Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, July 5, 2010

Vonatkáosz Malmöben

Minap gondoltam, fogom magam és átruccanok Malmöből Koppenhágába. Mindig mondom, hogy Malmö legfőbb látványossága Koppenhága, hiszen a remek Öresund hídon mindössze 35 perc alatt röpít át a vonat a dán fővárosba. Az Öresund vonatot a dán DSB üzemelteti, Malmö és Koppenhága között 20 percenként jár (természetesen a teljes régióban közlekedik, nem csak a két város között), a felnőtt egyirányú jegy ára 105 svéd korona, olyan 2600 forint körül van. Jegyet kb. 30 másodperc alatt ad a sok helyen kihelyezett, bankkártyát is elfogadó automata.
A szerelvény halk, légkondicionált, tiszta. Kalauz helyett 'vonathostessek' és hostok járnak körbe, ellenőrzik a jegyeket, jegyárusítást is végeznek, némi felár ellenében. A vonat közepén tágas kocsi van a poggyásszal, babakocsival, kerekesszékkel, biciklivel utazóknak (a vonat Skandinávia legnagyobb repterén, Kastrupon is megáll). Ragyogó tisztaságú és kellemes illatú mosdó is van a vonaton; természetesen ez is tágas, hogy kerekesszékkel is használható legyen.
Ami pedig a legjobban tetszik a vonaton: van csendes részleg. Egy kocsit elkülönítettek azoknak, akik csendben szeretnének utazni. A csendes részlegen tilos a mobiltelefon használata, csak suttogva lehet beszélgetni és természetesen zenetüccögést sem hallani. Mindig itt utazom, olyan jó elkerülni a hangos utastársakat, mobilőrülteket és egyebeket. (Sajnos cigányhifi Svédországban is van, nevezzük tinihifinek.)

Mindez szép és jó, az idén már voltam Koppenhágában, tökéletesen működött minden. Azonban tegnap minden összeomlott. Valami váltóhiba miatt több órás késések voltak, egymás után törölték az Öresund vonatokat. Minderről nem tudtam és gyanútlanul közelítettem meg a malmöi pályaudvart és vettem meg a jegyet. Hamarosan azonban feltűnt, hogy az állomáson szinte háborús körülmények uralkodnak, rengeteg ember lézengett céltalanul, és hamarosan láttam, hogy törlik a járatomat. Segond, gondoltam, hiszen 20 percenként jár, megvárom a következőt. Amikor a harmadik vonatot is törölték és közölték, hogy belátható időn belül nem tudják elhárítani a hibát, gondoltam, átnézek a pótlóbuszokhoz. Ezek másodpercek alatt megteltek siető utasokkal, akik a reptérre igyekeztek és a gépük lekésésétől tartottak (joggal). Mivel nem akartam a buszon tolongani és elvenni a helyet valakitől, aki esetleg a drága repjegyét, nyaralását bukná a késés miatt, úgy döntöttem, inkább Malmöben maradok.

Visszasétáltam a pályaudvarra, be az ügyfélszolgálatra.
- Jó napot, visszaválthatom a jegyemet?
- Természetesen. Utaljuk a kártyára, vagy készpénzt szeretnél?
- Jó lesz készpénzben is.

A pénztáros lány kérdések, igazolások, fenyegetőzés, beszólogatás, könyörgés, rimánkodás és a magyar vasutaknál már megszokott többi tortúra nélkül vette el a jegyemet, adta vissza a pénzt, és elnézést kért a kellemetlenségért.
 


1 comment:

  1. Káosz :DD ilyen káoszt kívánok én mindenhova. :)))

    ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!