Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, February 13, 2009

Szenzortisztítás - tapasztalatok

Amikor a Canon EOS 400D-ben megjelent az első szenzortisztító mechanizmus, nagy visszhangot keltett a médiában és a felhasználók között is. Sokan gyanakodva szimatolták az új találmányt és nem sok jót néztek ki belőle. A Pixinfo egy remek (bár mára kissé elavult) cikket is közzétett a különböző in-house tisztítók teszteléséről. Ennek megfelelően érdeklődve vártam, hogy a 450D beépített tisztítója hogy fog majd működni. A 350D ugyanis egyre siralmasabb állatpotban volt: rendszeres körtefecskendőzés ellenére is 60-80 pöttyöt kellett kiretusálnom a szűk rekesszel készült fotókról - nem mindig eredményesen.
A 450D immár ötödik hónapja van meg és bár nagyon gyakran cserélek objektívet, eddig egyetlen pici szösz vagy porszem sem jelent meg a képeimen - a homogén felületű, szűk rekesszel készülteken sem. Ez igen kellemes meglepetés! A beállítás szerint be- és kikapcsoláskor is kap egy-egy tisztítást az érzékelő.
Ennek azért is örülök, mert a szakszervíz, ahova az 50/.14-et vittem javítani, 800 koronát (mintegy 20.000 forint) kér el egy alapos, vegyszeres tisztításért...


6 comments:

 1. Ha valakinek esetleg régebbi Canonja van, amiben még nincs automata cucc, de nagyon bepiszkolódik a szenzor, akkor Budapesten, Gazdagréten van egy figura, aki 10eFt-ért vállalja a melót. Megbeszélés kérdése, de nem feltétlenül muszáj otthagyni a gépet. Én is megvártam, a szemem elött szedte darabokra, egészen addig, amíg a lapkához teljesen hozzá nem fért. Akkor nem vegyszerrel, hanem egyszerűen a leheletével és egy nagyon finom anyaggal lepucolta róla a szöszöket. Az egész művelet kb. 40 percig tartott. Azóta sincs gondom.
  Én úgy döntöttem, hogy mondjuk évente egyszer ennyi pénzt nekem simán megér. És akkor nem kell itthon küszködnöm az elsőre egyszerűnek tűnő, de mégsem veszélytelen művelettel. Egy szenzorcsere sokkal drágább.
  Érdekesség, hogy sokszor a Canon márkaszervízből is hozzá viszik a cuccokat, bár ezt az egyszerű ügyfél nem tudja. Amúgy a srác is onnan "szabadult", és lett magánzó. Ritkán találkozom ilyen penge szakemberrel.
  Csak ajánlani tudom.
  Tel.: 06/30/665-40-87

  ReplyDelete
 2. A 400D tisztítója se ilyen, se olyan. Jobb, mintha nem lenne, de nem túl effektív.
  Nekem már extrém koszos volt az érzékelő a sok obi fordítgatás és fűben kúszás miatt, ráadásul a "hidegbe ki, onnan be" is szépen rágyógyította a koszt. Én levakartam magam, egész jó eredménnyel (talán olvastad is a PZ-on). Egyszer kerítek nedves cuccot is és azt a kis makacsot is leszedem a sarokból :))

  ui.: 20eFt kicsit borsos ár érte... bár tegyük hozzá, nem magyar árlista. Bizony, a szolgáltatás drága mulatság külhonban (is).

  ...ja, az obidnak meg mielőbbi gyógyulást ;)

  ReplyDelete
 3. A 350 D-m nekem is minden vigyázás ellenére rémes módon bepiszkolódott, de nagyon szépen letisztították, igaz 10 000 huf volt...
  Itt történt a folteltávolítás, csak azért, ha a blogot olvasó pécsiek esetleg hasonló gonddal küszködnének:
  http://www.horvathfototech.hu/

  Üdv, shadow

  ReplyDelete
 4. Mikor a gépet (Nikon D60) vettem, ez volt az egyik (de csak a sokadik) szempont, hogy van benne tisztítás. (Már a D40 / D40x-el szemben).
  Az az igazság, hogy meglepően jól működik - eddig legalábbis.
  Nem hittem volna, hogy ér is valamit, ráadásul eléggé 'lelkesen' (sűrűn) csereberélek objektívet akár szabadban is - persze próbálom leszoktatni magam erről, tudom hogy nem használ a technikának hosszú távon.
  Általában inkább csak az obi szokott egy kevéske port / szöszt összeszedni, de azt könnyebb tisztítani persze.

  ReplyDelete
 5. Nekem egy szép nagyra nőtt körtemuzsikával (Giotto), s egy porszívóval eddig sikerüt a 350D-ben kordában tartani a porszemeket. Nemrég a 40D-ben is megjelent egy hatalmas fekete folt, de itt is segített a pumpa. Állványra raktam, hogy fejjel lefelé legyen, így egyedül is el tudtam velük bánni.

  ReplyDelete
 6. Az én gépem mechanikájával sem volt még baj. Bár Nikon D90-t használok. De ha már itt vagyok csak megkérdezem hogy Debrecenben tud valaki egy jó helyet szenzortisztításra?(ha esetleg szükség lenne rá egyszer...)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!