Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, February 3, 2011

Fotómentő projekt

Néha előtör belőlem a pedáns rendre éhező énem (nálam elég sokat éhezik szegény). Ilyenkor általában katonás rendet rakok a zoknis fiókban vagy név/dátum/szín/összeg szerint szortírozom a két évre visszamenőleg megtartott befizetett számlákat. Amikor már ott tartok, hogy álmatlanul átforgolódott éjszakákat okoznak az elfelejtett mappákban rejtőzködő felesleges dupla meg tripla fotómásolatok, néha a vinyókon is rendet rakok. De ezúttal minden eddiginél nagyobb fába vágtam a fejszém. Elhatároztam ugyanis, hogy az összes flickr-en megjelent fotómat összegyűjtöm egy külön könyvtárba, legjobb felbontásban, nyomtatásra kész, teljesen készre feldolgozott állapotban*, pont úgy, ahogy a flickren jelen vannak.
A flickr galériám az ott eltöltött két és fél év alatt gigászi, 1108 darabosra duzzadt, szóval lesz meló megtalálni minden egyes képet, főleg hogy a mappahierarchiám valahogy így néz ki: C > Képek > Költözés előtt > Régi fotók > EOS350D > Ősz 2007 > Budapest > BP > Városban > Ősszel > Feldolgozott > Papírra > stb. Általában kusza, sokszor áttekinthetetlen összevisszaság és gyakran a legelképesztőbb helyeken találok teljesen váratlan, oda nem illő képeket. A dolgot nehezíti, hogy vaskalapos módon ragaszkodom a Windows fájlrendszerhez és nem vagyok hajlandó átállni az olyan adatbázis alapú szervezőkre, mint a Picasa vagy a Lightroom. Nem tudom megszokni, a windowsos mappás káoszt minden ellenére mégis jobban átlátom, megértem, felfogható az én eszemmel is.
Ami némileg könnyíti a dolgom, hogy nemrégiben minden eddig készült fotómat átmentettem CD meg DVD lemezről külső vinyókra, szóval legalább korongokat hajigálni nem kell. De így is hajtépő meló lesz, főleg hogy sokszor valahogy így néz ki a munkamenet:
- a fotózás végén készítek mondjuk egy mappát a fotózás nevével, ezen belül van egy RAW mappa (teljesen nyers, feldolgozatlan képekkel), egy JPG mappa (ide jönnek a nyomtatásra kész, ps-ben feldolgozott nagyméretű fotók) és egy WEB mappa, ahol az átméretezetteket tartom.
- fogom a RAW-ból átkonvertált JPG-t és kezdek maszatolni vele
- jó esetben maszatolás után mentem a JPG mappába a nagy képet
- átméretezés után irány a WEB mappa.
no de a második lépés elég gyakran kimarad és a RAW fájlon kívül már csak a webre méretezett légypiszok marad. Ilyenkor nyilván újból neki kell futni a RAW-nak és imádkozni, hogy sikerül reprodukálni az esetleg évekkel ezelőtt elkövetett módosításokat. Ami köztudottan gyakran már tíz perccel később sem sikerül.

Időkeretet nem is merek szabni magamnak, de mikorra legyen meg? Valami mégis kéne. Szerintetek? Egy hét? Egy hónap? Fél év?

*nálam ez legjobb minőségbe mentett jpg-fájlt jelent, a tiffel még nem foglalkoztam soha22 comments:

 1. Na igen, én itt adtam fel a dolgot. Számomra a filerendszeri dolog átláthatatlan, cserébe 1 jó program (Apple Aperture) adatbázisban bármit megtalálok, és könnyen.

  Biztonsági mentés: Én abban a dvd backupban annyira nem bíznék, ha csak nem vmi arany áron vett backup dvdt vettél (bár ezeket meg én nem próbáltam még) Nekem van jó pár dvd-m amit 0 használat után nem tudok olvasni pedig csak 1-1.5 évesek. Én merevlemez párti vagyok. Annál úgy is lehet észlelni ha kezd haldokolni, és kukázni/gariztatni és jöhet az új a helyére. tovább is bírják, könnyebb kezelhetőség, és bizonyos programokkal akár automatizálható is, h minden nap 8kor mentse a változásokat stb stb...

  ReplyDelete
 2. Pedig mennyivel egyszerűbb az élet Lightroom-mal! Van egyetlen eredetid (RAW vagy inkább DNG – mint anno a negatív), és abból annyi virtuális másolatot (papírképet) készítesz, amennyit csak akarsz (pl. fekete-fehér, színes, monokróm, duotón, stb. – ezek csak a Lightroom-ban jelennek meg, nincs belőlük külön fájl a merevlemezen). És ha konkrétan kell egy kép egy bizonyos méretben/felbontásban, kiexportálod, és ezeket az export beállításokat el is mentheted.

  Amit írtál, az tragikusan körülményes ahhoz képest, hogy mennyire egyszerű lehetne. Én is sokáig vonakodtam a Lightroom használatától, de amióta ismerem, imádom (leszámítva a lassúságát, amit gyűlölök).

  ReplyDelete
 3. Ja és megtalálni is mennyivel egyszerűbb bármit – legalábbis ha kulcsszavazol. De amúgy is rákereshetsz objektívre, expozíciós időre, stb. – tényleg szinte bármilyen adatra. Bár gondolom, ezeket tudod. De remélem, te is úgy leszel, mint én, addig dicsérték nekem a Lightroom-ot, míg végre egyszer rászántam magam a megismerésére. :)

  ReplyDelete
 4. az van, hogy én igenis jobban szeretem, ha minden változatból van egy külön, fizikai fájl, no meg egy-egy képből 99%-ban nem készítek több változatot, csak egyet.
  De a kulcsszavazás, osztályozás tényleg nagyon jó lenne - ha lehetne úgy használni a Lightroomot, hogy az adatbázisos marhaságot kihagyom és csak a szervező részt használnám, az nagyon bejövős lenne. Zoli barátom kétszer is megmutatta a Lightroomot, de valahogy sose állt rá a kezem, nem ment, nem szeretttem meg.

  ReplyDelete
 5. Na ha Réka elkezd Lightroom-ot használni, akkor én is! :D

  *Egy elhamarkodott és átgondolatlan, a következményekkel előre nem számoló kijelentést hallottunk tőlem*

  ReplyDelete
 6. Neo: már nem DVD-n vannak meg a képek, hanem két, földrajzilag külön helyen tárolt külső vinyón. Amelyeket persze folyamatosan frissítek.

  ReplyDelete
 7. Egy átlátható módszer a képek elrendezésére engem is érdekelne, soha se tudom eldönteni, hogy most idő szerint, típus szerint, stílus szerint vagy hogyan csoportosítsam a képeket. Ha idő szerint rendezted, s szükséged van az összes tájképeidre mondjuk, végig kell járj minden könyvtárat. Nem tudom, hogyha ezt valami megoldaná és mindenféleképpen csoportosítaná a képeket.
  Nem szeretek DVD re menteni, habár jó lenne, mert a merevlemez bármikor feladhassa a szolgálatot, viszont éppen ezért 2 ugyanakkora merevlemezt használok RAID módban két particióval. Ez lehetővé teszi, hogy a programok dupla sebességgel töltődjenek be és a képek dupla biztonságot kapjanak, ha az egyik merevlemez elszáll a másikon minden adat meglesz.

  ReplyDelete
 8. "ha lehetne úgy használni a Lightroomot, hogy az adatbázisos marhaságot kihagyom és csak a szervező részt használnám"

  vagyis hogy nem importálod bele a képeket, hanem hagyod az eredeti helyén?

  ReplyDelete
 9. Réka: Miért jó az, ha gyorsabban fogy a merevlemezeden a hely? :) No mindegy, nem akarlak (és nem is tudlak) mindenáron rábeszélni.

  ReplyDelete
 10. Én hasonló filestruktúrabarát vagyok, mint te, Réka. Rendszerezni én az Adobe Bridge-t használom, konvertálni Capture One-t, a PS meg PS. A képeket mindig dátum alapján, kulcsszavakkal elnevezett mappákba mentem, utána Bridge-ben válogatás (rating, keyword), C1-ben piszkálom a RAW-t, a jobbakat 16 bites TIFF-be ki, PS-be be, az élesítés előtti, leméretezetlen .PSD-t külön mappába le (na, ez a nagy helyzabáló!), utána élesítés, JPG mentés. Nem a legegyszerűbb rendszer, de nekem ez vált be...

  ReplyDelete
 11. Sziasztok!

  Nekem két darab 1TB-os merevlemezem van (a kicsiket nem említettem), az egyiket néha beszerelem a gépbe és mentem a fotós állományomat meg a rajzaimat.

  Amúgy meg semmiféle újratelepítéskor elvesző (le lehet menteni a LR-t is, tudom) rendezésnek nem vagyok híve. Marad a windowsos rendszer, egyben a RAW-fájlok és az elkészült JPG-k.

  ReplyDelete
 12. Rob-100: Ahogy írtad is, Lightroom-ban sem veszik el semmi újratelepítéskor, akkor miért kéne maradni a „windowsos rendszernél”?

  ReplyDelete
 13. Én már a „a windowsos mappás káosz”-nál elakadtam. Mappa-káosz akkor alakul ki, ha az ember mappa-káoszt alakít ki. Függetlenül attól, hogy windowson, macen, linuxon vagy androidon, esetleg a szekrényében teszi ezt.
  És az, hogy merő tájékozatlanságból elutasítod az olyan hatékony eszközök használatát, mint akár a Picasa, de legfőképp a Lightroom... elég fura. Kicsit olyan, mint amikor valaki ordít, hogy fázik a lába és szúrja a kavics, de ő cipőt nem húz, mert elvei vannak.
  Jók a képeid, nem véletlen vagy rss-ben nálam, kár lenne, ha ilyenek miatt akár egy is elveszne. Fontos a rendszerezés és a rendszeres archiválás is.

  ReplyDelete
 14. Dexter68-cal kell egyetertenem. Ez a mappa kaosz mar a mult. Egy file nev sem 8+3 karakter mar, tessek atlepni a 21. szazadba. Millio megoldas van ra pl a lightroom. En is utaltam anno de kb 1 het alatt megszoktam es mostmar nem is tudnek meglenni nelkule. Ezenkivul meg helyet is sporolsz, mert tenyleg csak a modositasokat menti a kephez gyakorlatilag nem nyul, tehat millio masolatod is lehet, de helyet nem foglal.

  "ha lehetne úgy használni a Lightroomot, hogy az adatbázisos marhaságot kihagyom és csak a szervező részt használnám, az nagyon bejövős lenne."

  Lehet. En is igy hasznalom.

  Egyebkent meg ha a kaoszt szereted, keyword-old be rendesen az osszes kepet, rakd egy mappaba oket a lightroommal meg ugy keresed ki ahogy akarod.

  ReplyDelete
 15. na elnézést, pár hozzászólás valamiért a spam közé került, az admin felületen meg nem vagyok fent minden nap.
  Szóval az van, hogy nem az elvekmiatt húzom az orrom az adatbázisos megoldásokra, hanem egyszerűen nem áll kézre, nem látom át, számomra inkább felhasználóbarát az, ha külön látok minden fájlt. Nem mindenkinek egyformán van bedrótozva az agya! Legjobban Tzupi hozzászólása izgatja a fantáziámat, szóval ha megoldható lenne a címszavazás, osztályozás, a jelenlegi fájlrendszer megtartása mellett, na az nagyon fasza lenne. Most látom emailben, hogy Pöty szerint ez lehetséges, és az 'összes kép egy mappában aztán keressem ahogy akarom' nagyon vonzónak tűnik :))
  de ha megadom, hogy a Lightroom a teljes c meghajtón keresse a 'tájkép' cimkéjű képeket, azt ugye lhet? Nem csak egy-egy mappán belül?

  ReplyDelete
 16. Lehet, csak előtte importálni kell az összes C meghajtón levő képet a Lightroom katalógusába.

  ReplyDelete
 17. Lehet bizony. Gyakorlatilag olyan mint egy filekezelo. Annyi kulonbseggel, hogy nem a filokat cseszteti, hanem a metaadatokkal dolgozik. Csinal maganak egy adatbazis, abbol kereshetsz barmire. Pl. f8, 1/100, tajkep, 450d. Akkor megkapod az ilyen parameterekkel rendelkezo kepeket. Okossag :)
  Viszont rendesen fel kell akkor tag-elni mindent, az meg jo nagy melo lesz.

  ReplyDelete
 18. Szia Réka!

  Mondok egy öszvér megoldást. A napi fotózás könyvtárakban, a könyvtárnév kb ilyen: 20110220varju vagy 20110222Budatemplom. Én a maszek blogomon címkézek. Ha valami kell, a cimke alapján látom, hogy mikor fotóztam, innét már tudom, hogy a wincsin hol keressek. Miután a könyvtárnévben is van kulcsszó, ezért a fájlkezelőben is könnyű keresni. Egyébként érdemes lenne minimum külön partícióra gyűjteni a képeket. (A Lightroomos megoldás nagyon profi, s bár fázok tőle, előbb-utóbb én is meglépem.) Tibor

  ReplyDelete
 19. Én dekorstúdióban munkálkodó barátom mappakezelési rendszerét alkalmazom. Sokkal egyszerűbb. Egy-egy kártyáról feltöltés alkalmával kap a létrehozott mappa egy év-hó-nap dátum megjelölést, mellé pedig egy egy(-két)szavas elnevezést: pl.: 2011_03_01-Stúdiófotózás, -Közlekedés, -Budai vár, -Családi... Ábszolúte nem címkézgetek, s nem bonyolítom túl. A szerkesztett (utómunkán átesett) képeket is hasonló elnevezésű mappákban szoktam menteni. Bár az adott mappán belül elegendőnek tartom a TIFF vagy a JPEG mappa nevet.

  Adatmentésre előszeretettel használok minőségi DVD-ket, legtöbbször újraírhatóakat. A korongok megfelelő minőségű tokban vannak tárolva, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint ne karcolódjanak, ne sérüljenek.

  ReplyDelete
 20. Mármint minél egyszerűbb? Mert hogy ez így sokkal bonyolultabb a kelleténél, az egész biztos.

  ReplyDelete
 21. Így már értem! További jó (sok felesleges) munkát! :)

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!