Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, November 5, 2012

Stockholm kincsei - Skogskyrkogården

A Stockholm népszerű és kevésbé ismert helyeit bemutató sorozatban a Skogskyrkogården következik. Tükörfordításban - nagyon találóan - Erdei temető a neve és kétségkívül ez az ország leghíresebb temetője. Méltán büszkék rá a bennszülöttek, hiszen az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.
A svédek az evangélikus vallást követik és évszázadok óta élnek Luther szigorú és puritán tanítása szerint. (A hétvége kivétel, de erről majd máskor.) Ez a mentalitás igen tiszteletre méltó, de sajnos nem válik a temetők javára, hiszen errefelé nyoma sincs a Fiumei úti sírkertben, vagy bármelyik becsületes katolikus temetőben látható díszes síroknak, angyalszobroknak, ékes és kísérteties kriptáknak. De van más. A Skogskyrkogården (kiejtés szerint szkugsz-sürku-górden) hatalmas területen fekszik és nagy része valóban erdő. A korábban már említett fenyő és nyírfa dominál, de sok érdekes fát ültettek, sok a fűz, amelyeket egészen bizarr formákra nyírtak. Télen-nyáron remek, hosszú sétákat lehet tenni a végtelen, gondozott ösvényeken az egyszerű sírok között. A temetőbe belépve nem látni sírokat - a tervezők ezzel akarják hangsúlyozni a természet jelentőségét. A sírok pedg mind egyformák és egyforma méretűek - ezzel jelképezve a gondolatot, miszerint a halál előtt mind egyenlőek vagyunk. A temető fő alkotóeleme az erdő, ebbe simul bele az a néhány híres épület, amely a korabeli svéd kulturális és művészi élet élvonalát sorakoztatja fel. A funkcionalizmus svéd atyjaként tisztelt Gunnar Asplund építész két kápolnát is jegyez, egyikben a már ismert Carl Milles szobra köszönti a látogatót. A nem kevésbé híres Sigurd Lewerentz a parkot tervezte úgy, hogy minden részlete vigaszt és megnyugvást nyújtson a gyászolóknak. Télen nem szabad kihagyni egy havas sétát itt, de nyáron is gyönyörű, amikor a zöd dimbek-dombok szelíd hullámzása és a fák susogása veszi körül az embert. Mindenszentekkor pedig errefelé is szokás a világítás és rengetegen járulnak a Skogskyrkogårdenbe, tiszteletüket tenni az elhunytak előtt vagy csak részt venni a hangulatos, nyugodt ünnepben.
Érdekességként megemlítem, hogy a jelenleg létező sírokban pihenő összes stockholmi polgár nyughelyét megtalálhatjuk a neten, egy online katalógusban - nem kell Halottak napján a végtelen temetőben bolyongani, elég egy online keresés :)
Következzenek a praktikus információk és néhány fotó - ajánlom az első bekezdésben szereplő linket a temető angol honlapjára, sok szép és érdekes fotó látható ott is!
Skogskyrkogården, zöld metró 18-as vonala Farsta strand felé, a megálló neve Skogskyrkogården. A hatalmas (lásd térkép) temetőn belül is közlekedik egy városi autóbuszjárat. Van illemhely és a metrónál kisbolt, virágárus. A temető látogatóközpontjában ajándékbolt és kávézó üzemel. A sírkert mindig nyitva áll. Vasárnaponként 120 koronáért, vagy a Stockholm kártyával ingyenes angol nyelvű idegenvezetést tartanak, ahol az épületeket és a parkot is bemutatják.
 
Skogskyrkogården
Skogskyrkogården
Skogskyrkogården
Skogskyrkogården
Skogskyrkogården
Skogskyrkogården
Skogskyrkogården


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!