Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, August 6, 2010

Mekkora papírképet?

felbontasMa a kedvenc fotókidolgozóm weboldalán böngészgettem és a hasznos tudnivalók rovatban igen jó tanácsra bukkantam. Sokszor felmerül a kérdés, hogy az adott fotóból mekkora papírképet lehet készíteni, mekkora méretre elég a felbontás. Ez persze roppant összetett kérdés és egy nyomdaipari szakember lyukat tud beszélni a hasunkba a témáról, de az ökölszabály leegyszerűsíti a dolgunkat.
A felbontást osszuk el százzal és megkapjuk, hogy hány cm lehet a papírképünk, minőségromlás nélkül.  A mellékelt képen tehát 28x42cm lehet a legnagyobb nyomat, tehát nagyobb gond nélkül 30x45 papírméretre nyomtathatom a képet. Ha a felbontás 1200x800, akkor 12x8cm papírkép a nyerő.


12 comments:

 1. Na, ez jól jött - néha én is szembesültem már ilyesmivel, hogy vajon jól fog-e még akkora méretben kinézni, vagy már pont nem. Úgyhogy ez a százas osztás pont praktikus kis tipp, köszi!

  Amúgy, valami miatt (nekem legalábbis) kétszer jelent meg RSS-ben a post... Nem mintha nagy gond lenne.

  ReplyDelete
 2. jaja nem tudom mi történt, 10:45-re volt időzítve a poszt, nem jelent meg ezért megírtam újból, erre a régi is megjelent :)
  a dologhoz hozzátenném, hogy egy hasonló felbontású kép 60x90cm méretben díszeleg a falamon és jól néz ki :) de azt nem is közelről nézi az ember. A százas osztás akkor jó, amikor közelről nézendő papírképeket akarunk, pixelesedés nélkül.

  ReplyDelete
 3. na ja, általában (óriás)posztert sem közelről kell nézni :-)

  ReplyDelete
 4. ...asszem megvan a gond: nézd meg a commentek idejét :-)

  ReplyDelete
 5. áh, utazunk az időben :)
  megnézem, nem valami brit időre van-e állítva a blog

  ReplyDelete
 6. hacsak nem kaptál mostanában egy érdekes dísztőrt piros drágakővel a markolat végén...
  :-D

  ReplyDelete
 7. A magyarázat röviden: 1 hüvelyk = 2,54 cm. Egy jó fotó (tintasugaras nyomtatóval nyomtatva) 240pdi felbontású, ami kb. 94 pötty / cm-nek felel meg. Az meg majdnem száz:-)

  ReplyDelete
 8. Én azt javaslom, mindenki érdeklődjön a kiválasztott fotólabornál. Általában 300 dpi az optimális, ekkor egy 10x15-ös kép kb. 1205x1795 pixel.

  ReplyDelete
 9. jo szabaly, bar a szemlelo tavolsaga igen sokat szamit, es talan pont emiatt baromi nehez nem szabvany alaku kep meretet beloni.

  ReplyDelete
 10. Sziasztok! Elvileg 240dpi alá nem érdemes bemenni. Ha ezen nem adja ki a kívánt nyomtatandó méretet (az adott pixelszám mellett természetesen és magától értetődően), akkor kisebbet kell nyomtatnunk. Én azt szoktam csinálni, hogy megnézem, hogy 300dpi-n mekkora a méret az adott pixelszám mellett és ha az nem éri el azt a méretet amiben nyomtatni akarom, akkor addig megyek lefelé a dpi-vel, amíg ki nem adja. DE 240dpi-nél feladom és belátom, hogy ebből akkorát nem fogok nyomtatni. Magyarul, Rékának teljesen igaza van és le is egyszerűsítette a dolgot, mert így csak 100-al kell osztani és kész.. :))

  ReplyDelete
 11. Ja még annyit tennék hozzá, hogy a 300dpi egy szám csupán, nem vallás! :))

  ReplyDelete
 12. Szia Réka itt is. :)
  Erről a blogról nem is tudtam, milyen jó hogy megláttam az üzenőfalon, máris találtam hasznos infot, köszi. :)
  Csak így tovább :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!