Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, February 21, 2010

Tél van, a svédek döbbenten állnak

 A napokban erős havazás volt szinte az egész országban. A télies, havas idő lényegében december óta tart, az ember azt gondolná, hogy Svédországban az ilyesmi nem okoz különösebb meglepetést. Ezzel szemben a Svéd Államvasutak (SJ) egész télen csak döcögősen üzemeltette a vasúti közlekedést. Rengeteg többórás késés, törölt járatok, dühös utasok a pályaudvarokon... az újságok december óta boldogan cikkeznek a vasúti káoszról. EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB - harsogják a szalagcímek, minap pedig nyilvános meghallgatásra került sor, ahol az SJ vezetői magyarázták a gyalázatos bizonyítványt. A meghallgatáson kiderült, hogy
- 'ha nem lett volna téli időjárás, akkor sikerült volna pontosan közlekedni', valamint:
- 'azt hittük, hogy kellően felkészültünk a télre', továbbá:
- 'a vonatok nem bírják ezt a fajta időjárást', illetve:
- jövőre 20 új szerelvényt vásárolunk.
(forrás)
Az is kiderült, hogy Svédor
szág a vasúti hálózat fejlesztése és karbantartására fordított erőforrások tekintetében Európában az utolsó előtti helyen áll (az sajnos nem hangzott el, hogy ki a sereghajtó. Tippek?)


A tegnapi napon azonban ez a paródiába illő helyzet is tetézett: az összes, Stockholmba érkező és Stockholmból induló járatot törölték és ugyanez történt Göteborgban, tehát gyakorlatilag megszűnt a vasúti közlekedés az országban (a délsvéd ingázóvonatok már hetek óta kiszámíthatatlanul járnak, néha napokat vesztegelnek a hóban, mire sikerül kimenteni őket). A metróhálózat is összeomlott (kifogás: fagyott váltók), igaz, az reggelre nagyjából helyreállt, a vonatok viszont belátható ideig a pályaudvarokon vesztegelnek. 
Szóval kitartás, kedves MÁV-forgalommal szívó polgártársak! A Bezzegország Bezzegvasútja semmivel nem különb. Majd lesz poszt a rendőrökről és a postásokról is. Vigaszként megemlítem, hogy a legfelsőbb felelős, a Banverket vezérigazgatója, az iráni származású  Minoo Akhtarzand, havi 116 000 koronát keres (bő hárommillió forint), ami éves szinten több mint 36 millió forintnak felel meg. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Andrási Miklós ezzel szemben 3,42 milliós havi jövedelemmel 41 millió forintos évi fizetést tesz zsebre. Nem megy rosszul Magyarországnak :)


9 comments:

 1. A leírt ténzek sajnos igazak. A pár éve vásárolt vonatok kényelmesek, kellemes üldogélni bennük, csak éppen téle nem működnek, az ajtók beragadnak stb.
  Ettől függetlenül azonban a MÁV val való összevetés felhozatala is félrevezeti a magyarországi olvasót, mert összevetni még most sem lehet a két vasutat.
  Kedvesség, tájékoztatás, a vonatok minősége 1 órán túli késés esetén a viteldíj egy részének visszautalása, még akkor is ha a késés 1 óránál rövidebb, de a csatlakozást elkési az ember.

  Abban is biztos vagyok, hogy rövidebb idő alatt oldják meg a vasút rendberakását, mint nálunk. Arról van inkább szó, hogy úgy elkúrták a viteldíj rendszert (úgy működik, mint a fapados repülőknél), hogy épeszű ember csak akkor utazik, ha nagyon szükséges. Ergo: nincs pénzük semmire, fenntartásra, normális vonatok vásárlására. Valszeg, illetve remélem, hogy az állami támogatás sem lehet nagy, így van esély, hogy megújulnak, szemben a MÁV-val, ami csak az állam tőgyát rángatja jobban.

  Üdv

  ReplyDelete
 2. @Clear-water: hát épp ez az, hogy a lényegesen jobban működő SJ (Banverket) igazgató kevesebbet visz haza, mint magyar kollégája...
  a vonatok valóban kellemesek, stb, de azért azt se felejtsük el, hogy az X2000 már egy tizenéves, elavult technológia, új nagysebességű rendszer még a láthatáron sincs, pedig ebben a marha nagy országban valóban szükség lenne rá.
  A minap pedig Uppsalába akartam menni, teljesen random kimentem az állomásra, hát richtig törölték a járatot, állhattam még félórát. Szóval ha valaki ritkán vonatozik és véletlenszerűen ilyen az első, vagy nagyon ritka benyomása a vasútról, nem csodálkozhatunk, ha egy életre elmegy a kedve a kísérletezéstől.

  ReplyDelete
 3. Szerintem Albania a sereghajto, ott osszesen 450 km vasut van, annak is egy reszet elmossa a viz.

  Tizeneves technologia? Az meg egesz uj :)

  ReplyDelete
 4. már a 90-es évek elején megmondták a nagyok, hogy nyugati jövedelmek lesznek az országban 2010-re... azt persze kifelejtették, hogy ez csak a saját jövedelmükre lesz igaz:)

  a váltót kapirgáló bácsi ott mennyit keres?

  ReplyDelete
 5. egy hete voltam svéd lappföldön, kiruna városában.. a vonatok tényleg megbízhatatlanul járnak, egy ismerősöm göteborgból 20 óra helyett 25 alatt ért oda, igaz, visszakapta a jegyár felét és ingyen kaját kapott a vonaton a késés miatt.

  a furcsa az, hogy ekkor különösebben hideg sem volt és hó sem esett, szóval nem értem, hogyan sikerült összehozni a késéseket.

  ReplyDelete
 6. Ha még olvassa valaki: és az miért van, hogy ilyen q drága a vonat; gyakorlatilag sokszor drágább mint a repülő.Vagy nem is drága, hanem a repülő az olcsó? :-)

  ReplyDelete
 7. @geegee: igen eleg draga, de ahogy en eszrevettem mashol sem olcsobb, ahol rendes vasut van, es legalabb a sved vonatokon el lehet ferni... :)

  ReplyDelete
 8. @Grifftojás: azért nem ájulnék el a svéd vonatoktól, elég sokat vettem igénybe az X2000 szupervonatot és 4-ből 3 alkalommal áramszünet, több órás késés, fejetlenség, stb fordul elő... volt hogy télen, éjszaka álltunk a síkság közepén, áramszünetben, a vonat persze azonnal kihűlt, két órát vesztegeltünk ott. szóval manapság én is inkább repülök, ha megtehetem.

  Az tény, hogy nincs tömegnyomor :) és a csendes kocsi intézménye is szuper.

  ReplyDelete
 9. Most talaltam re erre a blogra es ennel a temanal nem tudtam kihagyni hogy ne irjak egy szot. Hat, aki eddig nem tudta, mert hogy altalaban senki nem tud semmit Norvegiarol, elarulom hogy ok allnak az utolso helyen az infrastruktura fejleszteseben..., a kozuthalozatot tekintve Albania elott a 2. helyet tudtak megcelozni hatulrol, a vonathalozatrol annyit, hogy iden ketszer is kisiklott a vonat, sokan megserultek es volt olyan, hogy az emberek szerencsetlen kalauznak rontottak a vonatok allapota miatt. Hatalmas orszag, kb. 400 km autopalyaval, ahol 90 km/h a megengedett sebesseg. No comment. Az alagutak eletveszelyesek, es sokszor ugy erzi az ember, hogy a 19. szazadban el. De persze mindig azt hangoztatjak milyen gazdag az orszag, mert hogy van olaja, vajon mire koltik?

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!