Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, December 14, 2009

Hoya Star-8 szűrő

csillagNemrég egy svéd adok-veszek oldalon böngészve belebotlottam egy csillagszűrőbe és azonnal lecsaptam rá. Régóta szerettem volna valamiféle 'játék' szűrőt használni, és a karácsonyi szezon közeledtével a csillagszűrő tökéletesnek tűnt. Példásan, 1 nap (!!!) alatt megérkezett a postaládámba a szűrő, aznap este már fel is tekertem és boldogan próbálgattam. Pár hete már megvan, ideje összegeznem a tapasztalatokat.
A csillagszűrő egy viszonylag egyszerű portéka, átlátszó üveg, és nagyon finom vonalakkal barázdált mintája van. Ezekből lesznek később a csillagok (a kis képen remekül látszik a szűrő mintája a bokeh krökben). Elsőre nem volt tiszta, hogy miből lesz csillag és mekkora és mitől függ az egész, de egy kis kísérletezéssel sikerült nagyjából rájönnöm a dolog nyitjára.
Előszöris a szűrt fényű lámpákból sajnos nem lesz csillag, tehát lágy fények mellett elhanyagolható a hatása. Legszebb csillagok az apró, éles fényű lámpákból lesznek, amelyeket nem takar semmilyen búra. A karácsonyfaizzók és a kis LED fények remek alanyok, kedvenc csillagszűrős fotóm ez az izzós faág. Az autók közül a xenonlámpás fényszórók a legjobbak, és a sima utcalámpákból is szép csillagzat lesz, csak nem árt vigyázni, nagyon könnyű átesni a ló túloldalára és iszonyat bling bling köntösbe bújtatni a várost. De karácsonykor pont megengedhető egy kis csillogás, van olyan fotóm, amely kimondottan az eltúlzott tündöklést használja ki hangulatelemként. Természetesen a szögtől is függ a csillag fényessége és mérete, ha a fényforrás pont a lencsére merőleges, akkor lesz a legnagyobb, legfényesebb a csillag is. De direkt lámpafénypontok mellett bármilyen éles csillogásból lehet csillag, pl. gyertyaláng, fémen megcsillanó lámpa vagy napfény, víztükrön megcsillanó nap, stb. A lehetőségek szinte korlátlanok, és amikor az ember túljutott az első elragadtatáson, igen jó komponálási és kreatív lehetőségek rejlenek a szűrőben, amely még egy polárnál is olcsóbb. Ami nekem legjobban tetszik benne, az az, hogy egészen tág rekesz mellett is lehet csillagosat fotózni, így egyazon képre 'rajzolhatunk' csillagot és bokeh-köröcskéket is. Tiszta orgia :)
A csillagszűrő jelenleg állandóan fent van egyik vagy másik 58mm-es fix obimon (ilyenből 3db van a tulajdonomban, ezért 58-as szűrőmérettel vásároltam a szűrőt is), a hatása nappali és csillagmentes fényeknél optikailag nem észrevehető, viszont az autofókuszt néha megtréfálja, szóval ha hosszabban fotózok napközben, azért leveszem.
Sajnos a neten nagyon kevés forrást találtam erről a szerethető játékszerről, a flickren a star filter csoportnak mindössze 11 tagja és 26 fotója van, és a szűrő optikai hatásáról is nagyon kevés dokumentációt találtam - ha valaki ügyesebb nálam, ne tartsa magában, érdekel a téma :)
I see stars...


3 comments:

 1. Szia!
  Van egy ilyen is a flickr-ön 41 taggal és 119 képpel:
  Cross Screen, Star & Spectral Effects

  Üdv!
  Pitty

  ReplyDelete
 2. Csillagszűrővel csillagos eget fényképezve is jóféle hatást érhetsz el, a fénysebb csillagok körül jelenik meg az effekt, kicsit olyan hatású lesz a kép, mintha a szemed párás lenne, s attól látnád csillagok alakúaknak a csillagokat. :-) PL: http://www.twanight.org/newTWAN/photos.asp?ID=3002276&Sort=Region

  ReplyDelete
 3. Edicara: jó tipp, köszönöm! Ki fogom próbálni, már persze amikor elmúlnak itt az éjszakai -20 fokok :)
  (a linkelt oldalon az átalakított gépről szóló hivatkozás is nagyon érdekes)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!