Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, November 25, 2012

Stockholm kincsei - az alagút

A mai posztban egy egészen apró, de nem kevésbé érdekes kincset mutatok be nektek. A belvárosi Brunkebergs-alagútról csak pár hete szereztem tudomást, amikor A-val hazafelé sétáltunk a moziból és egy sikátorban megláttam, ahogy kivilágítva ásít bele az éjszakába. Mivel éjszakára bezárja egy porkoláb, a minap visszatértünk egy túrára.

Azt tudni kell, hogy Stockholmban rengeteg alagút van. A svédek a modern időkben sem bírtak elszakadni az ősi, manós meg trollos meg óriásos legendavilágtól, ezért hogy otthon érezzék magukat, a város alapjául szolgáló sziklákat keresztül-kasul lyuggatták - de ezek az alagutak csak autós forgalomnak épültek a belváros tehermentesítése végett, gyalogos forgalom nincs.

A 231 méter hosszú, majdnem 4 méter belmagasságú Brunkeberg alagút az egyetlen valódi gyalogos alagút a városban. A nagy mérnöki forradalom aranykorában, az 1880-as években épült. A keleti végében a talaj olyan agyagos, mállós volt, hogy félő volt, nem tudják befejezni a munkát. Aztán hozattak Angliából egy fagyalógépet, amelyet eredetileg export ürühús fagyasztásához használtak, és -20 fokra hűtötték a talajt, amelyet így már omlásveszély nélkül ki lehetett aknázni. A mérnök Knut Lindmark volt, aki a régebbi stockholmi látogatók előtt ismeretes Katarina felvonóért is felelős. Ennek ismeretében az alagút nem igazán dekoratív, ráadásul a nyolcvanas években "felújították", ami azt jelenti, hogy borzalmas belső burkolattal látták el. Ezzel együtt látványos hely és remek fotótéma, bár klausztrofóbiásoknak nem ajánlott. Mivel szűk és alacsony, sokkal hosszabbnak tűnik a maga kétszáz méterénél.

A fotók mobillal készültek és ott is szerkesztettem őket. Felhasznált szoftverek: a generikus kamera helyett a Camera FV-t használom, amelyikkel be lehet állítani ISO-t, rekeszt, záridőt meg egy csomó mindent, amit a simával nem. Általában az expokompenzációt használom rajta. A fotókat a PicSay Pro-val dolgoztam fel, az idők során az összes ismertebb fotófeldolgozó appot végigzongoráztam, de ennél jobbat távolról sem találtam.No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!