Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, April 2, 2009

Állvány a repülőn

Magyarországra igyekeztem repülővel. A stockholmi biztonsági vizsgálaton fennakadtam. Az őr a hátizsákomra mutatott, amelyre fel volt szíjazva az állványom.
- Ezt nem viheted a fedélzetre - mondta -, mert fegyvernek alkalmas tárgynak minősül.
- De ha feladom a poggyászok közé, eltörik - érveltem - nézze meg, itt a fejénél - ha erre rádobálják a bőröndöket...
- Hmm, ebben van valami. Na várj, utánanézek - és elkérte az útlevelemet, a rádióján odaszólt valakinek, majd ismét felém fordult.
- Mindenképpen kell rá egy poggyászfeladó cetli, de úgy már magaddal viheted és beszálláskor add át a személyzetnek, ők pedig elteszik egy külön szekrénybe.
- Hú, indulásig már csak húsz perc van, ha most beállok a check-in sorba a cetliért, tuti lekésem a gépet...
- Ó, nem kell sorbaállnod, már hívtam egy kollégát, aki hoz neked cetlit.

És csakugyan: hamarosan megjelent egy check-in pultos leányzó, hozta a számomra kinyomtatott poggyászcimkét. Rátettük az állványra és mehettem Isten hírével. Az egész művelet 5 percet tartott.

Tanulság: egyre szigorúbban veszik a reptereken az állványokat - érdemes előre megérdeklődni, hogy az adott desztinációra szóló gépeken mi a szabályozás. Jövő héten Amerikába utazom, elképzelhető, hogy abba az irányba még szigorúbb a szabály és esetleg el is kobozhatják az állványt. Mindenesetre írtam a légitársaságnak...

5 comments:

 1. Szerintem, ha van akkora a feladott bőröndöd, tedd bele (persze becsomagolva, tokban stb.
  Én kérdeztem a ferihegyi biztonsági ellenőrt - nem tudta biztosra mondani hogy lehet-e, úgyhogy inkább beleraktam a bőröndbe, mikor vittem magammal legközelebb.
  Így megspórolhatod az esetleges vitát / várakozást / kellemetlenséget vele.

  ReplyDelete
 2. Elnézést a picsogásért, de a blogod feedjére feliratkozottak nevében kérném, hogy tartózkodj a cím nélküli postoktól :)

  ReplyDelete
 3. Ja, tényleg, csodálkoztam is, hogy nincs címe...
  (Zavarni nem zavart, csak furcsa.)

  ReplyDelete
 4. Szia Réka!

  Én Izlandon jártam, de ezt tudod. Én szét szedtem az állványt és így préseltem be a feladott poggyászba. Nem hely hiány volt, hanem a hosszal voltak gondok. Az írásodat az utazás előtt már olvastam ezért felhívtam a repteret, akik a chartergép üzemeltetőjéhez irányított ők azt mondták, ha nem fér be, akkor a feladáskor hívjam le őket, adtak egy számot és mondták, hogy ők beviszik a gépre és odaadják a személyzetnek.

  ReplyDelete
 5. Lassan rámsütheted, hogy telespammolom az összes bejegyzésedet... :)
  Reptéren dolgozom, látok 1-2 cifra dolgot. Legutóbb picit felháborodtam, mikor a kedves Airlingus-os légikísérő hölgy az 5-ös kapunál a falatnyi kézikoffert visszatartotta a spanyol utastól, mondván, hogy a szabályzatban az van hogy csak 1 táska vihető fel a gépre. Szegény nő ott sírt, mert a check-in is átengedte, a security se szólt egy szót sem, csak a gép ajtajában álló kékharisnya nyomja itt neki a királynőt. Ott a gép ajtajában meg ugye választhatsz: vagy visszamész és lekésed, vagy... de a csomagot senkinek se tudod lepasszolni még megőrzésre sem.
  (Aki a nőnek drukkolt, az megnyugodhat: a bolt amiben dolgozom az 5-ös kapu előtt van és csak egy röpke telefon, hogy ki jön a csomagért és mikor, én pedig vissza vittem neki a check-in túloldalára... A legtöbb reptéren ez működik, a boltosok megszokták.)
  Ezen felül sok ember visz fel a gépre babakocsit, járókeretet, sétapálcát(!) és ezek mind kapják azt a kis feltűnő szinű cetlit, hogy felszállásnál elsőbbséget élveznek (és le kell adni őket a légikísérőnek), szóval erre nyugodtan hivatkozhatsz állvány esetében is.
  Én a sajátomat mindenesetre a nagytáskában szoktam utaztatni a fejét és a lábait 1-1 pólóba csavarva. Így még sosem esett baja. Amúgy a pálesz vagy a Tokaji Aszu is ki szokta bírni a csomagteres utaztatást, csak körbe kell tekerni valamivel, hogy ne ütődjön.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!