Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, June 3, 2010

Az értékesítő

Valamilyik nap kimerülve, betegen, délután elszundítottam. Nemsokára csörög a telefonom: Ola az internetszolgáltatómtól. Hogy ők most upgradelik a környéket, mindenkinek lesz gyorsabb internetje, meg több tévécsatornája, meg vezetékes telefonja, ugyanannyiért, mint eddig (itt egy magasabb árat mondott, mint amit ma fizetek, itt lett először gyanús a dolog). Közölte, hogy most elindítja a szerződési feltételek című hanglejátszást, melynek végighallgatásával elfogadom a feltételeket és 'aláírom' az új szerződést. (Hogy ezt az idióta szabályt hogyan hagyhatták jóvá a törvényhozók, fel nem foghatom, mi az, hogy hallgatással beleegyezek és jogilag kötelező szerződést kötök, megáll az ész) Utolsó pillanatban kaptam észbe és mondtam, hogy de nem addig van az, álljunk meg egy szóra, telefonon nem egyezek bele semmibe, küldjön ki egy brosúrát, majd figyelmesen végigolvasom és ha akarom, majd aláírom és beküldöm.
- Dehát azt nem lehet, most azonnal igent kell mondanod erre az upgrade-re.
- Nincs lehetőségem nemet mondani?
- Nincs, mert most upgradeljük ezt a környéket és mindenkinek egyforma csomagja lesz.
(Egyre gyanúsabb volt nekem a dolog.)
- De én nem szeretnék se tévécsatornákat, se vezetékes telefont, az internetemmel pedig elégedett vagyok.
- Akkor is muszáj megcsinálnunk, ezt, szóval ha végighallgatod a feltételeket, kiküldünk neked egy digitalboxot a tévéhez, átveheted a postán, most akciós áron!
- És van hűség?
- Igen, 12 hónap.
- De én nem akarok 12 hónapra szerződni.
- De semmi gond, három hónap a felmondási idő.
- De én akkor sem akarok aláírni 12 hónapot.
- Hát pedig ezen a környéken most ez a csomag lesz.
- Én viszont elégedett vagyok a jelenlegivel.
Ola ekkor ismét felolvasta az adataimat (beleértve a teljes személyi számomat, ami eléggé bizalmas adat errefelé és nem szokás minden jöttmentnek kiadni). Valamint elkezdte a származásomat firtatni.
- Hova valósi vagy, Réka?
- Svédországi vagyok.
- Igen, de eredetileg?
- Svédországi vagyok.
- No de a neved alapján...
- Nézd, svéd állampolgár vagyok, a többi nem tartozik rád, és egyáltalán, hogy jön ide ez a téma??
- Elnézést kérek, szóval akkor ez a szerződés...
- Most komolyan nincs lehetőségem nemet mondani?
- Jézusom! (lecsapja a telefont)

Magyarul sikerült kicsit kiakasztanom :) no de ilyet, hogy szemenszedett hazugságokkal próbáljon becsalni egy 12 hónapos szerződésbe? A hívás után rögtön felhívtam az internetszolgáltatómat és megkérdeztem tőlük, hogy ez hogyan lehetséges. Kiderült, hogy egy callcenter céggel szerződtek a marketinghívások lebonyolításához, és egyik ottani munkatárs ámokfutását kellett végighallgatnom.
Megkerestem a callcenter céget, egy hétig nem válaszoltak...
UPDATE: pont a post írása közben megcsörrent a telefonom, a callcenter cég képviselője telefonált. Meghallgatták a hívást, teljesen igazat adtak abban, hogy ez elfogadhatatlan viselkedés, figyelmeztetik a munkatársat stb stb... remélem, tényleg így lesz.
 


 10 comments:

 1. Hehe,

  látom, az otthoni reflexek működnek, és jól is teszik :).

  Látom már itt is résen kell lenni. A múltkor nálunk az eon elektromos művek képviselője akart azonnali szerződést kötni, úgy hogy a szerződés tervezetét sem akarta ott hagyni még egy napra sem, hogy átolvassuk, mit is írunk alá, merthogy nincs neki másolata. Amatőr! Azonnali kiutasítás várt rá, mondanom sem kell.

  A te esetedet a sokkal kevesebb svéd nyelvtudásom híján beszoptam volna. Na, majd vigyázok...

  Üdv

  ReplyDelete
 2. @Clear-water: én azért szoptam be hajszál híján, mert (még félálomban) pont úgy tett az illető, mintha valami techie supportos lenne, és már kész tény lenne az upgrade, szóval nem úgy állította be, mint egy értékesítési ajánlatot, ez nagyon nem etikus dolog.

  ReplyDelete
 3. @Rékuc: éppen azt akartam írni, hogy ahhoz képest hogy akkor ébredtél, teljesen eszednél voltál, szerencsére :)
  Én az ilyenekre reflexből vágom rá a kagylót, mondjuk csak otthon voltak ilyen próbálkozások, itt még szerencsére nem. :)

  ReplyDelete
 4. @Ziebi: hat eloszor azert nem csaptam le mert mondom, azt hittem ez valami hivatalos ertesites, kesobb meg mar gondoltam megvarom mi sul ki ebbol az egeszbol :)

  ReplyDelete
 5. @Rékuc: gondolom jól ki van ez találva, hogy könnyű legyen belesétálni. :)

  ReplyDelete
 6. @Clear-water: A telesales-es/ügyfélszolgáltatók általában beszélnek angolul (a gépnénik nem), ha meg nem és direkt mondod neki hogy nem beszélsz svédül akkor nem érvényes a szerződés (mivel rögzíteniük kell a beszélgetést és azon rajta van hogy nem érted mit akar). Telefonos szerződéskötéskor ez járható út, online kötéskor meg van idő bogarászni az apróbetűt is.

  ReplyDelete
 7. A szemelyi szam bizalmas lenne?
  Hmm... tolem uton utfelen elkerik, azt hittem ez itt igy szokas...

  Amugy maga a sztori eleg utos, foleg a vegen a "figyelj ide te ertetlen bevandorlo" temavaltas.

  ReplyDelete
 8. Animacs (a Tyne folyó déli partja)12 June, 2010 17:36

  sznte ugyanez Angliában. tesóm elköltözött, netet vitte magával. már ott nem túl jó, h. ha elköltözöl, újból kezdődik a hűség...
  de ez mé hagyján. egyszercsak küldtek egy papírt, h. ők most upgradelik a netet. ha elfogadja, akkor aláírva küldje vissza ezt a papírt. olyanról nem volt szó, h. de mi van, ha nem??? nem küldte vissza, nem akart upgrade-t. erre jöttek a levelek, h. miért nem fizet többet, upgradelték a szolgáltatást. aztán, ivel nem fieztett, ki is kapcsolták. milliónyi levelet küldött, h. panasza van, folyton jött egy automatikus lvél, h. vették, és tíz nap múlva megoldják. persze nem történt semmi, csak jött újabb felszólítás, mintha mi sem történt volna...mi küldtünk újabb levelet, jött az újabb automatikus levél...

  ReplyDelete
 9. Animacs (a Tyne folyó déli partja)12 June, 2010 17:36

  .

  ReplyDelete
 10. Animacs (a Tyne folyó déli partja)12 June, 2010 17:37

  na, pontosítás: azt mondja a tesóm, igazából nem upgradelték (hivatalosan), csak egyszercsak a számlán az eggyel magasabb csomag jelent meg, mint amit ő rendelt, és azon problémáztak, h. azt miért nem fizeti. arra jött a levél, h. aláírva küldd vissza. arról nem volt szó, h. ha nem akarod, akkor mi van...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!