Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, February 24, 2009

Klasszikus tájkép

Bevezetés
Szeretem a spontán meglátott és sebtiben ellőtt fotókat, de a tájképfotózásnál más gondolkodásra van szükség: ilyenkor megrágom, átgonodlom, átkomponálom a képet. Talán pont ezért szeretek tájat fotózni, mert a helyszínen való fel-alá sétálás, a téma pontos kiválasztása, méricskélése, komponálása nagyon megnyugtató dolog, szinte terápiásan hat.
Előkészület
Ezen a délutánon azzal a szándékkal indultam el a part mentén, hogy valamilyen vizes-hosszú záridős témát keressek az alkonyatban. Természetesen állvánnyal, polár és ND8 szűrővel felszerelkezve indultam útnak, a választás a Sigma 10-20 objektívre esett.
A víz már sok helyen befagyott, főleg a part mentén, ezért a tervet némileg módosítani kellett és inkább szép parti témák után néztem.
Komponálás
tajAmikor megláttam ezt a rózsaszín sziklaformációt, azonnal tudtam, hogy megtaláltam a témát.  Már csak egy megfelelő szerkesztést kellett kihozni belőle.  Itt több választási lehetőségem volt: komponálhatam volna a képet a nádas, a fa, a fagyott part vagy a szikla köré, mint hangsúlyos elem. Mivel a rózsaszín szikla tűnt a leglátványosabbnak, úgy helyezkedtem, hogy az kerüljön előtérbe, elfoglalva a kép mintegy felét.
Viszonylag alacsony nézőpontot választottam, hogy a nagylátószög minél jobban érvényesüljön a kövön, a fát pedig igyekeztem a harmadolópont közelében elhelyezni úgy, hogy a koronája folytassa a part S alakú vonalát. A baloldalt belógó kusza ágaktól és a semmilyen távoli partvonaltól nem voltam elragadtatva, de ezt leírtam járulékos veszteségnek.
Exponálás
Most már csak a beállítás és kattintás volt hátra.  Az állványnak köszönhetően a rohamosan fogyó fény mellett is kényelmesen dolgozhattam. Az ISO maradhatott 100-on, a rekeszt pedig 11-re állítottam, így azáridő 1 másodperc körül alakult. A polárszűrőt fent hagytam, részben mert a 10-20-ról szinte soha nem szedem le, mintegy frontlencsevédő gyanánt van fent,  másrészt szép matt felületet kölcsönzött a sziklának. Látható tehát, hogy polár nélkül, 400 ISOval, tág rekesszel még kitarthattam volna kézből is az exponálást - de akkor nem kaptam volna ezt a kellemes minőséget.
A sok forgolódásnak, előkészületnek köszönhetően csak egyet kellett kattintanom és végeztem is, nem volt szükség több próbálkozásra. Tiszta szerencse, mert az év egyik leghidegebb napján készült és piszkosul vágytam már a meleg lakás után.
Utómunka
Az alkonyfénynek köszönhető egyenletes, lágy kontraszt(talanság) és az egységes, rózsaszínes színvilág azt eredményezte, hogy nem volt kedvem belenyúlni a fotóba. A RAW fájlt egy az egyben kiexportáltam JPG-be és átméretezés, némi élesítés és keret után mehetett is a webre, a nagyfelbontású fájl pedig a laborba. Ritka, hogy ennyire békén hagyom a fotóimat az utómunka során, kíváncsi leszek, a szép idő és megnövekedett tájképfotózási lehetőségek elérkeztével növekszik-e majd ez az arány!


4 comments:

 1. "Ritka, hogy ennyire békén hagyom a fotóimat az utómunka során, kíváncsi leszek, a szép idő és megnövekedett tájképfotózási lehetőségek elérkeztével növekszik-e majd ez az arány!"

  Én már lassan valamiféle anti-ps lettem a köztudatban, pedig nem is. :))
  De erről a mondatodról szimplansrac barátom jut eszembe. Gyakorlatilag csak természet fotózik, abból is inkább a makró az ő világa. Néhány éve még hevesen veszekedtünk az utómunkái miatt, mára eljutott oda, hogy bátran át meri küldeni az oroginal verziót. Letisztult a stílusa, és most már majdnem mindén képét úgy komponálja meg, hogy azokhoz tényleg ne kelljen nagyon hozzányúlni.
  Szóval szerintem ez a korszak eljő egyszer...
  És akkor a ps-nek kampó...:))

  ReplyDelete
 2. Nagyon szép ez a kép, már néztem korábban is. (Most nem emlékszem, hogy FlickR-en vagy a régi blogon.)
  Igen, szép színeket lehet csak a napkelte-napnyugta környéki fényekkel is produkálni, nem feltétlenül kell hozzá szerkesztés.
  Bár, azért _teljesen_ szerintem sosem fog 'eltűnni' - és nem is kell - mert sok dologra lehet használni.
  De ezt már azt hiszem elég sokszor és sok helyen kivesézték (tük)...
  A lényeg a szép végeredmény.

  ReplyDelete
 3. Nekem a fotóid közül mondatni,ez a kedvencem.Nagyon gyönyörű!

  ReplyDelete
 4. Szép a kép.
  A polárról pár szó. Sokáig polároztam, szinte mindent. Aztán rájöttem, hogy nem mindíg jó a polár, sokszor vesz el a képtől, és sokszor más lesz ugyanaz a kép vele és nélküle. Jó értelemben más-más.
  Mostanában nem használok polárt, csak ha feltétlenül szükséges szűrni valamit, vagy csak 20-70% on használom cirkulárist.
  Azt se felejtsd, hogy a polár vesz el a képminőségből is. (vonalélesség)
  üdv,
  M

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!