Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Saturday, May 8, 2010

Hírek, röviden

- A budapesti kirándulás nagyszerűen sikerült, fotókat a Flickr-en találtok, a Budapest szettben, folyamatosan töltöm fel az újabb és újabb fotókat. A város a legszebb arcát mutatta, és bár másfél napot ellopott egy gyomorfertőzés, igyekeztem gyorsan túllenni rajta és élvezni a langyos tavaszi napokat.


- A tervezett Sigma 50-150/2.8-ról sokan kérdeztetek, jelentem meg is vásároltam, de olyan durván frontfókuszos volt, hogy még másnap visszavittem. Szó nélkül cserélték, de a második, harmadik, negyedik és ötödik példány is ugyanezt a hibát produkálta. 45 fokos szögben, 150mm-en, a közelpont közelében mintegy 2-3cm frontfókuszt ad az objektív, ami nem elfogadható, bár nem vagyok egy pixelvadász. Most arra várok, hogy a boltba megérkezzen a következő szállítmány, hogy újabb példányt próbálhassak ki. Nagyon bánt a dolog, mert két jó objektívet adtam el, hogy megvehessem ezt, és már szeretnék a kezemben tartani egy hibátlan darabot.


- A Sigma 18-50/2.8 egyelőre példásan teljesít, semmi extra, hozza azt, amit ígér - és azt igen jól teszi. Ha valaki kíváncsi tesztfotókra, szívesen készítek, de ennek az objektívnek az érdemeit sok weboldalon kiemelték már, megbízható, stabil darabnak ígérkezik.


- Múlt hétvégén egy gotlandi kiránduláson is voltam, Svédország legnagyobb szigetének fővároskája, Visby meghódította a szívemet! Képekkel tarkított, bő lére eresztett útibeszámolót szerkesztek éppen a vázlat bejegyzésekben, szóval nemsokára várható az is.


- A tavasz itt még nagyon várat magára, 5-10 fok között mozog a hőmérő, ma épp zuhogott az eső, de még nem volt igazán meleg, kellemes, tavaszi nap, pulóverben, sálban, széldzsekiben didergünk, a fotózás ennek megfelelően alkalmi kattintgatásokból áll.5 comments:

 1. Azért az eléggé durva, h ennyi darab hibás. :S

  ReplyDelete
 2. Szia Rékuc!

  Sokáig nem írtál, már azt hittem, megszűnt a blog, ne hagyd abba.

  Ne is nagyon számíts rá, hogy egy objektív, még ha makró is van ráírva, a közelpontban pontos lesz, mert egyáltalán nem biztos, hogy a f.gép keresőjében a fókuszpontok helyzete megegyezik a fókusz-szenzorok elhelyezkedésével, parallaxishibája van az AF-nek a keresőhöz viszonyítva (ezért ez a 45°-os szögben fényképezendő tesztábra nem megoldás)

  makrózáshoz jó megoldás:
  - a belenagyított élőképen élesre állítani a témát
  - élőképnél kontrasztalapú fókuszt használni
  - MF

  a harmadik biztos bejön

  üdv
  Robi

  ReplyDelete
 3. Ugyanerről a jelenségről ír a www.the-digital-picture.com review-ja is:

  "All three purchased-retail-new copies of this lens I tried strongly front-focused on both my Canon EOS Rebel XSi / 450D and Canon EOS 40D DSLRs. All three focused consistently, but all focused well in front of the subject. On top of that, one lens had a smudge on an inner lens surface."

  Nekem eddig csak egy Sigma 17-70-wez volt szerencsém, ami backfókuszos volt, és a kamerához kellett kalibráltatni. Ez 2-3 hetet jelent, gép nélkül (be kell adni hozzá a gépet is természetesen). Minden Sigma vásárlásakor ennyi időre le kell mondani a fényképezőgépről? Elég borsos (és bosszantó) felár...

  ReplyDelete
 4. Sigma 'hirhedt' a Quality Check issue dolgoktol.
  Marmint a gyartmany technikaliag/tervezesileg (es arban plane) jok, de maga a gyartmany minosegellenorzese sok kivannivalot hagy maga utan... :(

  MF... Az pedig a kis keresoben nem olyan egyszeru, es 10 kepbol 2-4 esetben meg nem ott a fokusz ahol kellene, nem is beszelve a mokarol (ido)

  ReplyDelete
 5. Szia Réka!
  A 28mm 1.8 sorsa mi lett végül? :)
  üdv.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!