Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, May 28, 2009

Minden szűrők legszűrőbbike

Mivel a környéken rengeteg víz található (yes, I'm in heaven) újabban rákattantam a hosszú záridős fotókra, amelyek teljesen varázslatos kinézetet kölcsönöznek a legközönségesebb pocsolyának is. Ehhez beszereztem két ND szűrőt is, amelyek segítségével sokkal hosszabb záridőt érhetek el, akár fényes nappal is. Az ND szűrőzésnek megvan a sajátos technikája: a képet megkomponálni és élességet állítani szűrő nélkül kell, majd ha ez megvan, feltekerni a szűrőt, beállítani (vagy megsaccolni) a záridőt és exponálni. Majd szűrő ismét le, téma beállítása és így tovább. Nem kapkodó idegbetegeknek való elfoglaltság, annyi szent.

Most viszont rátaláltam egy csodás termékre, amely okos, hasznos és az állandó szűrőtekergetést is teljesen kiiktatja a fotós életéből. A neve Singh-Ray Vari-ND - ez egy olyan ND szűrő, amelyet polárszűrőhöz hasonlóan tekergethetünk, amíg a kívánt hatást elérjük - csak a hatás nem a polarizált fény kiszűrése, hanem a záridő hosszabbodása. A szűrő intenzitása 2 és 8 stop között változik, ez záridőben a következőképpen alakul: legenyhébb, 2-es álláson a záridő négyszeres, míg a 8-as, legerősebb álláson a záridő 250-szeres hosszabbodását eredményezi. Ez már igen szép eredmény és pl. csodálatos víztükröket, vízeséseket lehet alkotni vele. (Remélem jól számoltam, a biztonság kedvéért elloptam a gyártó oldaláról a táblázatot és megmutatom itt is.)

How Vari-ND slows down your shutter speed for a "typical" daylight scene
Without any filter on your lens Exposure = 1/500 sec.
Vari-ND on lens set to Min. density (2 stops) Exposure = 1/125 sec.
Vari-ND on lens set to middle density (5 stops) Exposure = 1/15 sec.
Vari-ND on lens set to Max. density (8 stops) Exposure = 1/2 sec.

A legfantasztikusabb az, hogy nem kell szűrőket cserélgetni, hanem a fényviszonyoknak, kívánt záridőnek megfelelően simán csak állítani rajta. A Vari-ND-t komponáláskor a legenyhébb állásba tekerem és komponálok, fókuszálok, majd egyszerűen növelem az intenzitását és exponálok. Ez egy igazi tájfotós csemege. Az ára borsos: 77mm, vékonyperemes kivitelben 390 dollárt kér érte a gyártó. De aki sokat használja, annak szerintem mindenképpen megéri. Most pedig megyek és meghirdetem eladásra a két ND szűrőmet :)21 comments:

 1. húú - király a cucc.
  Bár eléggé borsos az ára.
  Mondjuk nekem mindegy is, mert 52-es nincs belőle persze - de gondolom nem is ahhoz találták ki.

  ReplyDelete
 2. Csak 77 és 82mm szűrőméretre gyártják. De van ilyen step down ring, átalakító gyűrű, pár dollárért, amivel konvertálhatod 58mm-re is.
  Az ár borsos, de nézd meg mennyibe kerül pl. egy Hoya ND8 77mm és egy B+W ND 3.0 77mm. Rögtön ott van és ez még csak két szűrő amit állandóan tekergetni kell. (Hoya 77mm ND400-at pedig már nem is gyártanak szóval kénytelen vagy a drága B+W-t megvenni, ha morcos ND kell.)

  ReplyDelete
 3. hmm. ez is igaz - de azért még meggondolom :-D

  ReplyDelete
 4. igen belegondolva iszonyat húzós az ára. Basszus ebből egy objektív is bőven kijön.

  ReplyDelete
 5. Rékuc, BZd: konkrétan ez a két gondolat merült fel bennem...

  ReplyDelete
 6. Cokin nekem nem annyira szimpatikus. Gyönyörű effekteket lehet vele elérni, de valahogy sose vágytam a dohány, színes, lágyító és ilyen-olyan effektszűrőkre. Cokint pedig akkor érdemes beszerezni, ha valóban többfélét akarsz használni. Ha csak endézel akkor szerintem nyerőbb egy menetes üvegszűrő.

  ReplyDelete
 7. perszeha valaki hozzámvágna egy Cokin rendszert, nem sértődnék meg :D

  ReplyDelete
 8. Szia. Szerintem lehet hogy ez két polárszűrő kombinációja, vagy valami hasonló. Próbáld meg elforgatni a polárszűrőd a monitor előtt(ha lcd) az is hasonló effektet ad, csak nem minden szögben. Érdekes egy találmány az biztos...

  ReplyDelete
 9. Volt már az obin 2 polárszűrő egyszerre és bárhogy tekergettem, sajnos nem hoztak ND effektust :)
  polárt tekergetni LCD előtt príma szórakozás, az tuti, szoktam is néha és boldogan vihogok nekije :D

  ReplyDelete
 10. az élet apró örömei :)

  ReplyDelete
 11. A polárszűrő nem csak erre jó. Ha nem akarod, hogy átvágjanak napszemüveg vásárlásnál és tudni akarod, hogy tényleg polarizált-e a sonnenbrille, csak vedd fel és kezdd el forgatni a telefonod magad előtt. Ha polarizált akkor egy bizonyos szögben elsötétedik a teló/mp4 lejátszó kijelzője, mivel az is polár.

  ReplyDelete
 12. Szia Réka !

  Nagyon szerettem a régi lapodat, de mivel ott kiírtad ende, nagyon sajnáltam és sokáig nem kattintottam rá a linkedre, de nem is töröltem.

  Most örömmel látom a végtelen történet folytatódik :) Már akkor sem értettem mért nincs moderálva a hozzászólás de, látom a nekem is kedvenc WP motorral ez megoldódott. Továbbra is várom az izgalmas
  fotótörténeteket, szép képeket. Sok ötletet adtál amatőrfotós fejlődésemhez.

  A posthoz is szóljak, magam a cocin rendszert használom, kicsit macerás, de mi nem a fotózásba.

  Egy kérdés a képek lejátszását milyen pluginnal oldottad meg, vagy ez egy házi szőtes ?

  ReplyDelete
 13. Bocs vak voltam, látom ez egy flikers slide show

  ReplyDelete
 14. Fúúú Réka, elolvastam ezt a részt és mivel engem is régóta mozgat ez a hosszú záridős móka, most már tudom is, hogy mi kell hozzá, hála Neked :)
  Egy nd8-at vettem, 52 mm-est (Pentaxom van) és csak 3E Ft-ba került újonnan rá a szűrú(Soligor).

  Majd mutatok képeket, ha belejövök^^

  Addig is minden jót :)

  ReplyDelete
 15. Jópofa stuff, bár tényleg túl borsos az ára. ssscsaba-nak lesz igaza, ez két polárszűrő egymáson. Csak valszeg lineáris polárok nem az általában kapható cirkuláris, ami ugyan jó a TTL fényméréshez de sajna nincs olyan erős hatása. Jófajta lineáris amit Mamiyán használtam, az már az igen! :)
  Én Cokin-ba ruháztam be, valóban vannak hátrányai, de számomra többet nyom a latban, hogy a legalább négyféle átmérőre egyetlen lemezkét használhatok a legkisebb átmérőjű áráért.
  Igaz digitálison szvsz ritkán van létjogosultsága Graduális, ND, poláron kívül másnak.
  T
  etszik az oldal és a postok, csak így tovább! Több képet a galériába is! :)

  ReplyDelete
 16. Andy: a legérdekesebb, hogy szétszedem a két szűrőt (szét lehet csavarni őket) és nem polarizál egyik sem :) szóval a rejtély fennáll, a megfejtőnek a fél országom és legkisebbik lányom :)
  örülök hogy idetaláltál!

  ReplyDelete
 17. Akkor átnézem a jóöreg fotótechnikai könyveimet, mert akarom azokat a fjordokat! :D

  ReplyDelete
 18. Nos a dolgot csakis polarizálással lehet megoldani.
  Szóval ha jobban megvizsgálod őket, látnod kell a hatást.
  Két lineárissal természetesen működik, de akkor össze-vissza dolgozna a fénymérő, két cirkulárissal viszont nem működik(ahogy írtad).
  Sőt, ha fordítva raknád össze őket akkor is rossz expó lenne az eredmény.
  Elöl kell legyen a lineáris, lencse felől a cirkuláris.

  ReplyDelete
 19. [...] még durvábban kerültek az érzékelőre, hála a két ND-szűrő (fent az átmenetes ND8 lap, alatta pedig a teljes Vari-ND) együttes [...]

  ReplyDelete
 20. Cső.

  Épp ilyen szűrőn gondolkodom, és bóklásztam a neten, nos az itt említett 390 dolcsis árral szemben az egyik hazai licites oldalon (ez nem a reklám helye, de közkívánatra linkelhetem) nagyjából minden "normális" szűrőméretben beszerezhető, emberközeli 7-9 ezres áron.

  Üdv, fcorv

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!