Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, February 15, 2010

Ingyen heroin Dániában!

Dániában ma indult egy program, melynek keretében a heroinfüggők ellenőrzött körülmények között, államilag támogatva lőhetik be maguknak a heroint. A klinikán a nap 24 órájában szakképzett ápolónők felügyelik a tevékenységet, a drogosok ellenőrzött minőségű heroint, tiszta tűket, kötszert és egyéb ellátást kapnak. Mindezt az adófizetők pénzéből.
Persze nagy a felháborodás, reggel a híreket hallgatva én is felhördültem, hogy hát milyen dolog már. De belegondolva van ráció a dologban. A dánok úgy gondolkodnak, hogy inkább legyen felügyelet alatt az illető és ne kelljen bűnözéssel, prostitúcióval finanszíroznia a függőségét. (Tudnivaló, hogy Skandináviában a megélhetési prostitúció nagyon ritka; a prostituáltak többsége drogfüggő nő, vagy a keleti államokból többnyire illegálisan becsempészett, rabszolgasorban tartott lány.)
Ha választanom kell - és sajnos kell, hiszen heroinisták léteznek, kilőni azért csak nem lehet őket - hogy
a. betörjön hozzám egy drogos, elvigye a cuccaimat, szanaszét okádja a lakásomat, esetleg szétszórjon néhány tűt, vért, egyebet, vagy a pasimtól kapjak el valamit, mert tudta nélkül valamikor lefeküdt egy drogos nővel, vagy
b. az adómból fizessék ugyan a drogosok fogyasztását, de legalább tartsák távol tőlem őket és őket távol a bűnözéstől

- hát akkor inkább a b opciót választanám.

A klinikák egyébként kiegészítőként szolgálnak olyan esetekben, amikor a leszoktató programok segítségével nem sikerül megszabadítani a drogost a káros szenvedélyétől. Egyébként sem kell úgy elképzelni a dolgot, hogy most megnyitotta kapuit egy drogparadicsom. A tűheroinista élete a legnyomorúságosabb létformák közé tartozik, és senkinek nem életcélja, hogy odáig jusson.
 4 comments:

 1. az adoval ne foglalkozz, ugyanis az orovosi heroin tok olcso, az utca es a bunozok lancolata teszi dragava. Egyebkent a koszos herointol halnak meg legtobben. Es miota Hollandiaban ugyan ez a szisztema van, nem lett tobb hernyos, sot ellenkezoleg. Van koztuk aki dolgozni is kepes mellette, de gondolom nem kozben. Hozzam mar tort be drogos Kanadaban, neki azert koszos heroint adnek karacsonyra. Mindent elvitt.

  ReplyDelete
 2. @Chaoyang: Hát biztosan nem maga a heroin a legnagyobb költség, de mondjzk 24/7 személyzet, helyiséget fenntartani stb stb, biztosan nem olcsó. És legalább nem kell bűnözniük és eladniuk magukat (láttad a videóban a csajjal mit csinált a kuncsaftja?) és szerencsétleneknek egy kicsit méltóságteljesebb élete lehet. Én azt mondom, áldásom rá.

  ReplyDelete
 3. @Rékuc: sokat agyaltam ezen, és azt hiszem igazad van. Bár van egy kis rossz érzésem a dologgal kapcsolatban, de ha már 2 rossz közül kell választani, akkor inkább ez. egy tökéletes világban persze nem lennének drogosok, de a világ nem tökéletes, és ha így tényleg működik...hát legyen. :)

  ReplyDelete
 4. Köszönöm Rékuc, nagyon tetszenek példáid. A pályaudvaros is. Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogyan lenne ez Magyarországon.

  Például ebben az esetben óriási tere lenne a demagógiának, hiszen csak annyi lenne az üzenet: "Állami pénzen a kábítószert a drogosoknak - micsoda őrület!" A legtöbb embernek pedig tényleg nem jutna el több az agyáig.
  Épp ma olvastam egy másik blogot ebben a témában, elképesztő hozzászólásokkal:
  ataszjelenti.blog.hu/2010/02/18/legalpalinka#comment-form

  Szóval Dániában a közvélemény átlagos IQ-ját is dicséri, hogy ezt meg lehetett csinálni. Meg persze a politikusokat is, akik között valószínűleg kevesebb rendelkezik maffiakapcsolatokkal, mint nálunk... Hiszen képzeljük csak el, micsoda bosszantó fejlemény ez a kábítószer forgalmazásával foglalkozóknak!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!