Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, June 13, 2012

A nemfotós filozófiája

Olvasom a Panamericana blogot (nagyon élvezetes, aki még nem kapott rá, az nyálazza át együltében az eddigi bejegyzéseket, majd kövesse az újakat), a kedvenc bejegyzéseim az Olvasói kérdések kategória. Ma megakadt a szemem egy fotózással kapcsolatos kérdésen, hogyaszongya:
Többször szerepelt már a blogon, hogy nem vagy nagy fotós, és elég egy iPhone4 a képekhez. Nem gondoltad mégis úgy egy két helyen, ahova az ember – szinte egészen biztosan – egyszer jut el (Húsvét szigetek, Galápagos, Antarktisz, stb.), hogy azért kellett volna vinni egy rendes fényképezőgépet is valami normális objektívvel?
"Remélem válaszommal nem taposok egyetlen hobbifotós lelkébe sem. Az a helyzet, hogy engem nemcsak nem érdekel a fényképezés, hanem eleve nem is értem, mi szükség van arra, hogy valaki egy ezerszer lefotózott hegyet ezeregyedszerre is megörökítsen. Szeretném azt hinni, hogy azzal, hogy magyarul, sajátosan magyar szemszögből írok olyan vidékekről, amelyekről minimális, esetleg semmilyen szöveg nem született magyarul, én valami újat csinálok. A fotózással viszont szerintem nem ez a helyzet, és ne is mondja nekem senki, hogy egy hetet eltöltve a Húsvét-szigeten olyan képeket tud csinálni, olyan perspektívákat tud észrevenni, mint őelőtte soha senki. Ezért egyetlen egyszer sem gondoltam, hogy nekem bárhol egy jó kamerára és egy normális objektívre lenne szükségem. Ha nagyon emlékezni vágyok majd, előkapom a magam vacak kis képeit, ha meg gyönyörködni, akkor beütöm a Flickr vagy a Google képkeresőjébe, hogy "Antarctica". "
 
Ti mit szóltok ehhez a felfogáshoz? Gyakran hallani, hogy 'minek fotózol tájképet/madarat/modellt/házat, hiszen úgysem lehet újat alkotni, már mindent, mindenhogyan lefotóztak". Engem az utolsó mondat gondolkodtatott el, hiszen ahhoz, hogy Bede Márton egy raklapnyi találatban gyönyörködhessen a google vagy flickr keresőtalálatok között, ahhoz bizony arra is szükség van, hogy valaki N+1-edszer is lefotózza azt, amit előtte már kiscsilliárd ember, remélve, hogy ő is hozzátesz valamit az össznépi képkincshez.
Vélemények?

No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!