Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, May 13, 2009

Asztrofotó

Régi vágyam, hogy a tájképeimen a csillagos égbolt is szerepet kapjon. Mostanában valahogy sok ilyen fotó kerül a szemem elé és lenyűgözve nézem őket. Azok a fotók nyűgöznek le a legjobban, ahol sok csillag látható, a szabad szemnek lehetetlen leképezésben: a hosszú csillagnyomos képek, valamint azok, ahol pontszerűen, természetesen jelennek meg a csillagok, sőt a Tejút is. Pár példa:


Ilyen gyémántos égboltot már próbáltam fotózni, példaképek exif adatait tanulmányozva. Mondanom sem kell, hogy fakó barnás-narancsszín égbolton halványan pislákoló néhány csillagpötty lett a szomorú eredmény. Pedig Lappföldön voltam, ahol minimális a fényszennyezés és tiszta a levegő - a fenti fotókon például sokkal több ambient light látszik a horizontnál. Egyszerűen nem tudom, melyik végében fogjak neki a dolognak. Milyen fényviszonyok ideálisak? Milyen időjárás? Tél vagy nyár? Kora téli este vagy nyári éjszaka? És hogyan sikerül ennyi csillagot ilyen ragyogóan megjeleníteni az égbolton?
A kezdeti kudarcokon némileg elszontyolodva folytatom a kutatást, tanulást, hátha az égbolt előttem is felfedi titkait.


9 comments:

 1. Szia, az Exif adatok megtévesztőek lehetnek, mivel ezek általában több képből vannak összerakva. (Van erről egy részletes cikk a fotzozz.hu-n)

  Én holdtalan estéken, kis fényszennyezésű égen az ISO 200, f/4 beállítást preferálom, az exp idő hosszával az égbolt fényessége szabályozható. Ha a 350D-vel fotózok, akkor bátran elmegyek 20 percig is, egyrészt mert még így is alig zajos, másrészt a programozható távkioldómat még nem adaptáltam hozzá és minél kevesebbszer kell a géphez rohangálni a sötétben, annál jobb :) A környezet dönti el az egyes képek exp. idejét, a múltkori holdfényes képemet ott szúrtam el, hogy (lustaságból) 20 perces képeket készítettem és nem mondjuk 5 perceseket. Mindegyik képet közel azonos beállításokkal kell készíteni, egy 4 perces kép csúnyán bekavarhat, ha a sorozatunk többi tagja 3 perces. Egy programozható távkioldó (TC80-N3 és replikái) nagyban megkönnyíti az életet, csak beállítod, hogy csinálja a mondjuk 5 perces képeket egymás után és lehet bóbiskolni, teát szürcsölni, zenét hallgatni nyugodtan, amíg az akksi le nem merül. Vagy az objektív be nem párásodik, akkor sajnos nincs mese, jobb csomagolni és hazamenni (hacsak nem készültél objektívfűtéssel is:)
  Nekem az vált be, ha pont a "navigációs szürkület" (Nautical twilight, http://heavens-above.com/ --> Sun data for today) végén kezdem a fotózást, ekkor az első képeken egy kicsit kékesebbnek látszik majd az ég, ami az összegzés során megmarad.
  Célszerű legalább egy órával kalkulálni, a pólus környékén ennél sokkal több idő is kellhet a látványos csillagnyomokhoz. Legutóbb a 350D a 4 éves akksijával 146 percet bírt összesen :)
  Tejutas, pontszerű csillagos képet igazából csak megfelelően pólusra állított, óragéppel ellátott távcsőállványról lehet készíteni, ez a kis szerkezet gondoskodik arról, hogy a Föld forgásával megegyező sebességgel mozgassa a gépet a másik irányba, azaz a csillagok ne mozduljanak el a képen.

  ReplyDelete
 2. Szia,
  Erdekesek ezek a commentjeid, leirasaid nekem tetszenek söt meg tanulni is lehet belöllük. Amit hianyolok azok a fotok, de remélem lesznek kozbe-k0zbe.
  Gratula

  ReplyDelete
 3. hú, köszönöm az igen kimerítő kommentet!
  A flickr streamedben írtam egy képre hogy pont olyat képzeltem el, az is ilyen forgatós állványról készült? Mert akkor már értem, hogy hol csúszott el a projektem...
  Azt viszont nem értem, hogy ha több ilyen expot raksz össze, a fényüket erősítendő, akkor a környezeti fény - bármilyen csekély - hogyhogy nem fogja dominálni a képet?
  Ilyen állványt külön kell szerezni vagy lehet csak fejet kapni ami forog?
  Szóval 10 új kérdés merül fel :D megyek guglizni, hátha sikerül valamire választ találnom.

  ReplyDelete
 4. Réka: én csak az elméleti részét tudom, gépem sajna nincs, így képeim se. De akinek a lapját nézd meg, az Éder Iván, eszméletlen jó, de nem az a kategória amilyet te akarsz, mert ő az égi dolgokat fotóza, de sztem érdemes, már csak azért is mert fantasztikus fotói vannak.
  http://eder.csillagaszat.hu/
  Ilyen állványt lehet külön kapni, a feje olyan nehéz, hogy a te állványod nem bírná el, a legolcsóbb kb. 100 ezer, Nálatok lehet olcsóbb, itt nézhetsz körül: www.tavcso.hu Persze a minőségiek 150-200, és felső határ nem nagyon van. Ezenkívül még a sarkcsillagot is be kell lőni, mert ez nem olyan, hogy lerakod, ozt forog, hanem nagyon finoman be kell állítani a forgástengelyt a Föld tengelyével (párhuzamosan).
  Az 5 perces expokat specko programmal kell összerakni, a PS nem feltétlen a legjobbat hozza ki, Registar, IRIS, ezek elterjedtek.
  http://ladanyi.csillagaszat.hu/ Itt van több Ladányi Tamástól, és a technikát is leírja.

  ReplyDelete
 5. Köszönöm ezt is. Úgy látom, nehezebb témába nem is vághattam volna a fejszémet. Szerencsére a deep sky fotózás nem érdekel annyira :) de Éder Iván fotói valóban eszméletlenek. Azok az üstökösök...............

  (Ladányi úr se gyengén nyomja, nem semmi érzés lehet, ha az emberről csillagot neveznek el, sőt rögtön kettőt)

  ReplyDelete
 6. Nem semmi képek - meg nem semmi lehet az a technika amit itt emlegettek.
  Azért sima hosszú expós éggel majd megpróbálkozok én is.
  (Az a körbe-körbe fényvonalas kép tetszett talán a legjobban.)
  Majd nyáron a családi 'ranchen' ott kevés a fényszennyezés a közelben :-D

  ReplyDelete
 7. Szia!

  Engem is érdekel a téma és BZd olyan jól leírta, hogy sok hasznosat (saját kútfőből) most hirtelen nem tudok hozzátenni, de egy ötlet:
  Ha elmész a legközelebbi csillagvizsgálóba, nekik "A NAGY TÁVCSŐ"-n kívül biztosan van 1-2 mobil ketyeréjük is (a pesti Uránia Csillagvizsgálót véve alapul) és szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy megengedik, hogy rátedd a géped és csinálj vele pár képet... ha pedig ügyes vagy, akkor akár rá is tudod venni a srácokat, hogy valami fényszennyezés-mentesebb helyen is fotózzatok. Ha felajánlasz pár professzionális képet - akár papíron - biztos hogy mindenki nyer rajta.. neked legalábbis nem kell űberdrága csillagászállványt venned. :)

  ReplyDelete
 8. Szia Rékuc!
  Magam is asztrofotózgatok amatőr szinten. Mostanában szeretném kicsit ötvözni ezt a tevékenységemet másik mániámmal a természetfotózással.
  Szerencsére a csillagászati fotózás műhelytitkait, és rejtelmeit alaposabban ismerem. A legtöbb ilyen felvétel erősen képfeldolgozott, sok macerával jár: általában nem egy felvételből jön ki az eredmény, hanem több kép (sokszor több tucatnyi akár) összege (ritkábban átlaga) az amit látsz, és ezek a képek is előtte ún. sötétkép korrekción ("darkolás" alapvetően a hőmérsékleti zaj kivonása a képből) és jó esetben még ún. világos kép korrekción ("flatelés" a porszemek árnyékai és a vignettáció eltüntetése céljából) is átesnek az összegzés előtt.
  Az összeadás/átlagolás alatt sem feltétlen sima matematikai összegzés/átlagolást kell értened! Számos algoritmus van amivel elkerülhetőek pl. az égen átvonuló repülők, átmeneti felhősödés stb. Az ilyen képekhez bizony speciális szoftverek is tartoznak!

  Ha már Ladányi Tomit említetted nézz be a http://asztrofoto.lap.hu oldalra, ott elég sok a témában ügyködő amatőrcsillagász lapját megtalálod magyart is és külhonit is. Hogy hazabeszéljek érdemes pl. Braskó Sanyi (http://brasko.csillagaszat.hu -- itt elég jó cikkfordítások is vannak) és Éder Iván (http://eder.csillagaszat.hu) lapját is megnézni.

  Amúgy ez a természet és csillagok kérdés szép kis játék: a szépen kiexponált éjszakai tájkép és a pontszerű csillagok sokasága kicsit ellentmondó feltételek legtöbb helyzetben.

  A sötét tájhoz elég expó esetén a csillagok már nagylátóval is csíkot húznak, ha követed őket akkor meg a táj kenődik el. Egy kivilágított helyen a táj ég be, de a csillagoknak még kevés az expozíciós idő... Szóval a kreatívkodás és/vagy a képfeldolgozás terén sokat lehet itt tanulni. :)

  Jó fényeket, és bocs a hosszabb kommentért: Nyözö

  ReplyDelete
 9. hat Nyozo igazan koszonom a kommentet, bar mindenki ilyen hosszan irna :)
  sajnos a dolgot tovabb neheziti, hogy itt most ejjel sincs teljesen sotet, minimum augusztusig kell varnom, mig tenyleg fekete ejszakak lesznek legalabb par ora hosszat. Utana pedig gyorsan lehul a levego, szoval nem sok hetem marad asztrofotozni. Addigis a nyarat tanulassal, elmelettel toltom es igyekszem minel tobb hasznos anyagot elolvasni, szoftvereket beszerezni stb :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!