Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, July 22, 2009

Allemansrätten

Az allemansrätt egy igazi svéd fogalom. Szó szerint fordítva kb. annyit tesz: 'mindenki joga'. A gyakorlatban pedig hatalmas és értékes szabadságot ad az országban bóklászó turistáknak.
Az allemansrätt még a 16. századból származik, amikortól törvénybe foglalták, hogy az utazók szedhetnek bogyós gyümölcsöt (bär) és gombát az erdőben. Ez a része a mai napig érvényes, és hozzájött még sok fontos dolog is.
Néhány pont az Allemansrättből:
- Szedhetsz bogyókat és gombát és virágokat - természetesen védett virágot nem.
- Magánterületen is járhatsz, kivéve magánház kertjét és előterét.
- Ugyanígy magánterületen is sátorozhatsz 1-1 éjszakát.
- Gyalogosan és biciklivel magánútra is bemehetsz (ez általában valakinek a saját birtokán lévő, kis út, ahonnan a tulajnak joga van kitiltani a motorforgalmat)
- A természetvédelmi előírásokat és a józan észt követve rakhatsz tüzet a természetben
- Fürödni , korcsolyázni szinte bárhol lehet, a hajót kikötni és egyet-egyet éjszakázni szintén
- Magánbirtok olyan részeiről, amelyre érvényes az allemansrätt, nem lehet kerítéssel kizárni az embereket (példa: nagyon sok erdő van magánszemélyek, vadásztársaságok tulajdonában, de ezt jó eséllyel soha nem tudod meg, mert nincs elkerítve, hanem mehetsz, sátorozhatsz benne nyugodtan)
 
Az Allemansrätt persze egészen pontosan le is van írva a törvénykönyvben, de a svéd természetvédelmi hivatal szerint egyetlen mondatot kell észben tartani: Ne zavarj - Ne rongálj!

És akkor nem lehet nagy gond.

Ez még egy olyan dolog, amely a bizalomra, kölcsönös tiszteletre alapul és a svédek igen büszkék arra, hogy ez náluk évszázadok óta működik.
 


3 comments:

 1. Lehetnek is büszkék, nagyon tetszik ez a dolog :))

  ReplyDelete
 2. Annyit hozzátennék, hogy nem csak úgy bemész valakinek az erdejébe a tisztásra sátorozni, hanem illik szólni, hogy "helló, sátoroznánk egyet, ha nem baj". És erre nyilván az lesz a válasz, hogy "persze, nem baj, segíthetünk még valamiben?"

  Csak azért írtam, mert ez a fajta "proaktivitás" nem jellemző a Magyarországon felnőtt emberekre, és allemansrätt ide vagy oda, Svédországban sem szeretik, ha szó nélkül letáborozik valaki a telkükön.

  ReplyDelete
 3. @Marr: persze attól függ, milyen messze vagy az illető házától... főleg északon, ahol több száz kilométerre is elhúzódhat egy-egy telek :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!