Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, July 12, 2009

NDx1000

Egy ideje megvan már az NDx1000 szűrőm, néhány hete intenzíven használom, elérkezett hát az ideje, hogy írjak róla egy kis összegzést.
Mivel a Hoya már nem gyártja a 77mm-es ND400 szűrőjét (náluk ez a megnevezése), kénytelen voltam a valamivel drágább B+W gyártó NDx1000 szűrőjét megvásárolni. Ez nem bizonyult rossz döntésnek, mivel az üveg igen jó minőségű és nem rontja a képminőséget. Egy érdekessége van: a színhőmérsékletet eltolja, a fotó melegebb színeket kap. Ez főleg felhőfotózás során hasznos, a felhők szép lilás pinkes árnyalatot kapnak, általában nem is korrigálom. Egy kis PS mentes csalás :)

A használatról
Egy szinte koromfekete üveglapról van szó. Nem is csoda, hiszen nevéhez hűen a szűrő ezerszeres záridőt generál a szűrő nélküli állapothoz képest. Ezért aztán speciális technikákhoz kell folyamodni a használata során. Először is állvány elengedhetetlen, hiszen az amúgy 1/1000 másodperces verőfényes felvétel kiexponálásához is 1 teljes másodpercre lesz szükségünk, de legtöbbször még ennél is sokkal hosszabb lesz a záridő (eddigi rekordom 7 és fél perc). Mivel a szűrőn átlátni nem lehet, előzőleg meg kell komponálni a fotót: gép állványra fel, fotó megszerkeszt, és a legfontosabb: megnézem a záridőt, majd igencsak hiányos matektudásommal megpróbálom beszorozni ezerrel. Hány másodperc lesz például 1/25 x 1000? Ezen néha megőrülök és irigykedve gondolok az iPhone tulajdonosokra, akik számára már egy külön appot is kifejlesztettek az ilyen záridők beszorzására.
(zárójel, de fontos: a kikalkulált záridőre mindig ráteszek 10-20 százalékot, tapasztalatom szerint jót tesz a képnek, kiemeli a fényeket. Nem kell félni, nem lesz zavaróan túlexpos a kép, csak részletesebb.)
Miután minden megvan, feltekerem a szűrő, BULB módba tekerem a tárcsát t és exponálok. Ehhez elengedhetetlen társ a távkioldóm: egy zsinór nélküli Hähnel kioldó. A kioldót a gépvázra csatlakoztatom, a különálló távirányítót pedig a kezemben szorongatom. Nagyon kényelmes ficsör, hogy nem kell végig lenyomva tartani a gombot a távkioldón sem, hanem 5 másodperc elteltével elengedhetem és a következő lenyomáskor lesz vége az exponak.
Utólag sajnos ki kell retusálnom pár hotpixelt, de nem vészes, főleg a 350D-hez képest meglepően kevés kiégett pixel maradt.10 comments:

 1. Fantasztikus képek, remek lehet a szűrő.
  EZÉRT akarok én tükrös gépet!!!!!!

  ReplyDelete
 2. nagyon szépek lettek a képek - nem tudom mibe kerülhet egy ilyen szűrő, de az utolsó centig megérte!

  ReplyDelete
 3. Szia! A Kepek lattan en is irigykedem.

  ReplyDelete
 4. Köszi!
  (Már csak azt nem tudom, hogy itt nálunk mondjuk a Pálvölgyinél lehet-e kapni, ott láttam sok B-W cuccot, kicsit epekedtem is értük, egyelőre Hama-Hoya-Soligor szűrőim vannak...)

  ReplyDelete
 5. Nekem csak egy bajom van ezzel az NDx1000 szűrővel. Mégpedig az, hogy már több helyen is megnéztem és sehol nem lehet kapni! :-(
  Esetleg valakinek valami ötlet, hogy hol lehet egy ilyet beszerezni? :-)

  ReplyDelete
 6. Pálvölgyi Westendben kapható!

  ReplyDelete
 7. A bejegyzésban szereplő első táblázat talán segíteni fog az idő gyors meghatározásában.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

  ReplyDelete
 8. Szia Rékuc!
  Azokon a képeken, ahol mozgó felhők voltak, különösen hatásos lett az effekt.

  Egy jó módszer a számításra:
  1/25 x 1000 = 1000/25 = 40 mp, (két matekszigorlat után persze már könnyen osztogatom a tanácsokat)

  ReplyDelete
 9. Fantasztikus képek, és igen ilyen nekem is kell:D


  off: Örülök, h rátaláltam az oldaladra. Mostantól aktív olvasó leszek:)

  ReplyDelete
 10. [...] leérjek a Teveréhez fotózni a legjobb fényekben. További segítségemre volt egy állvány, egy ND szűrő és a Sigma 70-300 objektívem.  A látvány teljes egészében Róma és a hajnal érdeme. Az [...]

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!