Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, September 8, 2010

Kukáztam egy fotót - Lomtjørna

blog01

Őszintén szólva, ti hozzányúlnátok ehhez a képhez? Akár bottal? Végső kétségbeesésemben - kell még legyen itt publikálható fotó Norvégiából! - böngésztem végig a feldolgozatlan RAW fájlokat a külső merevlemez egy pókhálós zugában. Mivel nagyon ráértem, fanyalogva megnyitottam és nekifogtam. Néha úgy vagyok vele, hogy egyre jobban belelovallom magam a feldolgozásba és valahogy jönnek a lépések. Most is ez történt: amint a színegyensúlyt valamennyire helyrehúztam, kezdtem látni a lehetőséget a képben. No de lássuk, mi is történt.
(A képek kattintásra új ablakban, eredeti méretben jelennek meg.)

A RAW a fent mellékelt ábra szerint nézett ki. Az első lépés a Color Tone volt, a DPP felbecsülhetetlenül jól kezelhető fehéregyensúly-eszköze. Szinte nincs is kép, ahol ne pöckölném meg ezt a csúszkát. Ezután az expozíció értékét növeltem meg 0,83-al, tehát majdnem egy teljes fényértéknyivel, mivel enyhén (khm) alexpósnak találtam a dolgot.
blog21 
Ezután RAW-ban már nem sok tennivaló volt, az expozíció nagyjából stimmelt az átmenetes ND-szűrőnek köszönhetően. Ez egy lapszűrő volt, ennek a széleit látni kétoldalt, nem 10mm-re tervezték :)
JPEG-be konvertálva először egy 50%-os Auto Color-t kapott - igen, elég gyakran használom ezt a megoldást, a Photoshop nem hülye, elég sokszor eltalálja, mire is van szükség, érdemes kipróbálni! -, majd szelektíven lágyítottam a felhők vad lila színén és az előtér is kapott egy kis melegebb tintet. Mindeközben a víz fémes színe magától jött elő, legnagyobb örömömre. Egy belógó ágat is kiretusáltam, no meg a képszéleket lenyirbáltam. Az előtér a Levels segítségével kapott egy kis kontrasztot, ezt a horizontnál visszaradíroztam, és a dombos részt egy kis Dodge tool segítségével világosítottam. És nagyjából ennyi! Összesen talán 5 perc munkát fordítottam a képre. A színek így is nagyon vadak, de mint látni, még durvábban kerültek az érzékelőre, hála a két ND-szűrő (fent az átmenetes ND8 lap, alatta pedig a teljes Vari-ND) együttes hatásának.
Következzen még pár screenshot és végül a kész fotó.

blog3

blog4

furusjoen

Köszönet Pötyikének a posztötletlért. Jelezzétek, ha valamiről olvasnátok a blogon és megírom.
Utószó: Köszönet Ákosnak, aki a napokban megírta a blog 555. kommentjét. A 666.-ra tortát sütök, szóval csak szorgalmasan :)


3 comments:

 1. Koszi a post-ot :)

  Azert annyira nem remes az a raw. En elso ranezesre lattam a fantaziat benne. Az viszont teny, hogy nem gondoltam volna, hogy ilyen szineket is ki lehet hozni belole viszonylag par egyszeru lepessel.
  Az auto color-t azt hittem csak en hasznalom egyedul ezen a bolygon, mert mindenki mas tudja mit akar, de orommel olvasom, hogy nem vagyok egyedul. Tenyleg sokszor ad tok jo eredmenyt.
  Most kedvet kaptam atnezegetni a regebbi kepeim, hatha valamit ki tudok hozni beloluk, ugyhogy koszonom :)
  (A 10-20 meg meg mindig nagy almom)

  Bar nem egy nagy otlet talan egy post-ot sem er, de kivancsi lennek a velemenyedre, hogy hogyan vagy mit fotozzunk szar idoben. Most itt ilyen felhos, neha napos, paras ido van ami nem a legszerencsesebb fotozashoz, viszont fotozhatnekom van.

  ReplyDelete
 2. Jól kikupál(kukáz:)-tad a képet, annyi szent!
  :)
  A cokinnál valóban zavaró, hogy két oldalon belelóg a tartó a 10mm-be. Persze el lehet forgatni, de a félszűrőnél ez nem kivitelezhető. Úgy látszik Cokin Úrék erre nem gondoltak. Van úgy, hogy csak odatartom a lencse elé (úgy csak a kezem zsibbad el, plusz keletkezik némi légszomj:)
  A képed tetszik, az észrevételeimet a fotozz-on leírtam.
  Gratulálok a blogodhoz! További szép fényeket!

  Gusztáv

  ReplyDelete
 3. Üdv itt!
  Igen, a Cokint pont 10mm-re túl kicsi, de 11mm-en már megállná a helyét. A Cokin kölcsön volt, de megtetszett, szerintem egy ilyen szűrőszett lesz a következő befektetés.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!