Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, January 8, 2009

Kristálygolyó

Ismét a véleményeteket kérem. A válaszotok ezúttal titeket is érint majd.
Az előző postban többen kérték, hogy legyen még ilyen utómunkás, feldolgozós játék. Ennek örömmel teszek eleget. Az is felmerült, hogy legyen győztes fotó, sőt egy ismerősöm javasolta, hogy a nyertest apró nyereményekkel honoráljam, mint pl. egy éves flickr pro előfizetés, vagy ajándékutalvány fotókidolgozásra, stb.
Az ötlet első hallásra remeknek tűnt, mégis kételyeim vannak. Tartok attól, hogy egy ilyen versengés megmérgezné a blogon uralkodó jó hangulatot és jönnének a megkérdőjelezések, viták, gyanakvások. Az is igaz viszont, hogy egy ilyen verseny talán több résztvevőt vonzana és még sokszinűbb lenne a felhozatal, ami mindenkinek jó.

Szóval nehéz döntés! Én még gondolkozom rajta, és várom a véleményeket. Ha lehet, kommentet is fűzzetek a szavazathoz: mondjátok el, miért döntöttetek úgy, ahogy. Vasárnap estig lehet szavazni.


34 comments:

 1. Igen legyen nyeremény és szavazhasson az összes morc barátom és vegyétek az összes szavazatot számba és figyelembe az összes hozzászólást és és és legyen valami brutálisan nagy tárgyjutalom (mondjuk egy szép 80-as évekbeli lengyel aktalbum, vagy egy Canon mark3super4 huszonmillió pixellel, esetleg egy névre gravírozott karbon botállvány) Mégis, de komolyan kibírna bármelyikőtök egy alaposabb kritikát, mondjuk egy normális művészettörténésztől????

  ReplyDelete
 2. Nem birnék ki kritikát sem művészettörténésztől, sem autólakkozó mestertől. Mert kb. ugyanannyi köze van mindkettőnek az amatőrfotózáshoz.

  ReplyDelete
 3. ...és arra szavaztam, hogy Rékuc válasszon győztest. Ki más. Majd az én blogomban én választok. Ez így helyes, kedves felebarátaim.

  ReplyDelete
 4. és tőlem így egy ismeretlen rosszarcú ürgétől elviselnéd? Pont ez a baja ennek a rengeteg fotónak, hogy valójában senkihez sem szól. Úgy felhigítjátok a fotográfiát, hogy a valódi képet mindenki simán átlapozza. Úgy szokták ezt mondani, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik. Az autólakkozó mester lehetne egy tudatos közönség. Ehelyett én vagdalkozok itt. Mert szeretem a művészeket.

  ReplyDelete
 5. Még annyit, hogy az autófényező ismer egy elvárást. Hívhatjuk ezt elvárt minőségnek is. Van összehasonlítási alapja és amennyiben lelkiismeretes, megpróbálja hozni a létező maximumot. Ez a hozzállás egy lelkes amatőrtől is elvárható. Gondolom nincs egy amatőr Csimborasszó. Ellenben van a fotográfiának néhány nevezetes csúcsa, amelyek megmászása lehetne a cél. Vagyis legyenek az ilyen blogok és galériák meghívásosak, hogy a magamfajta barom még véletlenül se kérődzön erre felé és kapjon frászt a képeken és a hozzászolásokon.

  ReplyDelete
 6. remélem nem bántalak meg, de kritikát tőled még nem kaptam/tunk. Mindössze a hobbifotózás iránti olthatatlan ellenszenveddel ismerkedhettünk meg. Viszont tényleg kiváncsi volnék a kritikádra, mert valamiért mindig elgondolkozom azon, amit irsz.

  ReplyDelete
 7. Távol álljon tőlem, hogy bármilyen kellemetlen élménnyel rontsam a közérzetedet. Eddig sem volt kötelező idelátogatni, ezután sem lesz az. Te viszont mégis idejársz és irsz. Aminek nagyon örülök, de szeretnélek tisztelettel megkérni, hogy ha mint fotósokat utálsz és megvetsz minket, azért a jövőben az embertársaid iránt elvárható minimális tiszteletet tartsd be.
  Még annyit hozzáfűznék, hogy engem, bármennyire amatőr vagyok, mindig a lelkiismeretesség vezérelt. Nem vagyok trehány attól, hogy nem kapok pénzt a fotózásért. Sőt az a tény, hogy súlyos pénzeket fizetek a hobbim űzéséért, még inkább arra sarkall, hogy odafigyelve és felkészülten csináljam.

  ReplyDelete
 8. legyen ilyen is, olyan is. néha legyen nyeremény, néha ne, néha Rékuc válasszon győztest, néha legyen szavazás, ilyesmi. nem kell mindig ugyanannak lennie :)

  ReplyDelete
 9. Szia Réka!
  Én nem szavazok, csak írok.:)
  Ismersz már annyira, hogy tudd, nem vagyok egy megfelelni vágyós, talpnyalogatós típus. Most is megírom őszintén, amit gondolok.
  Az összes eddigi bejegyzésed tetszett. Volt, amihez hozzászóltam, volt amihez nem, mert nem érintett meg annyira a téma. De attól még elolvasgattam az ötleteket, tanulgattam, figyeltem.
  Ezt a postot olvasva az volt az első felmerülő kérdésem, hogy nem túlzás ez egy kicsit?
  És mivel Te is felvetetted, én is csak erősíteni tudom a kétséget: bármiféle versengés inkább mérgező, semmint ösztönző hatású. Sok ellenséget lehet így szerezni...
  arcvonal érzékenységére meg csak annyit jegyeznék meg, hogy ez egy visszafordíthatatlan, elcseszett folyamat. Nem csak a fotózásban, hanem minden szakmában.
  Megasztár, megafotós, megapincér, hiperszakács, autólakkozó-celeb, az év kukása, az évszázad nagymamája, feltöltött szájak és egyéb testrészek, szilikonagy az emberek fejében, és a többi... Vicc az egész, amin inkább mosolyogni kell, semmint bosszankodni miatta.:)
  Felhígult a világ, és lassan mindannyian a lefolyóban végezzük...

  ReplyDelete
 10. Hali!
  Nekem is az a véleményem (szavaztam is:), hogy nem kell nyeremény. Maradjon csak tét nélküli játék. Teljesen igazad van, megmérgezné a blog jó hangulatát.

  Üdv mindenkinek!

  ReplyDelete
 11. Szerintem sem kell ebből versenyt csinálni, az megváltoztatná az egésznek a jellegét, és nem biztos, hogy pozitív irányba.

  ReplyDelete
 12. akkor ide is: maradjon meg játéknak, ne csinálj belőle versenyt.

  ReplyDelete
 13. Dettó, csatlakozom az elöttem szólókhoz, maradjon játék. Mivel ez egy elég jó ötlet, gondolom hosszú távon lehetne csinálni(2 heti periódusokban, mert a havi az olyan ritka, nem bírnám kivárni az eredményeket:D) és azt ajándékokkal se te se senki nem tudná finanszírozni, ami szintén ahhoz vezetne, hogy ritkábbak lennének az ilyen szárnypróbálgatások, majd végleg elhalnának.

  Szóval játéknak indult, játék is maradjon. Legtetszetősebb képet sz'tem szavazhatunk, de tét nélkül, pusztán elismerésért!

  Üdv.
  mayloka

  ReplyDelete
 14. báró Csekonics08 January, 2009 09:31

  Ugyan képet nem küldtem be de szerintem is maradjon játék.
  Mint a hobbifotózás.
  (Jó, drága játék. Vagy jó drága játék?)

  ReplyDelete
 15. Szerintem legyen egyfajta szavazás a végén -ha megoldható- súlyozott átlaggal: tehát Rékuc szavazata többet nyomjon a latba. Nyeremény szükségtelen, az tényleg elvenné a lényegét, pont a játékossága szűnne meg ezáltal. De kéthetente simán jöhetne én bírnám ;)

  ReplyDelete
 16. Ez utóbbi véleménnyel én is egyetértek. Lehet szavazás, bár részemről az se túl fontos. Én azért örülök hogy kitaláltad ezt a játék dolgot mert az ember kipróbálhat mindenféle dolgot a képen, fejlődik vele a PS tudása, és ha látom más hogy csinálta akkor abból is lehet ötletet meriteni, hogy nézd má' neki milyen jól sikerült...szóval szerintem maradjon játék szintjén, max szavazással.

  ReplyDelete
 17. Csak egy villámgondolat erejéig; kiragadom ssscsaba egyik sorát: "fejlődik vele a PS tudása"
  Azért azt se felejtsd/felejtsük el, hogy nagyon sokan ellenszenveznek az utómunkákkal, így ha az oldal, vagy annak bármely része lekorlátozódik erre, akkor egy olyan látogatói réteget is el lehet veszíteni, akik egyébként érdeklődő tagjai a csapatnak.
  De már a másoknak szánt figyelmeztetéseidet ismerve gyorsan hozzáteszem, hogy ez itt a Rékafotó blog, ergo Te döntesz.:)

  ReplyDelete
 18. Sztem felesleges a szavazas, meg mindenfele varazslat.
  Maradjon meg ez annak, aminek indult. Mar igy is felkorbacsolodtak az indulatok, es meg egy kep sem kerult ki...
  Mi lesz, ha jonnek a fotok is????
  M.

  ReplyDelete
 19. a_nick_mar_letezik08 January, 2009 12:49

  Én arra szavaztam, hogy maradjon meg játéknak! Mégpedig azért, mert az amatőr hobbifotózásnak sztem pont az a lényege, hogy ne kapjunk érte semmi honoráriumot! :) Csak a megbecsülést, és a dícséretet! Ha valaki az ajándékokért csinálja, azzal elveszi az egész lényegét!
  Sztem

  ReplyDelete
 20. még nem olvastam el a hozzászólásokat mert nem volt időm de a véleményem a netes szavazásról:
  ezeknél szinte kizárólag az nyer aki a legjobb kampányfőnök :)

  ReplyDelete
 21. ja igen: arra szavaztam hog ymaradjon meg játéknak. én is "benevezek" majd.

  ReplyDelete
 22. Szia Rékuc!
  Szerintem maradjon meg játéknak az egész, de ha már verseny lesz belőle, akkor a jutalom a többi résztvevő gratulációja. Régebben részt vettem ilyen háziversenyben. Ott egy adott téma volt, és ahhoz készítettünk képeket.Én nem igazán szeretem az agyon utómunkázott képekeket ( bár van kivétel), mert nem igazán értek hozzá. Mi lenne ha a fotós tudást néznénk nem az utómunkázásit. Ebből azt szeretném kihozni, hogy minimális utómunkával kerüljenek a képek fel.
  De ez szigorúan magán indítvány.
  Üdv Jani!

  ReplyDelete
 23. @sjanek: Azért nem kell annyira félni az utómunkától. Filmes korszakban is volt rengeteg utómunka... Egy kis + fény ide, onnan elveszünk, retus, miegymás. Megvoltak ott is a trükkök.

  A digitális fotónál a tál a fotoshop, amiben lögybölsz. Ez egy ilyen technika. Max. nem fotónak, hanem digit illusztrációnak kell hívni, és kész. A szar alapanyagból rengeteg ps után sem lesz vár.

  ReplyDelete
 24. szerintem egy fotófeldolgozó versenyen korlátozni az utómunkát kicsit ellentmondás :)
  egyébként edgarleo-val egyetértek abban hogy sokan ellenszenveznek a PS-el, de aki most akar fotózni annak érteni kell hozzá, mint anno a hiváshoz, és tudni kell hol a határ. Szerintem minél többet használja az ember annál kifinomultabb munkákat tud csinálni és tudja megvalósitani saját elképzeléseit. Én sem szeretem a mű képeket különösebben, meg a halo-s HDR-t, de ezt is lehet ésszel alkalmazni. Azzal viszont maximálisan egyetértek hogy fotózni nem a gép előtt kell megtanulni!
  ennyi volt az off

  ReplyDelete
 25. báró Csekonics09 January, 2009 10:53

  "szar alapanyagból rengeteg ps után sem lesz vár"
  "fotózni nem a gép előtt kell megtanulni!"

  Szívemből szóltatok!
  (persze, azért ésszel és főleg mértékkel én sem vagyok ellene az utómunkának)

  ReplyDelete
 26. Régen is volt utómunka bőven, csak ott a laborban. Nem értem az ellenszenvet a PS iránt. Az persze tény, hogy egy jó fotót nem kell sokat utándolgozni, de kis tudással a nagyon elcseszett képből is ki lehet valamit sajtolni. Nincs ezzel semmi baj.
  Ilyen ez a világ. Aki digitális fotózásra adja a fejét, ma már elengedhetetlen egy képfelédolgozó program legalább alap ismerete (van ingyenes alternatíva is, ha csak ez a baj). Régen laborozni kellett tudni, nem? Vagy ha nem magunknak hívtuk elő a képeket akkor ráhagyatkozunk az automatára vagy a laborosra (vagy diára lőttünk és akkor tényleg az volt a képen [úgy ahogy elképzeltük], amit ténylegesen lefotóztunk). A PS-ben is van automata funkció. Gyakorlatilag ugyanaz történik most is mint a laborokban anno, csak fejlettebb eszközökkel és házilag.

  Mivel konkrétan HDR képre volt kiírva a "pályázat" (vagy legalábbis Réka ezt sugallta a három külön expóval) ezt nem is lehet megoldani más módszerrel a digitgépek fizikai korlátai miatt. Gondolom lesz egyéb is versengés is, ahol nem lesz ennyire (számítás)technikafüggő a dolog.

  Örülök, hogy a szavazás végeredménye a játékosság felé kezd eldőlni. Nem is szabad máshogy (a mi kocafotós szintünkön [remélem ezt nem érzi senki sértőnek] legalábbis). Így mindenképpen többet tanulunk egymástól és ez jó. Az külön jó, hogy többen a feldolgozás lépéseit is leírják. Ha "vérre" menne a dolog akkor az egyéni megoldások, trükkök sem lennének publikálva (vagy legalábbis kevésbé). Szerintem...

  ReplyDelete
 27. báró Csekonics09 January, 2009 12:19

  ...igen, ez igaz, ha direkt az a kérdés (játék) hogy ugyanabból az alapképből ki mit hoz ki csak az utómunkával, akkor nyilván lényeges a PS (vagy akármi más, nekem speciel Gimp van).
  A trükkök leírása hasznos 'tananyag' lehet másoknak, szóval aki leírja a mit-miért-hogyan-okat, annak előre is köszi.

  ReplyDelete
 28. Sziasztok,Szia Rékuc!

  Maradjunk annyiban,hogy a hobbifotós,az szívből fotózik.
  Láttam én már profi műtermet,ahol hanyagul fotóztak,sőt.....
  Ezerszer szívesebben vagyok én hobbi amatőrfotós!
  A szavazásról meg annyit,hogy szerintem ne legyen,maradjon játék az egész!
  Szép fényeket mindenkinek!

  ReplyDelete
 29. Szerintem is maradjon meg játéknak, és a hangulat is legyen olyan mint most. Erre is szavaztam. És igen, legyen még!!

  ReplyDelete
 30. noigen, heveny májhízás esete áll fenn :)

  ReplyDelete
 31. @Surtess: profi??? Én az elcseszett esküvői fotóim óta lettem DSLR bolond. Fuji S2, majd egy D200 boldog tulajdonosa. Ki merem jelenteni, hogy 3 év odafigyelés és gyakorlás után, már tudnék 10x jobb képeket csinálni, mint amiket anno rólunk "PÉNZÉRT" készítettek. Fontos a szív és itt, csak szép és lélekkel teli anyagokat láttam. A versengést én sem javasolnám. Legyen játék.
  Rékucnak gratula :)
  A HDR-ek gyönyörűek és az arcvonal=profi idiótanak üzenem, hogy csak sigma obim van és a hozzá hasonló h...e sznob és megfásult profik húzzanak pixelt számolni.
  És tényleg szép fényeket mindenkinek. Csak így tovább!!!

  ReplyDelete
 32. Üdv!

  Hónapok óta (talán tavaly nyár óta) olvasom a blogot, igaz eddig még nem írtam sosem...

  Arra szavaztam, hogy verseny lehet belőle, de nyeremények nélkül... Az a trükkje mindennek, hogy annak kell kezelni a dolgokat, amik valójában... Vonatkozik ez a versenyre, és az utómunkára is... Van a 'tiszta' fotózás, és van amikor utómunkával varázsolunk valami egészen mást egy fotóból... Nem szabad összekeverni, és akkor rögtön megvan mindkettőnek megvan létjogosultsága...

  A verseny pedig... Szerintem egy normálisan működő közösségben nem szabad, hogy gondot jelentsen, egy olyan verseny ahol maximum elismerést nyerhet az ember... Lehet, hogy én vagyok a naiv, de így látom...

  Réka: jól sejtem, hogy 'szefi' néven voltál fent valamikor?

  voidcontext

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!