Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, May 6, 2009

A fogorvosnál

Pesten jártam fejtágításon. Utolsó nap iszonyúan megfájdult a bölcsességfogam: letört belőle egy darab, az egész forró volt, gyulladt és az éles szilánk is sértette az ínyemet. Roppant kellemetlen volt, ezért miután hazaérkeztem Stockholmba, hétfő reggel már hívtam is a körzeti fogorvosi rendelőt (az SZTK megfelelője), hogy mehetek-e ambuláns betegként, mert sürgős lenne. Persze, menjek oda tizenegyre és meglátják, mit tehetnek.
A recepciós szerint biztosan nem fognak foglalkozni aznap. De amikor sorra kerültem és a fogorvos benézett a számba és elsápadt, akkor tudtam, hogy azonnal segíteni fognak rajtam.
Nem volt egyszerű. Még a röntgen is kihívást okozott, mert olyan hátul volt a fog, és öklendeztem a torkomhoz lenyomott röntgenlapkától. De a fiatal orvosnő és a még fiatalabb asszisztensnő nem adták fel és végül megszületett a felvétel. Elhatározták, hogy megpróbálják műtét nélkül kihúzni.
Három érzéstelenítőt kaptam: kettőt a foghoz és egyet az ínybe. Az asszisztensnő minden szuri után várt és megpiszkálta a fogat, hogy mennyire vagyok érzékeny. Amikor már egész erőteljesen tevékenykedett és én csak bambán néztem ki a fejemből, nekifogtak a húzásnak. Mintegy öt percig iszonyú vehemenciával dolgoztak rajtam, el se tudom mondani, hogy micsoda erővel cibálták azt a fogat. Pár szilánk még lejött róla, de aztán győzött a kis filigrán fogorvosnő. A szétmarcangolt fogat nem mutatta meg, egyből a kukába került.
Kaptam két géztampont a fog helyére, felvilágosítást az elkövetkező pár napos diétáról, majd kifáradtam a recepcióhoz és kifizettem a járulékot, pontosan 1.500 koronát (~40.000 forint) és hazamentem. Ennyi a személyes hozzájárulás, az önrész, a vizsgálat + röntgen + komplikált fogkivétel fejében. Soknak tűnhet, de vegyük figyelembe az itteni bérszínvonalat is, valamint azt, hogy mit is kapok a pénzemért?
* Csillogó, legújabb technikával felszerelt, hangulatos rendelőkben látnak el a
* kipihent, kedves, megbízható szakképzésű orvosok és ápolók, ha kell - mint látjuk - * sürgős esetben azonnal, nem küldözgetnek ide-oda.
* Nem sajnálják az érzéstelenítőt (mennyi horrort hallottam Magyarországon, ahol a foghúzáshoz, töméshez nem adnak érzéstelenítőt! Hát csoda, hogy nem járnak fogorvoshoz az emberek? Én is tapasztaltam, hogy ugyanezt a fogamat egy magyar fogorvos teljes érzéstelenítés nélkül állt neki kihúzni, alig bírtam menekülni a hentes székéből) és
* nem fognak neki a beavatkozásnak addig, amíg fájdalmat érzek.
* Folyamatosan magyarázzák, hogy most épp mi történik, hogy ne érezzem magam bizonytalanul.
* Ha látják, hogy félek vagy ideges vagyok, kedves hangon nyugtatnak és már-már zavarba hozó módon dicsérnek, hogy milyen jól megy és milyen remekül haladunk.
* Kezelés után pedig ellátnak a kellő felvilágosítással, hogy a lehető leggyorsabb gyógyulást érjem el.
* És ha hiszitek, ha nem: egyetlen percig sem fájt a foghúzás vagy a helye, olyan jól dolgozott a doki.

Szóval elég elmenni a legközelebbi SZTK fogorvoshoz és ilyen prémium színvonalú ellátásban részesül az ember. Megbízható, kiszámítható, stabil, jó. Mint egy Volvo :)
 


30 comments:

 1. Juhéé, új bejegyzééés :)
  Bár az apropónak nem örülök, de ..na érted. :)

  Mi mikor otthon voltunk elmentünk a magánfogdokinkhoz. Félévente ingyenes nála a kontroll, nekem most végignézte a fogaimat, leszedte a fogkövet, Páromnak betömte 2 fogát, leszedte a fogköveit, és együtt fizettünk 17 ezret. Szerintem szerencsénk van vele, nagyon jó fej, ugyanazokat kapjuk mint amiket felsoroltál...:) Persze ez OTT van, ha itt kell valami, akkor nem tudom mi lesz...évi egy vizsgálat ingyenes, de amúgy elég drága mulatság...remélem még egy darabig nem kell beszámolnom ilyen élményekről... :)

  Jah, otthon az SZTK-s dokit elég hamar otthagytuk...nem véletlenül...

  ReplyDelete
 2. Itthon is van hasonló felállás csak messze nem az SZTK-ban. Nekem sajnos a bölcsesseg fogam vizszintesen nőt, ezért azt kiműtik. Mind a ketto ilyen, az egyiket mar kiszedettem. 1.5-2 ora volt,6 v. 7 öltéses varras, votl benn cirka 3 korntoll, varratszedes, meg egy rendes doki, mar amennyire ilyen esetben lehet annyira fajdalommentes megoldas, mar nem emlekszem kb 7-8 erzestelenito, mindez 22eFt-ert.

  Lesznek amugy megint bejegyzesek, igazi Svédessek? :)

  ReplyDelete
 3. ugyanezt a szinvonalú kiszolgálást megkapom a helyi fogdokitól, teljesen ingyen, mivel ő a körzeti és a tb-t meg fizetem. úgyhogy szerintem nagyon drága volt neked ez a húzás :)

  ReplyDelete
 4. Pékmester, szerencsés vagy! :)

  ReplyDelete
 5. Magyarországon igenis jó a fogorvosi ellátás. Van egy csomó ismerősöm, aki fogorvosnak ment, bennük pl simán megbízok. SZTK szinten is akad jó ellátás. Klinikák szintjén is, én oda jártam. És mellesleg a magánrendelés is kitűnő színvonalú, kedvesek is meg csillogás is van, bárhol megállnák a helyüket Európában, többek közt svéd kliensei is vannak a fogorvosomnak, ja és nyáron egy fogam kivéséséért teljes ellátással kontrollal röntgennel együtt fizettem kb 30000-t. Forintban. Itt Gotlandon két három heteket kellett várnom és csak a vizsgálat került 800 koronába. Orvossal akkor még nem találkoztam. Most próbáltam időpontot kérni (nem akut ügyben) fogorvoshoz, maga a nővér tanácsolta, hogy menjek inkább a magánhoz, mert csak féléves várólistára tud feltenni.

  ReplyDelete
 6. jack_the_lad11 May, 2009 13:22

  skandinaviaban szerintem erdemes maganbiztositot fizetni.
  korabban megesett, hogy az asszisztens volt csak ott a doki helyett, es a panasz utan kozolte, hogy lassuk mit mond errol a google..
  amiota van sajat kulonbejaratu biztositom megeresztek egy telefont, es kozvetlenul utana mehetek az elsoosztalyu rendelesre barmilyen temaban.
  egyebkent szerintem mindket orszagban jo a fogorvosi ellatas, es nezopont kerdese mi a draga, aranyaiban dragabb otthon a tb-t fizetni mint itt.
  az alapellatas talan nem olyan jo mint otthon, de ha komoly gond van akkor kinyaljak a hatsodat, mindezt olyan korulmenyek kozott, mintha udulesen lennel.pannonia meg nagyon messze van ettol.

  ReplyDelete
 7. Mentolosmájkrém12 May, 2009 18:20

  Azért tegyük hozzá, hogy sokan itt sem mennek el fogorvoshoz, mert iszonyatosan drága, vagy kölcsönt kell felvenni rá, hogy valahogy menjen a dolog. Nem foghúzásról beszélek, az alapellátás, hanem komolyabb beavatkozásokról, híd, korona, stb.
  Szebb a rendelő, de sok esetben van gond a szakmai háttérrel, mondom ezt szakmabeliként.
  Egyéni sikerként könyveld el, hogy ennyire jól ment a dolog.:o))

  ReplyDelete
 8. Én is azt mondom különleges szerencscéd volt. A fogorovosi ellátás az itteni fizetésekhez képest is drága. A svédek a Wizzairrel Lengyelországba járnak fogorvoshoz. Tavaly csináltak egy rabat rendszert. Éves keret van és a kifizetett dijak alapjan nő a rabat. A problema csak az,hogy olyan magasan kezdődik a támogatás hogy egy átlag svéd nem ér el egy év alatt.
  Egyik kollegám az ügyeleten kötött ki egy hétvégén, meg kellett nyitni a gyökércsatornát. Ezek után az ügyeleten azt javasolták, hogy legkésőbb 3 napon belül találjon egy fogorvost, aki folytatja a megkezdett gyökérkezelést. Nem talált. Egy hétig telefonált ide-meg oda, teljes munkaidőben könyörgött, hogy elvesziti a fogat, ha nem kezdik meg a kezelést. A legrövidebb idő 3 hét volt amit ajánlottak neki. Végül a szomszéd faluban talált egy arab fopogorvost, akinek valamiért sok szabadideje volt.
  A saját tapasztalataim sem jók.

  psycho.blog.hu/2008/04/11/segitseg_20#more421204

  psycho.blog.hu/2008/04/12/fogorvosi_arlista_orebro_megye_2008#more422222

  ReplyDelete
 9. Nekem maszek fogorvosom van, aki egy kiválóan felszerelt magánrendelőben biztosítja Pesten azt az ellátást, amiről írsz. Se nem drága, se nem olcsó. A tömés 13 ezer ft, a húzás, műtét nélkül 6 ezer. Kiváló munkát végez egy remek ember!

  3 éve elvittem a fiamat a kerületi SZTK-ba gyerekfogorvoshoz, mert lyukas volt egy tejfoga. Első alkalommal egy borzalmas nő fogadott(?), aki maga sem akarta elhinni, hogy őt bárki is ajánlotta (pedig sajnos tényleg), a 7 éves gyerekkel közölte, hogy "mi a neved? Áron? Nem is vagy méltó a nevedre.". Csupán, mert félt. Második alkalommal egy idősebb férfi orvos fogadott bennünket, aki nagyon szigorú volt, gyakorlatilag kiabálva utasítgatta a gyereket, majd kiküldte a rendelőből, de minket benn tartott és elmagyarázta, hogy ez egyfajta pedagógia, és ő ezt szokta alkalmazni, így a következő alkalommal a gyerekek már jól viselkednek. No comment... Akkor inkább a magánorvos, aki 3000 ft-ért kedves a gyerekemmel, türelmes, és fájdalommentesen kezeli a fogát, aminek következtében felnőttként sem fél majd, és nem jár az utcán rohadó fogakkal, vagy fogak nélkül, ahogy azt egyre több fiatal - 30-as - embernél látom.

  A fájdalomcsillapítás nélküli foghúzásról: egy barátnőm várandósan nyaralni volt a férjével vidéken, vasárnap nagyon elkezdett fájni a foga, nagyon nehezen találtak egy idős fogorvost, aki hajlandó volt foglalkozni vele. Barátnőm azt mondja, nagyon kedves ember volt, viszont úgy gondolta, egy kismamának inkább nem ad érzéstelenítőt, kihúzza anélkül. A férje fogta a fejét, a doki pedig egy mozdulattal kihúzta a fogát (nem bölcsességfog). Barátnőm azt mondja, hogy egy pillanatig iszonyatos érzés volt, de a következőben már nem érezte. A gyógyulás idején sem fájt a helye. Én azért nem próbálnám ki!
  Másik eset, volt férjem egyik barátját vitte ügyeletre a Szentkirályiba. Azt mondja, beküldte a barátját azzal, hogy elszívja a cigit és megy utána. Nem tudta elszívni a cigit, már jött ki a barát ordibálva, hogy "rohadt hentesek" : bement, beadták az injekciót és perc várakozás nélkül húzták ki a fogát.
  Ugyanakkor, a második gyermekemet vártam, amikor iszonyatosan elkezdett fájni a fogam. Szombat volt, egyértelmű volt, hogy ügyelet. Mivel alapvetően jók a fogaim, fogalmam nem volt, milyen a híres "Szentkirályi", félelem sem volt bennem, bár a sógorom riogatott, hogy ott bizony csak húznak. Bementem, pár percen belül behívtak, megnézték a (rágó)fogam -letört belőle egy darab-, és közölte az orvos, hogy látja, hogy erős, egészséges fogaim vannak, ő bizony ezt ki nem húzza. Gyökérkezelte, és visszarendelt. Életem első és mostanáig utolsó gyökérkezelése teljesen fájdalommentes volt, pedig erről is csak rosszat hallottam azelőtt.

  Szóval ez az egész fogorvoslás amelett, hogy nyilván szakmai, nagyon sokszor leginkább emberi kérdés. Ez utóbbi pedig független attól, hogy melyik országban vagyunk.

  ReplyDelete
 10. de jó sok komment jött, valamiért nem kaptam róluk értesítést, elnézést az ignorért :)
  Anyámék is mondták, hogy szerencsém volt ezzel a fogdokival. Azt sem szabad elfelejteni, hogy sürgősségi problémával mentem, tényleg akut halaszthatatlan dolog volt - a begyulladt ínyből a bacik levándorolhatnak a szívhez és ott még nagyobb galibát okozhatnak.
  De lesz még post a svéd egészségügyről, télen pl. egy húgyúti fertőzést nem voltak képesek kezelni, egyszerűen nem jutottam el orvoshoz, miközben pokoli volt az életem. Végül anyám penicilinjét ettem meg karácsonykor és az segített. De más vényes gyógyszerét beszedni azért nem túl tanácsos dolog, valahogy jobban örültem volna neki, ha lát egy orvos. De ha krízis van, akkor krízis van.
  Milyenek azok az igazi svédes postok? :)

  ReplyDelete
 11. málészájú tévésztár19 May, 2009 17:25


  A Réka által leírt előnyök nagy része leginkább emberi, és nem szakmai dolog. Nekem nem egy olyan fogorvosom volt, akit a legtöbb ismerősöm simán lehurrogott, csak mert színesbőrűek (és ennek megfelelően természetesen nem magyar származásúak) voltak. Mégis azt hiszem, hogy tőlük kaptam a legszínvonalasabb ellátást ahhoz képest, amit éppen meg tudtam fizetni. Kedvesek voltak mindig elmagyarázták, hogy milyen problémával mit lehet kezdeni, mennyibe fog kerülni, és miért javasolják az adott eljárást, vagy miért nem. A beteg nem futószalagon jött náluk, pedig megtehették volna. És akkor jóval többet keresnek. És utólag (hála az égnek) tapasztalatból mondom, hogy a munkájuk minőségben is űberelte az átlag magyar fogorvosok munkáját. Nagyon nagy szerencse kell hozzá, hogy kifogj ilyen embereket. Természetesen a "felső körökben" már kedvesek hozzád, de ott ezt Te meg is fizeted.

  ReplyDelete
 12. "Soknak tűnhet, de vegyük figyelembe az itteni bérszínvonalat is..."

  Jó, vegyük. Mennyi az átlagfizetés Svédországban?

  ReplyDelete
 13. Jómagam a múlt héten haraptam egy szerencsétlent, a letört fog szerencsésen végigvágta a nyelvem oldalát; hát kurva viccesen beszéltem pár napig...

  ReplyDelete
 14. Esetleg tudja valaki a svéd átlagfizetést? Rékuc?

  ReplyDelete
 15. A nők átlag fizetése 2007-ben 22800 SEK(2185 Euro),a férfiaké 27500 SEK.(2635)
  Ennyit a híres egyenjogúságról!
  forrás: http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/C419782284B8BADCC12574C70026A231/$file/LO_Loner2008.pdfss

  Mi az elején egy 4 szobás lakásért és garázsért 7400 SEK-et fizettünk havonta. Igaz a fütés, a viz és az alagsori mosokonyha ingyenes használata benne volt az árban.
  Egy kg trapista jellegű sajt viszont pont annyiba kerül mint otthon.
  A használtautó pl. olcsóbb. Vettünk egy 9 éves Saab-ot 42000 SEK-ért. Ugyanez az évjárat, ugyanakorra (200)-s )motorral otthon egy kereskedőnél 2M-ba került.Szóval nem könnyű az összehasonlitás.
  Valahogy igy lehet:
  psycho.blog.hu/index.php?s=j%C3%A1tsz%C3%B3h%C3%A1zak&sentence=OR&submit=Keres%C3%A9s

  ReplyDelete
 16. @szil5: Köszi, akkor ha átlagban 25 ezrest számolunk, havi 16,6 foghúzásra futja egyhavi jövedelemből :-)

  Ez így már mindjárt más, sokkal informatívabb, mint Rékuc semmitmondó információja az 1500 koronáról...

  ReplyDelete
 17. @nyelv-ész:
  Nem egészen, mert a 25 az brutto. Ez nettóban kb 17-18 ezer SEK. Szóval max 12 foghúzás.

  ReplyDelete
 18. A fenti szamitasok arra voltak jok, hogy lassuk , mennyi is az 1500.
  A teljes korrekttseghez tartozik azonban az is, hogy van egy rabbat rendszer a következök szerint:
  3000 SEK-ig teljes ar,a megadott arlista szerint.
  3001-15000 SEK között 50%at kell fizetni az arnak
  15000 SEK felett 15 %-t fizeted az arnak.
  Ez egy evre vonatkozik. Ha nem hasznaltad el, akkor a következö evben ujraindul. Egy ev a beteg elsö kezelesetöl szamitodik.

  A FK, azaz az itteni TB is ad valemnnyi tamogatst, eletkortol fuggöen:
  20-29 ev között 300 SEK/ev
  30-74 ev között 150 SEK /ev
  75 ev felett 300 SEK / år
  Na akkor most mär lehet merlegelni az arakat.
  20 eves korig viszont ingyenes a fogorvosi ellatas, a fogszabalyozas is.

  ReplyDelete
 19. @szil5:

  "A nők átlag fizetése 2007-ben 22800 SEK(2185 Euro),a férfiaké 27500 SEK.(2635)
  Ennyit a híres egyenjogúságról!"

  A fenti adatok az állami szektorra érvényesek.

  A legfrissebb adatok szerint a magánszektorban dolgozók havi átlagfizetése 32 600 (urak) illetve 28 000 (hölgyek) korona.

  www.e24.se/pengar24/dinekonomi/artikel_1341905.e24

  ReplyDelete
 20. @Hobbiszakács:
  Hiaba na,en mint alkalmazott ugy latszik csak ebben tudok gondolkodni.
  Viszont csökkent a kulönbseg, ez is valami.

  ReplyDelete
 21. Pont ez a szitu, csak a helyszín Nagyvárad, bölcsességfog kihúzás + két kis tömés. Gyorsan kedvesen, telinyomva érzéstelenítővel. 10 ezer forint.

  Dániában gyökérkezelés, szintén nagyon kedvesen és segítőkészen. 80 ezer forint.

  :))

  ReplyDelete
 22. 80 ezer az nagyon sok egy gyökérkezelésért.
  A szil5 által említett rabat rendszer a gyógyszerekre, gyógykészítményekre is érvényes, szóval drága a gyógyszer, de van egy védelem, hogy ne fizesd oda a gatyádat, ha beteg vagy. Mondjuk a kisnyugdíjasokon az se sokat segít.

  ReplyDelete
 23. Azt azért ne felejtsétek el, hogy ehhez regisztrálva kell lenni az egészségügyben. Ami mostanában hónapok kérdése, a válság miatt könnyen el tudom képzelni hogy akár évig-másfélig is elhúzzák mert előre veszik a segélyeseket... Szóval egészségügyi ellátásra 3 hét után jogosult vagy, de NEM fogorvosira... mint ahogy azt több kollégám megtapasztalta.

  ReplyDelete
 24. @anarch: ne feledd, hogy ez sürgőségi, akut eset volt. Normális esetben én is közel egy hónapot várok egy időpontra a foltandvården-nél. Persze mehetnék a drága magánorvoshoz, de nekem megteszi az sztk is :)

  ReplyDelete
 25. @Rékuc: Akuten-t nem próbáltuk, a kollégák alapján az jött le nekem, hogy a különbözetet akkor sem állja a Försäkringskassan, amíg nem vagy teljesen regisztrálva. Ez nekünk majd egy évig tartott, párszori rugdosással, hogy lécci-lécci csináljátok már meg mert kéne az EU-s biztosítás. De szó se róla, ahogy megjött a papír hogy ok, három napon belül megcsinálták az EU-s kártyát is. És ez a magyartól eltérően 3 évig érvényes, és persze weben rendelt, milliónyi egyéb papír nélkül...

  Mindenesetre fogorvoshoz továbbra is a bejáratott aranykezű pesti úriemberhez járunk. A feleségemet is képes megnyugtatni, ami azért egy fogorvosi székben nem semmi :)).

  ReplyDelete
 26. Mentolosmájkrém03 June, 2009 19:02

  Szil, nagy tisztelettel kérdezem, hogy a fentebb leírt fizetéseket honnét vetted? Biztos van aki ennyit keres, csak ismét jól működik az itteni országimázs központ.:o) Gondolom ebbe az adatba nem számolták bele azokat akik "vid behov"(szükség esetén) lettek alkalmazva és azokat a timanställd- eket sem, akikkel tele van az eü., meg a fél ország és 90-110 sek között keresnek bruttó óránként, ami jó esetben kijön havi 15-re. Esetleg Stockholmban igaz amit leírtál, illetve adott nagyvállalatoknál, de a nagy átlag olyan 18-22 körül keresgél, bár ismerek olyan útburkolatfestőt, aki 36 ezret visz haza havonta, igaz nem 160 órát dolgozik érte havontaés állva elalszik, annyira fáradt.
  A magánszektor természetesen más tészta, ott versenyhelyzet van, de azért elég rózsaszínnek tűnnek nekem az általad emlegetett adatok.
  Furcsa módon sok a 20 év feletti autó az utakon és sokan nagyon várják a fizetést a hónap végén. Sajnos a jobboldali kormányzatnak köszönhetően megint csak az él jobban, akinek eddig is volt, a "prolik" most is szopóágon vannak, de ez a kapitalizmus lényege.

  ReplyDelete
 27. nekem is nagyon magasnak tűnnek a szil által emlegetett számok...

  ReplyDelete
 28. magyar valóság 1: szilveszter, 1 köbméter nagyságúra bedagadt lüktető bölcsességfog, pezsgő óvatos beinjektálása pálinkával " ez majd segít" elszólás, könnyes szem, majd gálvölgyi só, reggel irány a fogorvos, húzás, üvöltés, "hopika kicsit hozzáfogtunk az ínyből, de kijött", két napi véres kispárnával ébredés reggel.
  magyar valóság 2: letört fog éjszakai falatozás után, "bassza meg!" elszólás, délelőtt doki, kedves fogadtatás, érzéstelenítés, kezelés közben elém akasztott monitoron híradó nézése, pihenés, örülés a munkából lógásnak, későbbi kezelések 4 tömés csere, 1 húzás,gyökérkezelés, 3 tagú híd felrakása, sok utazás+sok híradó, a végén fogkő eltávolítás, végén grand total: 20db mátyás király, fog messziről virítás, tepertő vidám harapás

  ReplyDelete
 29. @börharisnya: jujj én inkább a 2. számú ajtót választanám, ha lehet.

  ReplyDelete
 30. Medellön i de tio vanligaste yrkesgrupperna 2006 - nök-férfiak, összehasonlító grafikon

  Minél magasabbak a keresetek, annál nagyobb a különbség.

  Amúgy, a stockholmi alkalmazotti átlag 24.000-26.000 - persze az életkor is számít.


  www.scb.se/Pages/TableAndChart____27555.aspx

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!