Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, May 22, 2009

Klämdag

Ha Magyarországon csütörtökre esik egy ünnepnap, akkor a pénteket előző szombaton ledolgozzák és irány a hosszú hétvége. Így a GDP sem sérül, állandó a munkanapok száma és mindenki boldog.
Svédországban ez nincs ilyen katonásan megoldva. Az ünnepnapot követő nap a klämdag 'beszorított nap', és ahogy a neve is mutatja, valóban kényelmetlenül feszeng az ünnepnap és a hétvége között. Valamilyen furcsa okból a szekuláris Svédországban olyan obskurus egyházi ünnepeket is ünnepnapként tartanak, mint a vízkereszt vagy Krisztus mennybemenetele (szegény tótawé itt el is pusztulna idegességében), a szokásos ünnepnapokon kívül meg van továbbá Szentivánéj meg nemzeti ünnep is, ezért aztán évente párszor előfordul az ilyen klämdag szituáció.
A klämdag elvileg olyan munkanap, mint bármely másik - azonban ilyenkor kihalt a város, üresek a munkahelyek, áll az egész ország. Sokan szabadnapot vesznek ki, és nem ritkaság a lógás sem. Általánosan elfogadott tény, hogy bár hivatalosan munkanap, mégis számolnak azzal, hogy gyakorlatilag aznap is áll az ország.
Ha a klämdag péntekre esik, normál bérezés jár érte, ha viszont hétfőre, akkor már a kollektív szerződésben meghatározott pótlékot is utalják az erre jogosultaknak, mivel a szabályozás szerint az az igazi klämdag, amelyet egy pirosbetűs nap követ.
Lazán idekapcsolódik, hogy ha egy nagyobb ünnep munkanapra esik, akkor előző nap az irodákban csak félnapot dolgoznak. Szeretem :)


6 comments:

 1. A nemzeti ünnepünk csupán 2005-től pirosbetűs, tehát "munkaszünetes" ünnepnap. Mivel június 6-a az idén szombatra esik, ezért helyette pénteken tartunk munkaszünetet. (Legalábbis az állami szektorban.)

  ReplyDelete
 2. Erről én is sokat olvastam, azonban a valóság az, hogy csak az állami szektorban van így. Simán elvárják, hogy dolgozz teljes napot, bár valóban sokan a felét lecsúsztatják. Nem ellógják: lecsúsztatják. Az elején paráztam, hogy nem lesz majd nyitva bolt, nem lesz hol ebédelni vagy hétvégi menetrenddel járnak majd a buszok/vonatok... De nem, minden működik hétköznapi rend szerint mint bármely más napon. Szóval: no para :). Legalábbis itt ez a helyzet.

  ReplyDelete
 3. igen minden működik meg a legtöbb hely nyitva van (bár hivatalnokot ilyenkor ne keress). De mi pl. a versenyszférában dolgozunk, hajjaj, de mennyire! és nálunk is kőkeményen betartják pl ezeket az ünnep előtti félnapokat is.

  ReplyDelete
 4. @Hobbiszakács: nem tartottak munkaszünetet sehol ma, te miről beszélsz?

  ReplyDelete
 5. féloff: Ha már a munkaszünetnél tartunk, mi a helyzet arrafelé a boltok vasárnapi nyitvatartásával?

  Nemrég voltunk többfelé labancéknál meg svábföldön, és kínosan érintett a boltok hétvégi zárva tartása. Furcsamód itthon megszoktuk, hogy nemcsak a nagy szupermarketek, de a vidéki kispiszkos is kinyit hétvégén, hogy legyen valami forgalma.

  ReplyDelete
 6. @nyelv-ész: hát én azért nem vagyok elájulva a svéd hétvégi nyitvatartástól. Nagyon sok butik, kisbolt zárva tart. A plázák, nagyobb boltok 4-5ig vannak nyitva. Persze a hipermarketek hétvégén is 8-9 óráig.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!