Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, October 29, 2012

Stockholm kincsei: Kungliga Djurgården

Stockholm legszebb, legérdekesebb helyeit bemutató, ma kezdődő sorozatom első részeként a város talán legnépszerűbb csücskéről fogok írni nektek.
Stockholm
A Djurgården nyugati csücske: jobbra követségi villák, középen a Nordiska Museet sötétlik
A Djurgårdent úgy képzeljétek el, mint a Városliget, Andrássy út és a Margitsziget keverékét. A mintegy 300 hektáros sziget a városközpont délkeleti csücskénél kezdődik, nevét a 16. században kapta, amikor vadasparkot alapítottak rajta. Nyugodtan sétálhatunk is, nincs messze, de érdkességképpen kompozhatunk is vagy éppen felülhetünk a város egyetlen villamosvonalára, amelyet mindössze pár éve adtak át. A rövid útvonalú, több autóbuszjárattal is párhuzamosan közlekedő, ellenben a városnak rengetegbe kerülő villamost rossz nyelvek csak "NK-expressen" névvel illetik, az útvonalon fekvő luxusáruházra utalva.
Strandvägen
Az elegáns Strandvägen és a Djurgårdsbron híd
Akár gyalog, akár villamossal, a Djurgårdenre vezető út Stockholm legelegánsabb utcáján, a Strandvägen mentén vezet. Északi mércével mérve pompás és hatalmas paloták terpeszkednek itt, bennük méregdrága lakásokkal, jól menő cégek székhelyével és néhány szerényebb ország nagykövetségével. (A szerénytelen országok nagykövetségeiről rögtön.) A Strandvägenről szépecske híd vezet át magára a szigetre és rögtön a bejáratnál egy rakás ikonikus látnivalót találunk: itt van rögtön a Vasa múzeum, az oridzsi Skanzen és a város apró, de tartalmas vidámparkja, a Gröna Lund is. A sziget bejáratánál áll a város szerintem legszebb épülete, a skandináv reneszánsz stílusban épült Nordiska Museet, ami egy néprajzi-nemzeti múzeum. (Azért szeretem, mert hasonlít Rosenborgra.)
A szigeten található még számos más múzeum, galéria és jónéhány döbbenetesen nagy és fényűző magánvilla, többek között itt lakik az ABBA-tag Benny Andersson is, igaz, ő egy egészen szerény faházban. Itt bújik meg a siketek iskolája is egy nagy őspark közepén.
A Djurgården fő attrakciója mindezek ellenére talán mégis a hatalmas parkos-erdős terület. Van itt minden, a bő tíz kilométer hosszú vízparti sétánytól elkezdve szürkegém-rezervátumon és rendezett angolparkon át egészen vad, erdős-sziklás vadonig. A fő útvonalakon napos hétvégéken valóságos zarándoklat indul el, nordic walking botokkal, gyerekkocsikkal és megszámlálhatatlanul sok kutyával, de rengeteg olyan sétány és ösvény van, ahol szinte soha senki nem jár, így mindenki megtalálja a magának való bóklászóhelyet. A szigetet itt-ott rétek tarkítják, nyáron remek dolog itt ücsörögni, piknikezni. És nincs is jobb dolog annál, mint egy kora téli reggelen kimenni a szigetre és elsőnek ugrálni a szűz hóban! Szinte minden alkalommal találok egy új, eddig felfedezetlen helyet.
The Last Picnic
Békés őszi piknik egy noname helyen
Snowy Dusk
A Nordiska Museet téli havas estén
A sziget délnyugati csücskében, a villamos végállomásánál található a Prins Eugens Waldemarsudde nevű múzeum és galéria, nagyon szép kertjében érdemes elidőzni. Továbbhaladva a déli részen gyönyörű, rendezett sétányon haladunk végig és megcsodálhatjuk egyik oldalon a felső
tízezerkétezer villáit, a tengeröböl túlpartján pedig a belváros déli része és Nacka városrész tárul elénk, néha pedig valószínűtlen közelségben elhúz egy óceánjáró komp. Ha az északi részen indulunk el, előbb-utóbb lejutunk az egészen keskeny Djurgårdskanalen csatornához, amely lényegében leválasztja a szigetet az északi szárazföldtől. A csatorna túloldalán helyezkedik el az a tucatnyi villa, amelyet nagyobb országok használnak nagykövetségként. A csatornát gyönyörű fák szegélyezik és egyik végében található a szürkegém-rezervátum is, ahol akár nagylátóval is fotózhatunk gémet, oly sokan vannak és egyáltalán nem félősek. A meleg vizű, mocsaras tóban sok más vízimadár is jól érzi magát. A fákkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a Djurgården nem kevés mértékben köszönheti népszerűségét annak, hogy ez a nagyon kevés helyek egyike a környéken, ahol lombos fák is találhatók. Stockholm és környéke fafelhozatala igen spártai, jobbára csak fenyő és nyírfa nő errefelé, a lombos fákat javarészt úgy ültették. A wikipédián külön cikkben dicsekednek a Djurgården bükkjeivel, tölgyeivel. Különösen ősszel szoktam ellátogatni a pici kis bükkösbe, amely Svédország legészakibban fekvő bükkfáinak ad otthont.
The Last Kiss
Ritka bükkös liget
Heron Spa 
Egy gém meleg lábfürdőt vesz a gémrezervátumban.
Érdekesség, hogy az északi szárazföld egy része is a Djurgårdenhez tartozik. A már említett, módosabb követségeken kívül itt van többek között a Berwaldhallen hangversenyterem, a Kaknästornet kilátótorony (ajánlott) és egy egész múzeumpark, a lurkókat jó eséllyel érdeklő tengerészetnek, a technikának és rendőrségnek szentelt múzeumokkal.
És hogy miért Kungliga Djurgården? Miért is királyi? Mert egy királyi fővárosban általában minden királyi szokott lenni? Nem csak azért. Az 1809-es kormányzási rend értelmében a királyt megfosztották minden gyakorlati hatalmától és jövedelmétől. A királyi család némi magánvagyonán kívül állami apanázsban részesül. A kormányzati rendben az addig birtokolt földterületek tulajdonjogát is elvették az uralkodótól. A tulajdonjogot egyes területeken, így a Djurgårdenen is haszonélvezeti jog váltotta fel, a szigeten található létesítmények bevétele viszont nem az államfő zsebébe vándorol, hanem állami alapítvány kezeli és maradéktalanul a sziget fenntartására fordítja. Tehát a Djurgården nem a királyé, ő csak névleges haszonélvező.
A szigeten sok helyen találunk mosdót. A kis bódékban civilizált, tiszta és jószagú, papírral, folyó vízzel,szappannal és kéztörlővel felszerelt WC-t találunk - de mindig legyen nálunk ötkoronás! Sok kávézó üzemel egész évben, a Djurgårdsbrunn közelében, ahol a keskeny csatorna kezdődik, egy bódéból isteni hotdogot árusítanak (a kígyózó sorról felismerhető). A sziget bejáratánál bicikli-, kajak-, kenu- és vízibiciklikölcsönző működik. Úton-útfélen részletes térképeket találunk, eltévedni lehetetlen. Ajánlott séta: Villamossal a Waldemarsudde megállóig, innen gyalog végig a déli részen a part mentén, a sziget keleti csücskéig, ahol már a nyílt tenger kezdődik. Innen északnak, majd nyugatnak fordul az ösvény és elhaladunk a csatorna déli részén, a víz mentén haladva a Nordiska Museet parkjában ér véget a séta, amely után a közeli hídon kerülünk vissza a belvárosba.


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!