Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, June 10, 2010

Jól beszóltam

Új hozzászólás a #419 "Nyílt levél egy szarházinak" bejegyzéshez
Szerző: Blowzy
E-mail: vandalstumper@freemail.hu
Hozzászólás:
Kedves Réka,
idáig bírtam, de most már muszáj elmondanom, hogy szvsz olyan kurva nagy giccseket művelsz, hogy az elképesztő. Ezt nem a barlangos fazonnal kapcsolatban írom, aki láthatóan valami szerencsétlen kretén, csak egyszerűen most bukott ki. Értem én, hogy menő ez a HDR meg a vízen tükröződő fák, de hát azért lássuk be, nem te csinálsz ilyen (rettenetesen giccses) szép képeket, hanem a technika. Nagyon szép a természet, de nem a kép, a kép az ocsmány. Mielőtt azt hinnéd, semmi bajom a digitális technikával, sőt, de tudod ez is olyan mint a maghasadás, lehet jóra is, rosszra is használni.

p.s.: nem kötekedni akarok, egyszerűen csak ez a véleményem - hátha legalább egy kicsit te is így érzedKedves Blowzy!
Érdekes ez a hozzászólásod. Számomra az derül ki belőle, hogy rendszeresen követed a fotóimat. Rendszeresen, ámde nagyon figyelmetlenül, tekintve, hogy a HDR fotók mintegy 20%-át teszik ki a fényképeimnek, a vízen tükröződő fás HDR-ek még ennél is kisebb arányt. No de ki kényszerít téged arra, hogy kövesd a képeket és kínozd magad velük egészen addig, amíg már nem bírod ki szó nélkül? Netán arról van szó, hogy közeli ismerősöm vagy, aki pl. a facebookon kénytelen szembesülni az új feltöltésekkel? Érdekes felvetés ez, ugyanis speciel nekem rengeteg fotós ismerősöm van, akiknek a képeit egyáltalán nem kedvelem, mégsem okádnék be soha egy ilyen hozzászólást hozzájuk, egyszerűen azért, mert tudom: mindenkinek a saját stílusa kedves és senki nem azért fotóz tájképet/modellt/makrót/akármit, mert olyan borzalmasan szarnak tartja a műfajt. Mi itten amatőr fotósok vagyunk, akik a saját kedvtelésükből fényképeznek. Soha nem volt célom, és soha nem is lesz, etalonként tündökölni senki előtt, vagy előírni, hogy az én képeim képviselik az egyetemes jó ízlést és minőséget. A magam örömére fotózok és pont olyan képeket csinálok, amelyeneket szeretek/szeretnék. És nagyon örülök annak, hogy eljutottam oda, hogy a képeim nagy része pont olyan, amilyet szeretnék.
Engem örömmel tölt el, ha látom, hogy valamelyik ismerősöm feltölt egy új képet. Mert ez azt jelenti, hogy alkotott valamit, amivel elégedett és meg akarja osztani a világgal. Ez akkor is örömöt jelent, ha történetesen nem az én műfajom az a kép. Szívből kívánom neked, kedves Blowzy, hogy egy nap te is juss el oda, hogy örülni tudj más alkotásának és örömének anélkül, hogy kényszerítve érezd magad lehúzni és bemocskolni az örömüket.

És még egy gondolat: alkalomadtán majd próbáld ki, milyen érzés saját névvel, arccal felvállalni a véleményedet, akkor is, ha az nem éppen hízelgő. Hidd el, remek érzés, tudom ajánlani.
Üdvözöl
Réka
Ui. A rendszeres követő mivoltát az is igazolja, hogy ezt a maghasadásos HDR dumát egy az egyben tőlem lopta, szoktam néha használni a blogon.10 comments:

 1. Érdekes kis hozzászólás volt ez...

  A képeid nagy többsége tetszik (jó, akad pár amire azt mondtam magamban hogy 'OK, ez nem az én izlésem' - merthogy mindenkinek más a szép ugyebár) - de még ha valami annyira nem tetszene hogy ezt meg is írjam, azért annak is van egy módja.

  Pl. a 'de sz@r ez a kép' az sima mocskolódás, de ha netán a nagy szakértő megmondja, hogy _szerinte_ mit kellene / kellett volna máshogy csinálnom, még meg is köszönöm a kritikát.

  ReplyDelete
 2. Szia!

  Hát ez a fotózás már csak ilyen, mindenkinek más az ízlése és ez így van jól, ebből mindig is lesz vita sztem.
  A flick-ön én is követem a fotóid, nekem az tetszik bennük, hogy nem egyformák, igen széles a skála. Vannak úgynevezett "tucatfotók" is, vízparti, tükröződéses stb, de mért is ne lennének, azok is nagyon jók és vannak egyediek, olyanok ahol viszont nagyon jó meglátás kell, pl. egy részletet kiragadni vhonnan, vagy a nagylátót jó helyen használni, vagy Te magad is leírtad egyik cikkedben, hogy van mikor egy kevésbé jól sikerült fotót PS-el dobsz fel, nincs ezzel sem semmi baj ha a végeredmény tutti lesz. (Ez konkrétan ha jól emlékszem egy oldtimer volt, vmilyen acid effektel.) Szóval nekem egytől egyik példaértékűek.
  Egyedül azt sajnálom, h itt a blogon mintha kevesebb fotót mutatnál be leírással...

  Üdv!
  Pitty

  ReplyDelete
 3. Kedves Blowzy, az az érzésem, te veszettül irigy vagy arra a _figyelemre_, amely Rékuc tevékenységét övezi. Ha ugyanis csupán arról lenne szó, hogy nem tetszenek a képei, nem éreznéd szükségét, hogy ezt - ráadásul ilyen stílusban - az orra alá dörgöld.
  Még nem tapasztaltam, hogy önmagát fényezné - büszkének érezhetően büszke, és igen, vágyik az elismerésre, mint minden alkotó ember, de semmi nem utal arra, hogy etalonnak tartaná önmagát.
  Úgy sejtem, az piszkálja sokak csőrét (köztük a tiédet), hogy sokszor kap nyilvánosságot pl. az Indafotón, Indexen.
  Nézzük, mi is ennek az oka. Talán az, hogy sok embernek tetszenek a képei... hmmm?

  ReplyDelete
 4. Nem ertem en hol itt a problema. Kaptal egy negativ kritikat. Puff neki, van az ugy. Nyilvan nem mindenki fogja szeretni azt amit csinalsz. Oke a stilus az nincs rendben, ez teny. De nekem ugy tunik, hogy nem bantani akart, csak igy sikerult. Ezt leszamitva hol a problema? Talan kicsit tulreagaltad, nem?

  Viszont o ugy dontott, hogy nem valalja fel a nevet, arcat es ide is az van irva, hogy "Mail (will not be published) (kötelező)" ezert aztan megis publikalni a mail cimet, nem valami elegans.

  Udv!
  Potyike

  ReplyDelete
 5. 'De nekem ugy tunik, hogy nem bantani akart, csak igy sikerult.'
  nekem pedig pont úgy tűnik, hogy bántani akart. Ami ugyan nem sikerült, de a szemöldököm azért felszaladt a stílus láttán.
  Az e-mail pedig az égvilágon semmit nem árul el, ha a neve lett volna benne vagy bármilyen azonosító, természetesen nem tettem volna ki.

  ReplyDelete
 6. Irta, hogy nem kotekedni akart. De persze ha te ugy gondolod, hogy igen, akkor ez van, el kell fogadni. Egyebkent nem ismerem, nem feladatom vedeni. Csak szerintem felreertetted. Aztan lehet, hogy naiv vagyok. De majd ha ugy gondolja bocsanotot ker.
  Az e-mail cim publikalasaval nem ertek egyet. Oke hogy semmit nem arul el, de ha az van odairva, hogy nem lesz publikus, akkor ne is legyen. De ezt szinten te dontod el.

  De ha mar igy irok akkor leirom: a HDR kepek kozul amit eddig lattam, annak kb a 80%-a giccses. Viszont pont a te HDR-jeid azok amik nem. Pont annyira hasznalod a HDR-t, amennyire kell. Tudod hol a hatar a kell es a giccs kozott. Legalabbis szerintem :)

  Szep napot!
  Potyike

  ReplyDelete
 7. miért kell ezzel foglalkozni?
  tele van a net trollokkal. ezek az emberek az igényelt figyelmet csak úgy képesek elnyerni, ha trolloskodnak. innentől mindegy, hogy bántani akart, nem akart bántani, jogos volt vagy sem. ha ezen megy a vita, a troll nyert. és azzal, hogy posztot kapott, talán a net egyik legsikeresebb trollja lett.

  ui.:nempublikálós emailcímet publikálni nem tesz jót a karmádnak

  ReplyDelete
 8. jó akkor itt egy apróbetűs disclaimer: ha trollkodsz, előrfordulhat, hogy kitesszük az emailcímed. :)
  hadd ne én pironkodjak amiatt, hogy egyesek összetévesztik a blogomat a wc-csészével. ejj

  ReplyDelete
 9. Pff Szerintem sem kéne ennyire komolyan venned őket. Így csak újabb ostorozókat szülsz. Én azt is esélyesnek találom hogy barlangásznéval van dolgunk. :D
  Mindensetre @Blowzy! nem tudsz értelmesen kritizálni.

  ReplyDelete
 10. Igazából mercur79 kollégával értenék egyet: parttalan vitába bonyolódni? Így tényleg csak a jólbeszólót tesszük népszerűvé, na hát aztán jó kérdés, hogy akkor én minek írom ide ezt a kommentet... Mondjuk tegyük fel, hogy Neked címzem, Réka, hogy foglalkozni azzal foglalkozz, ami és aki vitaképes.
  Bájdövéj arra az esetre, ha valami komolyabba ütköznél, bár ez nem nemzetközi jogi eset, azért jó tudni, hogy ilyen is van: http://www.gitariskola.hu/jog.html#Pénzes%20vs.%20Sceletor
  Hogy most Pénzes Laci munkájával egyetértek-e vagy sem, az privát kérdés, igen is meg nem is, de mindenesetre a rágalom az rágalom és pont. Most hát az is igaz, hogy Laci oktatói tevékenységet végez, így lehetett a becsületsértés jogi kategóriájáról beszélni, de mindenesetre szerintem ez egy érdekes dolog, és mindenképpen érdemes mindig figyelni az esetleges jogi következményekre. (Vagyis szerintem szedd be az e-mail címet, az a biztos.)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!