Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, April 28, 2009

Prostitúció

A Debreczeni Zita-féle fotósbotrány tmár minden valamirevaló fotósblogon kitárgyalták. Én egy másfajta megközelítésből szeretném megtárgyalni az esetet.
Ki az a fotós, aki elkészíti azokat a fotókat, amelyeket D.Z. aztán a sajátjainak hazudik? Ki állítja be neki a rekeszt,  ki tekeri el a fényképezőgép tárcsáit a megfelelő pozícióba, hogy Zitácskának még a záridő fogalmával se kelljen bajlódnia?
És mennyit kap ezért?
Megéri?

9 comments:

 1. Naná hogy megéri, különben nem csinálná! :P Szívesen megnézném a képekhez tartozó infókat (egyáltalán milyen módban műveli). Nomeg a nyers, és nyilvánosság elé dobott képeket is.

  Milyen tanfolyam az, ahol az első pár órán nem magyarázzák el az alapokat? Mintha úgy főznél, hogy nem tudod mit dobálsz a kondérba... Persze, lehet hogy nem lesz rossz a végeredmény, de szvsz nem az igazi.

  Btw, hol lehet megnézni a fotós kisasszony képeit?

  ReplyDelete
 2. hát ami képeket én láttam, azt megcsinálja a progrmautomatika. Ezt úgy hívják, hogy point and shoot :-D

  Szerintem nincs ilyen fotós, de én biztos bevállalnám, ha jól megfizetnének érte :-D

  ReplyDelete
 3. dincsi - én is csak olyan képeket láttam, amit simán a programautomatikával meg lehet csinálni.
  Végülis, lelke rajta, csinálja, csak ne terjessze már hogy ő 'fotós' meg 'gondoljanak rá, mint fotósra' mert az egy _szakma_
  Nehéz és szép szakma - és semmiképp sem gyorstalpalón elsajátítható.
  (Tényleg kíváncsi lennék arra a tanfolyamra, ahol nem mondták el mi is az a záridő... A fehéregyensúlyt is nehezen hiszem, hogy kihagyták, de hogy a záridőt...)

  ReplyDelete
 4. Hát én elmondom, pedig én általában digitális képfeldolgozást tanítok, nem is fotózást, konkrétan. Nem azt mondtam, hogy nem hazudik :-) Meg azt se, hogy fotós. ;-)

  ReplyDelete
 5. Amazing! Not clear for me, how offen you updating your rekafoto.com.

  ReplyDelete
 6. Volt pár hónapja a neten egy virtuális fotósiskola. Kb. nyolc képben ígérte, hogy profi fotóst nevel. Valami reklámszar volt. Biztos ezt végezte el.

  ReplyDelete
 7. Érdekes...két dolog miatt is!
  Pont én is erre gondoltam először a hír hallatán, és D.Z. nem először bukik le!
  Volt valami balhé egy lakberendezési ujság miatt...előadta magát a kiscsaj,hogy a milliárdos csévóval közös kecójukat ő rendezte be, a teljes belsőépítészet az ő ízlése lenyomata!
  Mikor B.SZ. a milliárdos előző ismert macája eztmeglátta az ujságban, kifakadt....fotókkal bizonyította, hogy ő rendezte be a kecót nem D.Z. !
  KOPP.....:D:D:D
  A fotózáshoz visszatérve!
  1. Ki az a fotós aki az állítólagos ifotósiskolában oktatta a D.Z.-t?Senki...vagy ha tényleg volt ilyen, nem vállalja soha!
  2. az expogombot egy majom is képes lenyomni....ha előre beállítják a dolgokat neki,még híres (értsd: celeb) fotós is lehet belőle!:-P
  3. Az hogy D.Z. egy képen a fix 50-es obit fogja, mindent elárul a tudásáról....
  Csináltam is egy poénképet róla!:D:D

  http://img6.indafoto.hu/4/7/17377_6dce2d065c96e556331c1407a7491c7d/4010447_edcb341a03b3fa6b779a1179c989d81c_m.jpg

  ReplyDelete
 8. Megálmodni egy kompozíciót tényleg teljesen más, mint technikailag kivitelezni. Egy jó képhez a művészi érzék is kell, meg a technikai tudás is... az iparosok persze hisznek a nagy számok törvényében, de a FÉNY-KÉPÉSZ az ugye nem iparos és nem azért vesz 8Gb-os memóriát, mert egy délutáni workshop alatt úgyis megtellik...

  Velem amúgy egyszer megtörtént, hogy a Szarvasi Alborétumban egy gyönyörű lepkét találtunk hugommal, aki még csak érdeklődött a fotózás iránt, de 0 háttere volt hozzá. Ő szépnek találta, én klassznak. Gyorsan beállítottam a mélységélességet, vakut, mindent és a kezébe adtam a gépet. (Hugom öröme fontosabb volt egy színes lepkénél.) Ő komponált és KATT, a kép elkészült, a lepke elszállt. Megnéztem a képet az LCD-n és eszméletlen volt. Magamban átkozódtam, hogy miért is nem kaptam le én, vagy miért nem várt a lepke még egy kicsit. Aztán előhívtuk, albumba került... Sokaknak tetszett, és eleinte mindíg hozzátettem, hogy a képet hugommal együtt csináltuk, nem csak az enyém az érdem. De ezt szinte senki sem értette. Olyan volt, mintha mentegetőznék pedig nem is volt rossz a kép. Nekem fontos volt hogy tudják, őket viszont csak az érdekelte, hogy a kép szép. Végül, hogy ne kelljen magyarázkodni többet, a kép átkerült egy sokkal kevésbé mutogatott albumba...
  Zita ékeskedhet más "tollával", de csak míg a fotós meg nem unja. Ha pedig jó pénzt kap érte - mint a médiában az szokás - nem fogja megunni. Nem ez az első eset, hogy valaki olyat mutat a népnek, ami mögött egész "TEAM WORK" áll és azt mondja róla, hogy ez mind az ő érdeme.

  ReplyDelete
 9. Én azért kirúgnám a kezéből a gépet! :D fejével együtt...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!