Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, March 10, 2010

óda a magyar blogkommentelőkhöz

Ugyan már keseregtem egy sort a magyar beszólókultúrán, de azért néha belátom, hogy még annál is van lejjebb.
mert képzeljük el, hogy pl. a kismamablogokon uralkodó, belterjes üntyülümpüntyülüm stílus, ahol az akár félve is ellenvéleményt képviselőket hiéna módra kiutálják, nos ez egy az egyben érvényes a teljes svéd blog- és fórumszférára. ha az általánosan agymosott és elfogadottól egy icipicit is eltér a felfogásod, azonnal gonosz szörnyeteggé válsz. (Ugyanez igaz a való életben folytatott vitákra is ám.) Sehol még ennyire kényszeresen konformista embereket még nem láttam, utálom is szorgalmasan és ez az egyik nagy oka annak, hogy inkább a bloghun és a magyar portálokon, fórumokon böngészgetek.
mert akármekkora a bunkóság meg a fröcsögés, mégiscsak izgalmasabb a néha frontálisan ugyan, de látványosan ütköző véleményeket olvasni, mint az egyetértő bólogatások hosszú során vegetálva örök álomra szenderülni.


7 comments:

 1. Nekem az tetszik, hogy mindig úgy kezdik: "Jag håller med..."
  Aztán kiderül, hogy a véleménye köszönőviszonyban sincs az enyémmel, de ezt ciki nyiltan kimondani, így kerülgeti, mint macska a forró kását. ÁÁÁÁ. Na ilyenkor mászik ki belőlem a pannon ördög.

  Apropó: ismerik ezt a kifejezést a svédek, hogy kerülgeti, mint macsak a forró kását?

  És azt, hogy "Fejétől bűzlik a hal?" ez utóbbit szerintem egyáltalán nem, vagy nem tudom lefordítani nekik.

  ReplyDelete
 2. @Clear-water: az első az szó szerint megvan nekik, 'gå som katten kring het gröt', a másodikon még gondolkozom :)

  ReplyDelete
 3. Én Magyarországon is hiányolom a magasabb fokú vitakultúrát. Szeretném, ha nem sértődne meg senki, ha nem értünk egyet. A vélemény tartalmának elutasítása nem jelenti a véleményt mondó gyűlöletét is egyben (nálam). Egy ideje tudatosan igyekszem a közös nevezőre rámutatni (bárcsak többen keresnénk ezt), de a közéletről (szándékosan használom ezt a kifejezést a beszűkítő politika helyett) így se nagyon merek 2002 óta társalogni. Általában nincs jó vége ennek. Nem akarok senkit se megsérteni, és engem se sértegessenek lehetőleg.
  Úgy látom, hogy az interneten még kevésbé működik, és a metakommunikáció lehetőségének a hiánya és a névtelenség csak ront a helyzeten (előbbi fokozza a félreértések esélyét). De azért néha próbálkozok.
  Bízok a vitakultúra fejlődésében.

  ReplyDelete
 4. @blur7: 'A vélemény tartalmának elutasítása nem jelenti a véleményt mondó gyűlöletét is egyben'

  ezt minden blogfröcsögővel leíratnám ezerszer, arany, arany :)
  legjobb példa erre a legújabb medwe poszt, de igazából bárhol megtalálható a jelenség, hogy nem ért egyet velem = utálatos seggfej.

  ReplyDelete
 5. Na ezen meglepődtem. Én nem a svédeknél lakom, de voltam már ott többször. Nem gondoltam, hogy ott ez megy. azt hittem a nagy demokrációban, toleranciában azért vannak eltérő vélemények

  ReplyDelete
 6. :) Nekem az az erzesem, hogy ha nem ertenek egyet akkor ezt nem igazan fejezik ki, hanem mondjuk tobbet nem allnak szoba velem. Esetleg megjegyzik jol es majd valami mas alkalommal betesznek egyet!
  Neha elfog az erzes, hogy en vagyok itt a rut toportyan fereg! :D

  ReplyDelete
 7. @Grifftojás: na ez nagyon igy van...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!