Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, February 23, 2009

Amikor beázott a gépem


lapi1Kb. egy éve történt. Márciusi fotóstali volt fent a Normafánál. Kökörcsint akartunk fotózni, persze mire felértünk, elkezdett havazni és bokáig jártunk a híg, jeges latyakban. Élmény volt, mit ne mondjak. Persze kökörcsinfotó nem született (azóta se fotóztam kökörcsint, meg azelőtt se), ellenben valami elszáradt lapi fotózása közben megfázott-beázott a gép. Még a 350D volt akkoriban, és az 50/1.8 volt rátekerve. Amikor beárkeztünk a libegő végállomására és lehuppantunk a büfében, elkezdtem visszanézni azt a három képet, ami a délelőtt folyamán született. És ekkor látom ám, hogy az LCD-n minden szám kilencessé változott. A kártyán hátralévő képek száma 999, a rekesz 9.9, a záridő 9/999, az ISO 999 és így tovább.
Elképzelhető, hogy instant agyhúgykövet kaptam a látványtól (a döbbent fejszerkezetemet meg is örökítette valamelyik fotóstárs). Próbálgattam, kapcsolgattam, tekergettem a gépet, de mindhiába. Végül kétségbeesésemben bementem a mosdóba és - nem, nem vágtam bele a vécébe az egészet - levettem az objektívet és az emigyen lemeztelenített vázat bedugtam a kézszárító meleg levegője alá. Mintegy öt percen keresztül tartottam a szárító alatt, ezalatt vadul fantáziálva a szétolvadt érzékelőről, homokvihar gyanánt betóduló porszemcsékről - de kitartottam. A végén az objektív is kapott egy kis meleg levegőt, és visszatekertem a vázra.

A gép azonnal visszaállt normál módba és azóta is hibátlanul működik.
Igaz, a hóba-esőbe-fagyba töbé nem vittem ki.
Aznap egyetlen használható fotó készült, a bizonyos száraz lapiról. 50/1.8 + Raynox DCR-250. Csak RAW konverzió = egy kis kontraszt és szaturáció.


  7 comments:

  1. Gyanítom, bepárásodott a masinád. Bármelyik elektronikus kütyüvel előfordulhat, ha hideg helyről meleg helyre viszed be. Ezért célszerű nem bekapcsolni addig, amíg fel nem melegedett szobahőmérsékletre. (legjobb fizikailag áramtalanítani, azaz kivenni az aksit).

   Beázást nem hiszem, hogy ilyen könnyen megúsztál volna. Mobiltelefonoknál tipikus halálok a beázás.

   ReplyDelete
  2. Én egyszer a telefont ejtettem a hóba, és az is így volt =)

   ReplyDelete
  3. tyűűű - én lehet előbb kaptam volna szívrohamot, nem éltem volna addig, míg helyreáll...

   ReplyDelete
  4. Kicsit off,de jól használható a 50/1.8 + Raynox DCR-250 kombó?

   ReplyDelete
  5. igen, teljesen. Persze csakis manuálfókusszal, meg sokat kell gyakorolni, de gyönyörű lesz a bokeh, a nagyítás pont jó és a 8-9cm tárgytávolság is megfelelő.

   ReplyDelete
  6. Nekem digitális fényképező esett bele a forrásba (!!) Mindenéből csöpögött a víz. 3 napig szárítgattam napon, mire hazaértem a kirándulásból megjavult. Azóta is normálisan működik :D

   ReplyDelete
  7. A 450d nem tudod mennyire bírja az esőt? Mert én még pici csöpörgésnél is elraktam eddig a gépet, viszont nemrég hallottam egy barátomtól, hogy ő például a Nikon d40-ét gyakran szokta használni esőben is, és bírja, pl. volt, hogy 2 órán át esőben használta, és semmi baja nem lett. Csak mert Dublinban elég sokszor esik az eső. és nem akarok fotózás nélkül lenni hetekig :)
   Amúgy én ha télen fotózom, akkor otthon még legalább 2 órán át nem veszem ki a gépet a táskából, hogy nehogy a hirtelen időjárásváltozástól bepárásodjon.

   ReplyDelete

  Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!