Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, January 27, 2009

Vége

Ez az utolsó bejegyzés a Rekafoto blogon. Nem bírom tovább csinálni, nem érzek motivációt. Akármit csinálok, elmérgesedett vita és beszólás lesz a vége.

Írtam postot Müllerp madárfotós blogjáról. A feedback: milyen sznob vagyok, amiért nem a madárfotózás a kedvenc témám. Csinálok feldolgozós játékot. Feedback: hörgés, hogy ez nem is fotózás (thank you for pointing out the obvious, Sherlock). És ez csak egy pár példa az utóbbi néhány napból. Nem bírom tovább a beszólást, veszekedést, vitákat. Normális hozzászólás már alig-alig érkezik, hanem a blog a beszólnivágyók homokozójává vált, azért pedig végképp fölösleges időt pazarolnom rá. Nem ezért kezdtem csinálni és nem ezért csináltam lelkesen hónapokon át. Egyszerűen nem akarom és kész.

Mondják, hogy ne hagyjam, hogy a beszólók győzzenek. De ez nem elég;  csak ezért hülyeség volna folytatnom és erőltetnem, csak hogy ’én győzzek’.  Egyszerűen elfogyott az andung, a spiritusz. Ennyi volt.

Folytatom a fotózást és – az önjelölt ízlésrendőrök most hunyják be a szemüket – photoshopolást is. Pont úgy, ahogy én akarom. Tegyétek ti is ezt. Szép fényeket mindenkinek!

Üdv

Rékuc

38 comments:

 1. teljesen megértelek. De ezt tudod.
  Most nem is írok mást.

  ReplyDelete
 2. Sajnálom, de megértelek...
  Szerettem ide járni...

  ReplyDelete
 3. sajnálom, épp tegnap bukkantam a blogodra:( de ha átjössz pl. a Blogtérre, ott nagyon jó kis csapat van:)))

  ReplyDelete
 4. Nem szoktam kommenteket írogatni, de nagy örömmel olvastam mindig az írásokat. Kár, hogy/ha vége.

  Esetleg az új spottr.hu-n írhatnál vendég irományokat, és akkor az őrült kommentelőkkel nem neked kellene háborút viselned.

  ReplyDelete
 5. én is sajnálom, és én is megértem a döntésed.
  sajnos ez a tipikus magyar hozzáállás. Ha valaki csinál valamit akkor annak jól keresztbetesznek, ellehetetlenítik, beszólnak.
  Sajnos ezzel nem lehet mit tenni. Te máshogy gondolkozol, más az értékrended. Ők nem gondolkoznak és nincs értékrendjünk.
  BabaROTFL honlapján akardtam erre ami szerintem mindent elárul Magyarországról, a magyarokról.

  Tényleg sajnálom hogy betelt nálad a pohár.
  Jó fotózást a továbbiakban. Mindent csak addig érdemes csinálni amíg örömünket leljük benne.

  Üdv 11

  ReplyDelete
 6. Sajnálom.

  Miért nem kapcsolod ki egyszerűen a hozzászólásokat, és írogatsz csak a saját magad és a rajongók megelégedésére? :) Aki akar, az meg vitázzon meg szidjon a saját blogján, kit érdekel?

  ReplyDelete
 7. Baszki Rékuc.... én megértem mert hasonló lelkek vagyunk és durván be tud telni a pohár... de akkor is.. Basszus!!

  ReplyDelete
 8. Megértelek Rékuc. Volt pár vitánk, de valahogy csak közös nevezőre jutottunk. Remélem nem tartozom a sértegetők közé.
  See you in Flickr.

  ReplyDelete
 9. Szia!

  Kár lenne hagynod, hogy néhány 'troll' elrontsa a játékot... Nézd csak meg, hogy mennyien, mondják azt, hogy sajnálják, és mennyien azt, hogy 'Igen! Jól teszed...'? Azt hiszem az arányok magukért beszélnek.

  Esetleg talán valamiféle módon meg lehetne oldani (a blog.hu blogmotorját nem ismerem), hogy a kommenteket lehessen moderálni, vagy ne tudjon akárki írni (ez utóbbi talán kényelmesebb)...

  voidcontext

  ReplyDelete
 10. menj posterous-ra

  en nagyon szeretem

  ReplyDelete
 11. báró Csekonics27 January, 2009 12:14

  :-(((
  Ne hülyéskedj már, mert még a végén úgy maradsz...
  Vagy akkor csak írkálj és ne lehessen hozzászólni. Vagy csak bizonyos postokhoz.
  Vagy mittudomén.
  Én speciel személy szerint úgy érzem, egy csomót tanultam erről a blogról - vagy még inkább ötleteket merítettem hogy mit érdemes kipróbálni.
  Szóval szerintem nem kellene abbahagynod.
  Amúgy meg a két legutolsó hörgéshez annyit, hogy:
  1. attól mert valakit nem érdekel a madárfotózás, még lehet a) ember, b) jó fotós c) jó fej annyira az érdeklődőkkel, hogy megosztja, hol lehet a témában anyagot, leírást találni - vagy ezek tetszőleges kombinációja.
  2. anti PS hörgés szerintem azóta van, amióta PS létezik. Előtte meg anti-retus hörgés volt még a filmes időkben. (Legalábbis biztosan.)
  Persze, nagyon szép dolog, ha valaki olyan ügyesen kezeli a gépet, hogy nem, vagy csak minimálisan kell hozzányúlni - de van egy csomó olyan dolog, amit vagy nagyon nehéz, vagy nem is lehet anélkül. Na és? Attól a kiindulási alap még egy jó fotó, nem?
  És amúgy is: nem véletlenül _Photo_Shop és nem GraphicShop vagy EffectShop.

  Aki meg nem képes a véleményét értelmes emberi módon (nem fröcsögve és baltázva) leírni, azt simán ki lehet moderálni / tiltani, nem igaz?

  ReplyDelete
 12. Hát ezt én is sajnalom:S
  tenyleg jo volt olvasni az irasaidat tanulni is lehett belole stilusuk is volt!

  ReplyDelete
 13. Drága Rékuc! Hagyd már a butáskodást!
  Javítsd át mondjuk "Vége - Új korszak kezdete" címre, de ne lépj le. Én most külön bűntudatod érzek, mert a játékhoz én írtam az első kétkedő bejegyzést, de én a legőszintébben írtam, hogy érdekelnek az ellenvélemények - viták és veszekedések nélkül. Hiszen a pro és kontra játékból -ha okosan csináljuk- csak jól lehet kijönni. A tahók pedig (vagy hívjuk inkább Őket rosszul fogalmazóknak) le vannak tojva!
  Szusszanj egyet, aztán pattanj vissza a nyeregbe! The show must go on!

  ReplyDelete
 14. Szia Rékuc! Tudom, hogy nem kommenteltem sokat, de akkor is itt voltam én is és szerettem. Rengeteg mindenben nem értettem egyet, nagyon sok fotót túlzottnak találtam, de mindig is jó volt más szemszögből látni a dolgokat. Sőt, te voltál az egyetlen, aki nálam RSS-ben futott.
  Nagyon sajnálom.
  Mindenesetre további sok sikert és szép fotókat kívánok neked. Vagy egyszerűen csak tiltsd le a kommenteket. De te tudod.

  ReplyDelete
 15. ááá nemár :( én a kommenteket nem is szoktam olvasni pont ezekért... be vagy rakva google readerbe, mindig izgatottan várom van-e feedback... hát nem lesz több???
  de azért legalább a blogot magát ne töröld, mert sok hasznos dolog van már itt összegyűjtve...

  ReplyDelete
 16. NEEEE!
  Folytasd hozzaszolas engedelyezes nelkul. Vagy moderalt hozzaszolasokkal (ha ven ilyen lehetoseg itt):
  Ha a provokativ/negativ hozzaszolo latja, hogy nem jelenik meg a hozzaszolasa rogton (es hat ugye kesobb sem), akkor nem fog hozzaszolni tobbet. Illetve az arra kialakulo vita is elmarad. Szoval nem kene olyan sokat szurnod, mint amennyi xar hozzaszolas szuletett eddig. Aki meg ertelmesen szol hozza, azt nem fogja zavarni a cenzura.

  ReplyDelete
 17. Ne hülyéskedj, Réka!
  Megértelek, de ezt nem teheted velünk, sokkal többen szeretnek téged, mint gondolnád, és szerettünk ide járni olvasni, tanulni stb.
  Sokak nevében kérem, gondold meg, és ne hagyd abba, szükségünk van rád is, tudom, hogy nehéz, de ne foglalkozz azokkal, akik miatt ilyen elhatározásra jutottál, ők vannak kevesebben.
  Ha mégis vége, én nagyon sajnálom, remélem még máshol azért találkozunk írásaiddal, fotóiddal!

  ReplyDelete
 18. őszintén sajnálom, hogy így döntöttél. :( mi lett veled? mi lett a leszarom-rékuccal, akit nem rendített meg senki, nem tántorította el pár troll? szerintem itt a reklámmentesség miatt tört el valami. kevés látogató, kevés lelkesedés. :( azért még gondold át. lehetnél olyan, mint az Illés. félévenként búcsúkoncert. :D

  ReplyDelete
 19. szeretem a blogodat Réka.
  hiányozni fog neked is és nekem is.
  szeretném ha nem hagynád abba.

  ReplyDelete
 20. Szerintem is simán tiltsd le a hozzászólásokat és kész, amíg nincs jobb eszköz a trollok megnevelésére. Nagyon sajnálnám ha abbahagynád, én vagyok a legjobb példa a passzív olvasóra. :)

  ReplyDelete
 21. Szerintem sokan vannak úgy, mint pl én is, hogy szívesen olvasták az írásaidat (és sokat is tanultam), és kevesen, akik trolloztak.

  Akik beszóltak, szimplán csak irigykedtek, hogy velük szemben mennyire jó képeket készítesz....

  Ha mégse gondolod meg magad.... Sok sikert a továbbiakban!

  ReplyDelete
 22. Nos, akkor szervusz!

  Gondolom, majd fogunk még "találkozni", ha nem itt akkor egy másik oldalon.

  Szép fényeket neked!

  ReplyDelete
 23. Zaunn (törölt)27 January, 2009 17:08

  Függetlenül hogy egyszersem kommenteltem, hiányozni fogsz...öröm volt olvasni. Szép fényeket.

  ReplyDelete
 24. Neneneneeee! :(( Rengeteg dolgot tanultam innen, és még szeretnék is! A trollokat tényleg nem lehet kiirtani, de aki az első sorban áll, néha leköpködik :S

  ReplyDelete
 25. olvasgatom a kommenteket meg a leveleket. A marasztalások ellenére is úgy érzem, hogy az égvilágon semmit nem ad már ez a blogolás, csak a bosszúságot. Nincs szellemi és lelki kapacitáso minden nap végigolvasni, hogy ki épp miért hord le a sárga földig.
  A passzív olvasóknak: ezzel sem igazán tudok mit kezdeni. Több olyan post volt/van, ahol csak az ízlésrendőrség ágált ellentmondás nélkül. Talán ha lett volna egy közösség a blogon, amely kialakít egy hangnemet és egy közös hozzállást a dolgokhoz, akkor nem így alakult volna. De amíg mindenki csak kapni szeret és adni cserébe semmit, hát sajnálom, de ez van.
  A blogba rengeteg időt belefeccoltam és úgy érzem: hiábavaló volt. Azt az időt ezentúl fotózásra fogom fordítani és mindenkinek jobb lesz. Jön a tavasz, majd hülye leszek a fröcsögő idiótákkal harcolni ahelyett, hogy valami jó kis ellenfényes kökörcsin mellett fetrengjek a földön.
  Akik segítettek a blogban moderálni, postot kitenni, vendégpostot írni és építeni a közösséget, azoknak nagy köszönet így utólag is.
  Sziasztok.

  ReplyDelete
 26. Nagyon sajnálom, én is sokszor olvastalak, iszonyat jó írásaid voltak / vannak, pedig régóta nem vagyok a Photoshopolgatós fajta.

  Szerintem kicsit pihentesd a blogot, jön a tavasz, örülj a szép fényeknek (most már csak lesznek) és a fotózás szeretetének, vagy porolj le néhány régi képet... mindegy.

  Trollok mindig lesznek. Aki valamilyen fórumon "közszereplő" lesz, azt egységnyi ember imádni fogja, egységnyi ember közömbös lesz és lesz egy jóval kisebb egységnyi ember, aki féltékeny és bele akar rondítani a másik homokózájába, hogy mert neki nem jó, másnak se legyen az.

  Vagy vedd el a kommentelési lehetőséget, vagy moderálj minden kommentárt... írni viszont tudsz és hidd el, érdemes.

  Szép fényeket!

  ReplyDelete
 27. pihe: fogok írni továbbra is. Magamnak, mást.
  Támadási felületekre nincs szükségem.

  Mindenkinek melegen ajánlom eleven linkjét, fergetegesen vicces lenne, ha nem volna a kőkemény valóság.

  Kiábrándultam, de nagyon.

  ReplyDelete
 28. átkéne raknod a blogodat egy olyan helyre, ahol lehet "társ" moderátor, és akkor biztosan sokan lennének akik segítenek kimoderálni a trollokat.
  Sokat olvastam a blogod, és nagyon jókat olvastam.
  Bár van amiben nem értek egyet veled, de ettől függetlenül kár lenne ha abbahagynád, de te tudod.
  üdv. laci

  ReplyDelete
 29. ES ha elrabolnank valakidet, hogy folytasd?
  Aztan meg azoknak is elraboljuk valakijet, akik beszologatnak.

  ReplyDelete
 30. Sziasztok, szia Rékuc!

  A logomat nézegetve láttam, hogy sokan látogató jött innen, úgyhogy engedtem a kíváncsiságomnak, és benéztem.

  Átnézegetve blogodat, nagyon tetszett, és most, ahogy olvasom, nem is kívánod folytatni. Véleményem szerint nagy kár lenne, és ahogy látom, sokan vannak így vele, de ez csak a Te döntésed.

  Gondolkoztál azon, hogy pendingre teszed a hozzászólásokat, és Te döntöd el, hogy mi legyen éles?

  ReplyDelete
 31. Nem fogom végigolvasni az összes hozzászólást, így nem is valószínű hogy egyedi lesz mondandóm. DE:

  Teljes mértékben megértelek, mégis sajnálom, remélem lesz olyan napod, amikor hiányozni fog a blogírás, és írsz valamit ide, vagy máshova vendégposztként. Sok érdekes dolgot tudtam meg Tőled, megismertem blogokat, és még sok mindent. Rádöbbentettél, hogy Magyarországon kívül is van élet, más emberekkel körbevéve, más környezetben. Furcsa így azt hallanom, hogy hiábavaló volt az a sok idő.
  Az a passzív olvasóréteg pedig, biztos hogy létezik, egszerűen léteznie kell. Bár néha írok kommentet, nem igazán folyom bele vitákba. Fölösleges. Én ezt gondolom, valaki valami mást. Ezért nem is védem meg az álláspontom, inkább elfogadom a másikét. Úgyis csak további vita lenne belőle.

  Jobbulást:
  Navarot

  ReplyDelete
 32. Réka, az előző témában írtam egy hosszabbat, kicsit kacifántosat (hárman hívtak telefonon közben) és itt folytatom azzal a mondattal, amivel ott befejeztem. Túlreagálod az egészet. Az, hogy én leírtam valamivel kapcsolatban a véleményemet, az egy dolog, de ez miatt abbahagyni egy blogot, az már enyhénszólva is hülyeség. Az embereknek általában véleményük és általában más, ráadásul gyakran ellentétes. Ha egy blogot írsz, el kell fogadnod ezeket is, nem várhatod, hogy minden posztod alatt myvip módra "de jó kép" és hasonló kommentek lesznek. Mindig lesz valaki, akinek ez nem jön be, mindig van valaki, aki máshogy csinálná. Annyi a különbség, hogy a blog magán-, illetve szubjektív vélemény prezentálására szolgál, és a blogon a bejegyzések alatt a hozzászólási lehetőség arra szokottt lenni, hogy mások is elmondhassák, hogy ők miként látják. Ha egy fotósblogot írsz, természetesnek kell venned, hogy valaki a képeket meg is fogja szólni. Ezt hívjk kritikának, és ősidők óta létezik. Kritizálni szokták a politikusokat a TV-ben, vagy a színházi előadásokat az újságban, de ha ez a kritika negatív, az még nem ok arra, hogy valaki bedobja a törülközőt. Most a fotóidat kritizáljuk ezen a blogon. Lépj ezen túl és folytasd a blogod, vagy határozz meg egy célt, hogy miért is írod, majd ez alapján döntsd el, hogy folytatod-e. Nehogymár azért szűnjön meg egy blog, mert másként látoma világot...

  U.i.: Mi volt a célod, amikor ezt a blogot elkezdted írni, miért fogtál neki, mit vártál tőle?

  ReplyDelete
 33. ..kedves naplóm! Ma végzek magammal. Annyira fáj a rideg valóság... nem látom nyílni a réten a virágokat, mert a savas eső elmossa...nincs már meleg pokróc a vadászlesen...vagy egy csésze forró tea egy barát kezében...elhagytak azok, akik arcán láttam a reményt és kialudt a fény az éjszakai vad szeméből is...
  Ordítanék dühömben, ha lenne hangom,
  Széttépném a testem, ha lenne erőm,
  Folytatnám az írást, ha lenne hitem... de nincs semmim és zuhanni hív a felejtés sötét verme. Egy test vagyok saját magam körül, ami belül üres. De nem félek már, mert hívogat egy másvilág.....talán hiányozni fogok.
  by Davebowman

  ReplyDelete
 34. Reka! En csak egy mukedvelo vagyok, ako nem ert a fenykepezeshez. De most mindenkeppen elmondom. Rengeteget tanultam Toled. technikat, jatekot, meg a ps-t is. Nem lettem jo fotos, de neked koszonhetoen... neha latok.:)
  SAjnalom, hogy mesz, ha abbahagyod a blogot. Hianyozni fogsz. Ahogy valahol hallottam:
  Szep fenyeket. :'(

  ReplyDelete
 35. Fogok blogolni, de csak saját magamnak (és természetesen kommentelési lehetőség nélkül). Azt kell mondanom: nem érdekel az emberek véleménye. A tied sem. Már nem. Akivel érdemes, azzal úgyse a blogbejegyzés alatt fogom megvitatni a fotózás dolgait.
  Régóta szeretnék egy saját fotós weboldalt, saját domainnel, ahol helyet kapna egy galéria, egy bemutatkozás és egy blog is. Most végre nekifoghatok. De nem holnap lesz, mert egyedül nem tudom megcsinálni és eddig csak komolytalan ajánlatokat kaptam az elkészitésre. Majd egyszer talán.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!