Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, February 2, 2010

Fagylalt

Hihetetlen, mennyire megmaradnak az emberben az illatok, ízek. Valamiért hirtelen hajszálpontosan az orromban, számban éreztem a régi romániai fagylalt ízét. Volt gépfagyi is, de most a gombócos jutott eszembe. Kétfajta volt: a sárga és a halványzöld. Mindkettő ugyanolyan beazonosíthatatlan ízű volt, erős tejpor és tej illattal, de nagyon szerettem. Zöldből gyakrabban volt, ritkán mindkettőből. A cukrászdában, kávézóban a pultba süllyesztett fém tartályokból kanalazták a nénik a gombócokat. Az ostya is egészen különleges volt, sajnos nem sikerült róla fényképet találnom: az olvasó képzeljen el egy kis tenyérnyi négyszöget, amely közepén egy 2-3cm mély, kerek mélyedés van (úgy volt formára préselve). Ebbe a mélyedésbe pont egy gombóc fagyi fért. Az ostyát a lapos szélénél tartotta az ember és úgy csemegézte belőle a fagylaltot. Ezeket az ostyákat kettősével is lehetett kérni, kettő volt egymás mellett egy teljes adag, de ha csak egy gombócot kértél, akkor le lehetett törni az egyiket és abból lett a fél adag. Azt hiszem, két lej volt egy gombóc. Szoktam kapni anyutól is, de néha az iskolából hazaballagva magamnak is vettem egy-egy gombóccal, ha nem költöttem el a banijaimat batonra (a hosszú, egyenes, foszlós kifli, amely az egyetlen péktermék volt, amelyet gyakran árultak forrón, frissen, 3 lej az iskola büféjében) vagy rajzfüzetre.

 3 comments:

 1. Nálunk Váradon a fagyi rettenetes volt. Tejet tejport vagy tejszínt max érintőlegesen tartalmazott. Leginkább fagyasztott színezett cukrozott vízre hasonlított az íze, de ugyanolyan ostyában adták, mint amiről te is írtál.
  A "baton" nálunk viszont nem kifli, hanem a csomagolt bolti házicsoki volt ("baton de ciocolata"). Vagy volt másfajta baton is?

  ReplyDelete
 2. A baton ha jol tudom rudat jelent vagy valami ilyesmit, nalunk a hosszu kifli is baton volt meg meg valami mas is, talan a hosszu rudban arult torokmez? Meg kell kerdeznem anyamat, o tudni fogja: )

  ReplyDelete
 3. nálunk is gagyifagyi volt, ráadásul a cukrászda nagyon közel volt, a vasárnapok voltak számomra igazán szerencsések, mise után begyűjtöttem pár sütit a cukiban.volt-volt-volt, elmúlt sajnos.
  Erdélyben gondolom korlátozottabb volt a kínálat, ugye?

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!