Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, September 8, 2009

Azért itt is tudnak...

Szóval pihent agyból itt is bőven van. A svédek köztudottan rajonganak mindenféle fitnesz meg egészséges meg wellness találmányért, boldogan tömik magukba az étrendkiegészítőket és a kiejthetetlen nevű országok mocsaraiból származó méregdrága gyógyszirupokat. Az utóbbi idők legnépszerűbb vudukütyüje a szöges fakírszőnyeg. Esküszöm az élő Istenre, hogy nem viccelek. Képzeljenek a kedves olvasók maguk elé egy kb akkora méretű szőnyegecskét, amekkorát a fürdőszobában teszünk a kád elé, tehát a fél hát+a popó egy része pont rá is fér. Ez a gumiszőnyeg telides teli van kis szegecsekkel. Kurva kemény és tényleg nagyon szűr, rátettem a kacsómat egy boltban. Namármost az emberek halál komolyan elhiszik, hogy ez a szőnyeg, pontosabban a rajta való fekvés, mindenféle nyavalyát képes meggyógyítani, úgymint a stresszbetegséget (wtf?), hátfájást, gyomorpanaszokat, érrendszeri bajokat és még nagyon sok minden mást. Komolyan, tisztára mint a száz évvel ezelőtt gyártott csodaszirupok, amelyek a szívbajtól a diabéteszen át a szifiliszig mindent gyógyítottak. És egy ilyen szőnyegért elkérnek olyan 6-700 koronát, tehát 15-20 ezer forintot. Megjegyzem, az előállítási költsége kb. az ezrede lehet, kemény és puha gumi vagy műanyag, ennyi. És az emberek veszik, mint a cukrot. Nagy a jólét...
Aztán ugyanez az ember csodálkozik, ha elviszik a házát meg az autóját, mert mérhetetlen konzumidiotizmusában már minden lehetséges és lehetetlen hitelt felvett. A konzumidióták itt is szép számban tenyésznek, errefelé mondjuk divatosabb a márkás ruhára, drága nyaralásra, vitorlásra költeni a provident hitelt. Azaz itt nem is provident van, hanem úgynevezett sms-hitelek. Ez úgy megy, hogy különböző hitelintézetekhez egy sms-ben lehet hitelkérelmet küldeni amolyan párezer koronás gyorshitelekre. Több száz százalék kamattal, persze. A pénzt akár azonnal is átutalják, aztán nyögd a kamatot. A minap egy bulvárlap öles címszavakban háborgott, amiért Gipsz Jakabné kénytelen eladni a kanapéját, mert másképp nem tudná fizetni az sms-hitelt. Jóreggelt, bazemg, mégis mit képzeltél, hogy a kanapén ülve kiszarod magadból a törlesztési díjat?
na szóval nem minden bezzeg itten, van itt bazzeg is bőven :D


28 comments:

 1. És még azt hinné az ember, hogy idehaza Keletről fúj a szél, pedig nem :D

  ReplyDelete
 2. hát nekem nagyon kicsapta a biztit, amikor a bulvárlap sajnálta a nyanyát, hogy komisz smshitelesek, el kell adni miattuk a kanapét... pedig a nőt elnézve nem ételre kellett a zsé...

  ReplyDelete
 3. @Rékuc: most egy bulvárlaptól mit is várunk igazából? megalázóan kineveti majd a nyanyát? esélytelen :)

  ReplyDelete
 4. Svéd bulvárlap? Nekem már ez is fura. :)

  ReplyDelete
 5. Egyet elfelejtesz ... nem mindig kerul a cikk vegere a (x) -vagyis hogy reklam, raadasul a negativ reklam is reklam, mert eler annak a fulehez is akit nem erdekel a mas tapasztalata.

  Szoal az ilyen sajnajjuk szegeny providenteseket dolgok sokszor azert meg vannak tamogatva, ha jo ha nem az a gyilokhitel.

  ReplyDelete
 6. Nekem volt stresszbetegségem a hülye német főnökömtől. Ha bementem dolgozni tíz percen belül olyan hasmenésem volt csak na. Viszont ha nem volt bent semmi bajom nem volt.

  "miért Gipsz Jakabné kénytelen eladni a kanapéját"
  Na most vagy nem olyan iszonyatos hitel volt vagy baromi drága kanapé volt. Mondjuk lehet Svédben hiánycikk a használt a kanapé és akkor k. drágáért adta el.

  Egyébként meg én elhiszem, hogy a szöges ágy csodaszer. Láttál te már "stresszbetegséget (wtf?), hátfájást, gyomorpanaszokat, érrendszeri bajokat és még nagyon sok minden mást."-ben szenvedő Indiai jogit? Kicsit gondolkodjunk csak el miért is lehet ez, csak nem azért mert szöges ágyon szunyálnak este?

  ReplyDelete
 7. Jajjj Svéd hülyeség. Tegnap találtam valahol egy linket :D.
  A lényeg tud meg, hogy alkalmas vagy e katonának.
  rekryt.mil.se/recruitment2009/
  Én már a második résznél eldöntöttem, hogy nem.

  ReplyDelete
 8. Nekem van fakír papucsom. :)

  A Louboutin és Balenciaga cipők aránya az utcán pedig szerintem lassan egy japán divattruistát is felháborítana.

  ReplyDelete
 9. Hahh, en is lattam, kicsit megfogtam, jol beleallt az ujjamba, nem tudtam eldonteni mire valo.

  ReplyDelete
 10. Szerintem alapja lehet, az akupresszúra miatt gondolom, de azért nem a mindenre jó csodaszerek közé sorolnám... :) Stresszbetegség simán lehet, de inkább többesszámban mondanám, hogy betegségek, simán kihat a stressz minden szervünkre, szerintem mindenkinek az krepál be először amije érzékenyebb. Nekem pl. a gyomrom, Páromnak a torka fáj és lázas ha nagyon sok stressz éri, ezek tények. De szerintem a legtöbb stresszbetegséget gyógyítaná már a sima eleget alvás is ,bármilyen ágyban.. :)

  A hitelesekhez meg no komment...egyezik a véleményünk. Mármint Rékuccal. :)

  ReplyDelete
 11. Eppen tegnap olvastam egy cikket , reszben erröl.
  A tema az volt hogy meg kell vegre szuntetni a stigmatizatiojat az " önsertö magatartasnak". " (självskedabeteende). Sajnos otthon M.O.-on is egyre több fiatal vagdossa a csuklojat rendszeresen.Ebben Svedorszag vezet az egesz vilagon. A lenyeg, hogy a szorongas az egy megfoghatatlan igy aztan meg remisztöbb erzes. Ezt valtjak ki fajdalomra es a ver latvanyara, ami konkret, erhteö, felfoghato. A hatas nagyon rövid ideig tart, aztan kezdödik minden elölröl. Na most az altalam emlitett cikkben, pont erre a hatasra hivatkoznak, hogy a szöges agyon valo fekves is ilyen modon hat. Fogadjuk el vegre-mondja a cikk, hogy ez egy igen jo modja a szorongas csökkentesnek es ajanljäk ezert a szöges agyon valo fekvest.
  Hät mit mondjak?! A szorongas csökkentesnek ez a modja, teljesen tevut es veszelyes. Nem megerösiteni kellene, hanem utana järni mitöl is szoronganak ennyire a sved fiatalok. Nem en mondom, hogy nagy a baj, a hivatalos sved statisztikak is ezt mutatjak.

  psycho.blog.hu/2009/04/28/hogy_erzik_magukat_sved_fiatalok

  ReplyDelete
 12. @szil5: Ez az önvagdosás is megérne egy posztot, én még semelyik másik országban nem hallottam erről, de itt elképesztő számú fiatal vagdossa magát, ez számomra teljesen felfoghatatlan ép ésszel, pedig a szorongást nekem sem kell külön tanítani.
  Ami a fakírszőnyeget illeti: a fakír nem azért fekszik a szögekre, hogy elmúljon a hátfájása, hanem hogy sanyargassa a testét és ezáltal eljusson a nirvánába. A fakírok és egyéb hindu vallásosak szerint a test csak egy szükséges rossz, egy béklyó, és meg kell tanítani arra, hogy ne legyenek kényelmi követelményei, mert a kényelem elhomályosítja a lelki megvilágosodás útját. Ez abszolút rendben van és elfogadom, de azt hinni, hogy napi 15 perc fakírszőnyegezéstől a svéd mónikasó és a tejszínszószos vacsora között minden gondunkat megoldja, enyhén szólva is önbecsapás és nevetséges felülés a legújabb marketingtrendnek.

  ReplyDelete
 13. "telides teli"
  be szépen beszélsz! szép aspektusa a nyelvnek, régen hallottam.köszöntem

  ReplyDelete
 14. Rékuc:

  A gyerekek egy abszolut szabadelvű búrában nőnek fel (semmi bajom a normális liberalizmussal), hogy ne szembesülnek semmi negatív történéssel, közben meg anyuka apuka elválik, gyerek egy hétig itt egy hétig ott, iskolában csak pozitiv visszajelzés, nehogy a gyerek sérüljön a kritika miatt, rettenetesen duktig midig, még ha a tanárnéni fejét lerugja is, nincsenek egyértelműen definiált határok, maga alakithatja ki a határokat (irdatlan felelősség ez egy gyereknek), aztán kikerülve a suliból szembesül a valósággal, talán mégse annyira duktig, jelenleg 30%-os a fiatalok munkanélküliségi aránya és csak nőni fog, követelményeket támasztanak velük szemben a való világban, amihez nincsenek hozzászokva. Szóval elég jó táptalaj ahhoz, hogy a politikai korrektség és egyenlőség (látszata) nevében remek kis szorongásokkal nőjön fel a kiskrapek vagy kiscsaj. Felnőttek nem akarnak felnőni, sok esetben görcsösen kamaszként viselkednek, öltöznek. Gyerek számára hozzáférhetőek olyan témák (szex, erőszak, stb) ami nem nekik való és nem tudnak vele mit kezdeni. Szülők meg megvalósítják önmagukat, bármi áron, mert nekik joguk van hozzá. Közben meg a gyerek felnő és valami ilyesmi lesz belőle. Nem csodálkozom. És persze akkor jön a pszichiátria a képbe, hogy akkor reparáljuk a sérüléseket. Amiket neveléssel meg lehetett volna előzni. Ja meg az ADHD és az Asperger diagnózis, ami mostanság rettenetesen népszerű, egyfajta magyarázási modellje annak, ha az ember nem passzol az eléggé kényszeres és rigid svéd rendszerbe. És majd a gyógyszer meg az állami szervek által adott támogatás jól segít. Nem ám a család. Ők saját magukkal vannak elfoglalva.
  Ja, most nagyon népszerű a szöges ágy. Fizetnek is érte, viszik mint a cukrot. Meg az egyéb mindenféle csodakúrák és kezelések, több száz koronákat kipengetnek érte. Ha meg orvoshoz mennek, akkor az jaj de drága. Mi most indítunk egy magánrendelést Halmstadban, nincs szerződésünk a megyével, drágábbak leszünk. Kollégák szörnyülködtek, hogy a szegény betegcsoportunk akinek kéne az ellátás, azok ezt nem tudják megfizetni. Hm. Ha szögeságyra meg hasonlókra telik...
  www.mentalia.nu

  ReplyDelete
 15. @evergo:
  én a negyedik éve élek a svéd kultúrában, és, bár sok minden nagyon tetszik, de amit a gyerekek vállára raknak a szabadelvűség nevében, az a legnagyobb nemtörődömség amit egy felnőtt elkövethet. Evergo elírásából egyértelmű, hogy a baj gyökerét mások is látják.
  Józan paraszti ésszel egyébként belátható ez: a gyereknek szociális határok és törvények kellenek a normális fejlődéshez, és ezek hiánya depresszióhoz vezet. Ennek közepe pedig a család, nem pedig az állambácsi.
  Azt nem értem, hogyha ennyire egyértelmű, mi a a baj, akkor miért ragaszkodnak a jelenlegi elképzeléseikhez rögeszmésen. Ez beteg dolog.
  Mellettünk lakik egy család, aki elvált, és a gyerekeke egy hétig itt, egy hétig ott laknak. Katasztrófa!!!! A gyereknek. A papa meg a mama jól elvan, egymással nem beszél, a gyerekek meg idegbolondok. Ráadásul mivel nem nevelik őket, csak mindent rájuk hagynak, teljesen elvesztették a lábuk alatt a talajt.

  Mi ismerünk pár svéd családot, akik nálunk szinte felszabadulnak, hogy szabadon beszélünk náluk tabu dolgokról, mint a gyereknevelés nehézségéről, arról, hogy a gyerek igényli, hogy neveljék, hogy néha büntessék ha marhaságot csinál. Az ő érdekében. Mi az, hogy nem lehet szobafogságra itélni a gyereket? Mi at, hogy nem lehet a tévét elvonni tőle? Mi az hogy egyáltalán nem lehet büntetni. Márpedig a gyerek ott van, ha hisztizik, vagy fél órát is, és néha ő igényli, hogy ott lehessen. Aztán szépen megbeszéljük a dolgot, ha lenyugodott. Mi a fészkes fenéért nem lehet büntetni? Ez a nevelés egyik alapja. Mit ad isten négyszemközt a svédek is egyetértenek, és nem csak azért, mert a svédek mindenben egyetértenek, hanem mert lehet látni, hogy tényleg egyetértenek. Akkor mi a fenéért nem csinálják?
  Na, egy kicsit elkalandoztam

  ReplyDelete
 16. @Clear-water:
  Nos igen, ezert is van tele Svedorszag depresszios es eltorzult orultekkel, bezzeg Magyarorszagon ahol meg van igazi neveles, lathatjuk a kulturalt es jolnevelt felnott magyarok tomegeit, akik boldogan es sokaig elnek.

  Gondolom az ember ha elmegy mashova, akkor talalkozik furcsasagokkal meg kulonbsegekkel, es nemelyik talan idegesito, lehet, hogy meglatja azokat a problemakat amit a helyiek nem ismernek fel, de azert valahogy mindig mindenki ugy gondolja, hogy ugy vannak a dolgok jol ahogy o azokat megszokta.

  Ha minden olyan jol el lenne rendezve magyarorszagon akkor nem lenne olyan vacak hely mint amilyen most es nem lenne allando a kivandorlas az elmult parszaz evben.

  ReplyDelete
 17. @evergo:
  most akkor ugy szol a kritika, hogy beteg a tarsadalom mert ha bemegyunk egy bolondokhazaba akkor ott bolondok vannak?

  ReplyDelete
 18. Mentolosmájkrém01 October, 2009 20:39

  @Grifftojás: Mielött belemennek meddö vitaba, egy övidke kerdes: itt elsz(Svo.), vagy csak Mo-rol akarsz negativumokat mondani?

  ReplyDelete
 19. @Mentolosmájkrém:
  hmm, nos en nem akarok semmifele meddo vitaba sem belemenni.
  mindossze megallapitottam, hogy ha magyarorszagon jobb a neveles akkor normalisabbak az felnott emberek is, barmit is jelentsen ez. Marpedig ugy tunik, nem ez a helyzet. Az pedig mindig gyanus, mikor valaki azt allitja, hogy pont az utolso generacio lett elcseszve...

  a kerdesed amugy eleg fura, mikoze lenne ennek a targyalt temahoz. Radasul a vagy szo hasznalataval implicit modon azt sugallod, hogy ez a ket tenyallas lefedi az osszes lehetoseget, ami nyilvanvaloan nem igaz.

  ReplyDelete
 20. @Grifftojás: több mosolygó magyart látsz az utcán, mint svédet. ebből nem következik, hogy valamelyik normálisabb, mint a másik.

  @Clear-water: a megbeszélés is büntetés. te egyébként mit csinálnál, ha Debrecenben élnél, és a néhány éve Jönköpingből Debrecenbe költözött svéd barátodnál az lenne a téma, hogy a magyarok mennyi alkoholt isznak? és utána? kevesebbet innál?

  ReplyDelete
 21. @cegez: nekem nem tunt fel, hogy a magyarok mosolyognanak az utcan, sot eppen az a gond hogy nem mosolyognak...
  Persze fugghet attol is hogy melyik ket helyet hasonlitod ossze, mindenesetre nekem nem tunt fel semmi kulonbseg e tekintetben.
  Mostantol figyelek :)

  ReplyDelete
 22. Amugy visszaterve a fotemara, en azt hittem eloszor, hogy ez ilyen imadkozo szonyeg araboknak,... csodalkoztam is, hogy miert ilyen szuros...

  ReplyDelete
 23. Mentolosmájkrém05 October, 2009 11:57

  @Grifftojás: nnna, vegul is az orszagvesztes temakörböl visszatertel az eredeti temahoz, mar ez is valami.
  Hulyek mindenutt vannak sajnos, szönyegen, vagy anelkul.
  Engem csupan a "mindenutt szar, de legszarabb Magyarorszag" vegkicsengesu hozzaszolasok zavarnak kisse.
  Ja, a szönyeg meg kurvara szur, tegnap megkukkantottam egy hälsobutik-ban, 500 Sek-ert meg föleg nagyon utös baromsag, de amig loszar van, addig vereb is akad. Udv:o)

  ReplyDelete
 24. Hát, ez most nem ide tartozik, de ha gondolod kipróbálhatod:
  addict.blog.hu/2009/10/09/zenelo_lepcso_az_aluljaroban

  ReplyDelete
 25. éniszteri mitkár09 November, 2009 23:28

  Nekünk van ilyen itthon, állítólag egy orosz természetgyógyász találmánya, nekem a gyógymasszőröm ajánlotta. Migrénnél, lumbágónál, görcsös hátizmoknál csodát tett. Pedig nem vagyok svéd, fakír se....

  ReplyDelete
 26. Rékuc,imádom a stílusod!

  ReplyDelete
 27. Kedves Mindenki!
  Lassan tíz éve használom az akupresszúrás matracot (fakírszőnyeget) eredményesen. Akupresszőrként és gyógymasszőrként mondom, hogy ennek a "kütyünek" van orvosilag és tudományosan bebizonyított jótékony hatása. Ha nem ismerek valamit, vagy nem hallottam róla, az még nem jelenti azt, hogy az nem is létezik.

  Akit érdekel a "fakírszőnyegek" hatásmechanizmusa, a masszazskecskemet.hu-n, és az akupresszurasmatrac.ewk.hu-n olvashat róla.

  Üdvözlettel: Farkas Tibor

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!