Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, September 13, 2010

Rögtönzött panoráma az óvárosban

Gamla Stan, Stockholm
Hazafelé tartottam, nehéz cekkerekkel megrakodva. A metró az óváros mellett a felszínen halad, és a telefonnyomogatásból feltekintve csodás látvány tárult elém. Az egész nap szemerkélő eső elállófélben volt és a kora esti napsugarak megvilágították a szürke felhőfal előtt álló régi házakat. A Mälaren tó és a tenger találkozásánál fekvő víztükör remegve verte vissza a látványt. Persze azonnal leugrottam a metróról és rohantam, hogy elkapjam a fényeket. Vadul nekiálltam fotózni a tükröződést, de igazából egy nagylátó hiányzott volna, mert csak az 50/1.8 volt nálam. Ezért aztán olyat csináltam, amit még soha: 12 képes, 3 soros panorámát. 4-4 kép volt egy sorban.
A képeket először JPEG-be konvertáltam és soronként betöltöttem őket a Photoshopba. Automate > Photomerge, itt a Cylindrical opciót választottam, hogy minél több megmaradjon az összeillesztett képekből. Így aztán kaptam 3db 275MB méretű PSD fájlt. Ezeket némileg átméreteztem, hogy a végső összerakásnál ne omoljon össze a teljes rendszer, majd a három sort elforgatva összeraktam. Tadaa! Egyszerűen hangzik, de nagyon sok fejtörést okozott, amíg rájöttem, több mint egy órát ültem vele, igaz, az idő nagy része a várakozással telt el, amíg a PS gondolkozott.
screen


6 comments:

 1. Egy jó tanács: Photomatix Pro. Nem vacakol Neked sem kell. Ráküldhetsz több száz de akár több ezer képből álló panorámát és ő megcsinálja. Ha az utad alatt sok panoráma készült, akkor összerakhatod egyszerre őket, sőt még szortírozni is tud, és tudja melyik melyik és szétválogat. Photoshop nem erre való sztem

  ReplyDelete
 2. Photomatix Pro? A HDR progi? Megvan nekem, de nem tudok róla, hogy panorámakészítésben jeleskedne.
  Több száz, több ezer képből álló panorámát esetleg a Huble űrteleszkóppal, a NASA számítógépein fogok készíteni. A sok szöszmötölés nem a Photoshop, hanem a számítógépem processzora miatt volt :)

  ReplyDelete
 3. Hupsz bocsi, rossz név:) Késő volt már. AutoPanoGiga a jó név. Sorry mégegyszer:)

  ReplyDelete
 4. Itt is nagyon széép! Nekem is a két utolsó fotóskellék beruházásom egy mobil winchester és plusz egy giga ram. :D

  ReplyDelete
 5. Altalaban a rogtonzott kepek a legjobbak, legalabbis nalam :) De jo kis kep lett. Es hat ha nincs az embernel megfelelo fotoscucc, akkor kenytelen egy kicsit tobbet dolgozni. En a PTGui pro-t hasznalom panoramara, mar ha szokoevente egyszer csinalok egyett :)

  ReplyDelete
 6. Abszolút megérte a munkát, gyönyörű lett!

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!