Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, May 18, 2009

Banán

A szokásos élelmiszerboltban bóklásztam a zöldségpult környékén, amikor a következőre lettem figyelmes:
Egy takaros fonott kosárban szép banánfürtök hevertek. A kosár oldalán egy táblácska: 'Banán az éhes gyerekeknek'. A kosár a megszokottnál alacsonyabb polcon volt elhelyezve, hogy a bevásárlás közben megéhezett, nyűgösődő gyerekek könnyen hozzáférjenek és vehessenek belőle.
Egyszerű kis kedveskedés, filléres figyelmesség a bolt részéről. Goodwill értéke felbecsülhetetlen.
Persze ehhez az is kell, hogy a nyájas vásárlóközönség ne éljen vissza az apró ajándékkal és ne mindenki tömje két pofára az ingyen gyümölcsöt.
 


12 comments:

 1. Wow, nem semmi! Számomra felfoghatatlan, egyszerűen szürreális, hogy nem megy oda a "kiccsalád'" és eszi meg az összeset... Ahhoz képest itt félig megrágott zsömlék, kiflik és csokipapírok hevernek szerte a boltban.
  Követendő példa lenne, de sajnos nem lehetséges szvsz mind a bolt vezetősége, mind a vásárlók miatt. :\

  ReplyDelete
 2. Mentolosmájkrém19 May, 2009 16:07

  Rékuc ,az ICA Maxiban jártál? :o)

  ReplyDelete
 3. ezzel én is találkoztam nem egy ica-ban, de nem csak a gyerekeknek volt kirakva, hanem úgy általában kóstolónak... de ugyanígy kiwi, ananász, sorolhatnám...
  tetszik svédország és stockholm, illetve ahol csak megfordultam... nagyon más a felfogás mint itthon.
  megyek is rontani a levegőt idén nyáron is...

  ReplyDelete
 4. Errol en is irtam meg tavaly, sot en le is fotoztam :)
  http://goteborgban.blogspot.com/2008/10/hiszti-ellen-boltban.html

  Szerintem is nagyszeru otlet. Nyilvan a boltnak semmibe nem kerul, es megis rendkivul kedves. Sved, na.

  Az ICA-ban meg a Coop-ban is van. Sot, en mar almasat is lattam. :)

  ReplyDelete
 5. hm, azt hiszem feliratkozom a blogod rss-ere.
  hogy en ezt eddig nem talaltam meg, tetszik! ;)

  ReplyDelete
 6. Malmoben a Coop elott egyfolytaban egy rendor posztol. Allitolag annyi bolti lopas van naponta, hogy nem eri meg ujra meg ujra kijonnie. Na itt nincs ingyenbanan.:)

  Itt Svedorszagban minden milyen szupcsi, otthon meg minden milyen szar... Rekuc, most akkor letettel mar az otthoni koruti kis lakasrol ezek szerint?

  ReplyDelete
 7. Ez nagyon szép gesztus, tetszik :)

  ambbay: olvass vissza, nem csak pozitív dolgokról írt Rékuc. :)

  ReplyDelete
 8. @ambbay:
  Én elég sok negativumról írok a saját blogomban, tehát nem vagyok elfogult. Azt azért tudni kell, hogy Malmőben közismerten rossz a közbiztonság.
  Zárt ajtók mögött a svédek is szoktak anyázni a sok bevándorló miatt. Hallottam már olyan kijelentést tőlük, hogy Malmőt már átengedték az arab bevándorlóknak. Elég csak a híreket figyyelni, mindennaposak a balhék.
  Na azért nemcsak ott lopnak. Eleinte mi is lezáratlanul kint hagytuk a bicajokat a ház előtt, aztán megtanultuk, hogy mégsem szabad. Eddig 2-t loptak el. Igaz meg is kerültek. Az első ellopott kerékpárról a nagyfiam szedett le egy gyereket 2 hét múlva. Elmondta, hgy egy osztálytársától kapta. Kiderült, hogy ez igaz, aki lopott az az osztálytárs volt. A szülei( amúgy németek)este visszahozták a kerékpárt a kislányomnak, nagy bocsánatkérések közepette.
  A második,lánccal lezért kerékpárt az iskola elől lopták el. Pár nap múlva szólt valaki, hogy az egyik bevándorlós lakótelepen látta elhajítva a kerékpárt. Meg is találtuk, némileg leamortizálva. Sok ilyen eldobott kerékpárt látni szanaszét az erdeei ösvények mellett. Elviszik, használják, tönkreteszik, aztán otthagyják. Jöhet a következő. Már terveztem fotokat késziteni az ilyen bringákról egy posztba.

  ReplyDelete
 9. Ez itt is behozhatnák... De hát a magyarok...

  ReplyDelete
 10. @szil5: aki a bringát lezáratlanul hagyja mondjuk Lappföldön kívül, az nagyon naiv. Azért itt sem kolbászból vna a kerítés.
  És azt hiszem az első postok egyike a katasztrofális svéd közbiztonságról szólt. De még mesélhetnék (és fogok is), magyar szemmel szinte felfoghatatlan dolgokról, pl. hogy hétvégén már mindennaposnak számít, hogy a Stureplanon lövöldöznek míg Pesten egy mekis lövöldözés évtizedig tartó társadalmi traumát okozott. Szóval mások itt a viszonyok.
  írhatnék még a gruppvldtäktről is, csak nem vagyok biztos benne, hogy Magyarországon abból kevesebb van. Max kevesebben jelentik fel.

  ReplyDelete
 11. Ez érdekes, az itteni ICA Maxi-ban a szép banán mellé a túléretteket tették ki "a gyerekeknek" táblával. Ettől a gesztus nem lesz rosszabb, csak érdekesebb :).

  ReplyDelete
 12. @anarch: nálunk vegyesen volt: zöldvégű, sárga és pöttyös egyaránt. Ki mit szeret, én pl. a szinte zöldért vagyok oda, míg a pöttyösre rá se bírok nézni - és van, aki pont fordítva szereti :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!