Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, December 31, 2012

Újévi kötelező

Karácsonykor hozzám képest rendkívüli módon offline állapotba helyeztem magam, ami annyit tesz, hogy csak napjában 5-6x frissítettem a Facebookot, és inkább a családdal töltöttem azt a néhány napot, ami az idén jutott karácsonyi szabadság gyanánt. Egy újévi összegzés azonban segít kizökkenni a punnyadásból és talán az agytekervényeket is megmozgatja, mivel az egyetlen intellektuális munka az ünnepek alatt egy vámpírzombis thrillerregény olvasásában merült ki.

A blogon és Facebookon tartottam egy szavazást, hogy melyik legyen az év legjobb fotója. Mivel mintegy öt szavazat érkezett és mindegyik más fotóra, úgy döntöttem, hogy eltörlöm a legjobb fotó kategóriát és inkább egy összegzést tartok - nem feltétlenül a legjobb fotókkal, hiszen ki tudná azt eldönteni? -, hanem azokkal a képekkel, amelyek a legjobban ábrázolják az elmúlt, rendkívül eseménydús évet és amelyekhez a legkedvesebb emlékek fűződnek. Havi bontás következik.

Január Az újév első hajnala rögtön egy fotózással kezdődött: január elsejére esett az év talán egyetlen zúzmarás reggele. Piszok telünk volt, alig esett hó, hidegek se nagyon voltak, szóval résen kellett lenni, ha az ember foga téli tájra fájt. A január-február egyébként általában fotószegény hónap nálam. 

The First Morning

Február Az enyhe és csapadékmentes télből hamar lett tavasz, már amennyire itt egyáltalán kitavaszodik. Februárban már érezni, hogy rohamosan hosszabbodnak a napok - mivel nyáron szinte végtelen hosszúságúak a nappalok, a kora tavaszi hosszabbodás sokkal látványosabb és meredekebb, mint Magyarországon. A változást nagyon sok napsütéses nap kísérte, ezért nagyokat lehetett sétálni a hómentes, száraz utcákon és ezt ki is használtam. A hónap egyik fénypontja egy óvárosi séta volt, melyet a városnegyed szívében található menhely alapítvány kávézójában fejeztünk be fotóstársammal. Itt remek "afternoon tea-t" szolgálnak fel és a bevétel az alapítványt segíti. A kávézó egy barokk ház emeletén van, kilátással az óváros legszebb terére. Mindenkinek ajánlom, aki erre jár.

A Cuppa
Március A tavasz első hónapja errefelé még kőkemény téli időszak, azonban az idei március a február hű folytatásaként további verőfényes napokkal és zsugorodó éjszakákkal érkezett. Ezen a fotón a legeslegutolsó jégtábla sodródását örökítettem meg, rögtön a hó elején - a jégzajlás több mint egy hónappal korábban érkezett a tavalyhoz képest.


Április Áprilisban két remek utazást is tettem - A.-val Lübeckben töltöttük a húsvéti ünnepeket, ahol csodálatos előadásban láttuk Bach János-passióját, sétáltunk a városban, dideregve élveztük Travemündét, kávéztunk a Niederegger cukrászdában és töméntelen halat és kolbászt fogyasztottunk. Ja és fotóztam is egy csöppet! Aztán hó végén jött az áhított budapesti út, a felejthetetlen lépcsőház szafárival, a lehető legjobb társaságban - köszönet Anitának és Csutkának érte. No meg a gondnok bácsinak, aki Horthy egykori palotáját tárta fel előttünk teljes és szomorú szépségében.
Holstentor
Travemünde
Budapest, Matild Palota
Clouds Over Budapest

Május Ez a hónap itt a legszebb tavasz ideje. Ilyenkor bomlanak a rügyek, zöldülnek a fák, nyílik az orgona és a rododendron, no meg a svédek nagy kedvence, a tulipán. Édesanyám egy hétvégére meglátogatott és elhajóztunk egy csodaszép kis szigetre, amely nemzeti park, és gyönyörködtünk a friss zöldben és a ritka orchideák szőnyegében. Emlékszem, akkor pont kitört a lumbágóm és alig bírtam járni. Aztán hó végén felfedeztem magamnak a botanikus kertet, ahol temérdek virág nyílt és a teleobjektívek alig győzték a sok bokeh-t.
Ängsö National Park
Springtime In The Park
Június A nyár esősen és hűvösen indult, amit egy fotós nem bán, hiszen ekkor gyülekeznek az égen a legjobb, legbodrosabb felhők. A svéd nyári felhők világhírűek, hatalmasra bodorodnak és szinte minden napra jut valami égzengés. A Sentinel című fotóm eddig az egyik leglájkoltabb a Facebookon. Közvetlenül a panelnegyed tövében készült, ahol akkoriban laktam. Stockholmban soha nem kell messzire fáradni, hogy közel kerülj a természethez. Június 6 a svédek nemzeti ünnepe, és mivel a többszáz éves békének és ezeréves függetlenségnek hála nem igazán van mit ünnepelniük, ez amolyan setesuta ünnep, amiért senki sem lelkesedik túlzottan: a svéd zászlót és a 16. századi királyt, Gustav Vasát ünneplik, aki bevezette a reformációt és ennek során felégette a kolostorokat és az illuminált kódexeket ágyúfojtásnak használta. Én inkább kihagytam az efölötti örvendezést és A.-val elhajóztunk a közeli Sandhamn szigetre, amely a svédek áhított üdülőparadicsoma. Csodás kis hely, meg kell hagyni!
Sandhamn

Június-július A nyár egy skonei utazással folytatódott, ahol körbejártuk az országrész nevezetességeit és kedvencemhez, a Krapperup kastélyhoz is ellátogattunk. Belefért még két nap Koppenhágában, ahol természetesen nem hagytuk ki a fantasztikus Rosenborg kastélyt a dán koronaékszerekkel. Visszatérve Stockholmba eljutottunk a szigetvilágba is, ahol A. szüleinek nyaralója van. Csodás hely, és épp ezért nem értem, hogy a svédek miért csak a 2-3 nyári hónap alatt használják a nyaralójukat. Ha nekem lenne, leszigetelném és télen is kijárnék.
Ales Stenar
Summer night's dream

Augusztus-szeptember Augusztusban összesen két fotót töltöttem fel és szeptemberben egyet sem - természetesen a lakáskeresés miatt. Mint várható volt, lejárt a szerződésem és október elsejétől új lakásra volt szükségem. Szerencsére találtam, de ezt két hónapig sok keresgélés és rohangálás előzte meg, ami minden időmet lefoglalta. És augusztustól elkezdtem az edzést is, ami az időm hátralévő részét emésztette fel. Egy panoráma azért belefért!
Brunnsviken Panorama

Október Az őszi levelek fotózása szerencsére nem maradt el, a fák voltak oly szívesek megvárni, hogy beköltözzek az új cuki lakásba. Az őszi fotózást először kombináltam hosszú záridővel és kék órával - de semmiképpen nem utoljára! Október végén meglátogattak a szüleim és felmentünk a Kaknästornet kilátóba, ahonnan a szép őszi látkép készült.
Årstaviken runt
Strömmen
Self
Stockholm

November-december Ezek a hónapok a sötétség és a karácsonyi készülődések miatt hagyományosan szintén nem fotókban gazdagok, de megörökítettem az új őrületet, a mézeskalács díszítést, és a Skansen karácsonyi vásárára is eljutottunk. Az évet pedig egy roppant klisés, de hangulatos karácsonyi fotóval zárom. A december örökre arról lesz emlékezetes, hogy hó elején aláírtam a saját lakásszerződésemet.
Hungarian Gingerbread Cookies
Skansen
The Magic of Christmas
2013 Többen jelezték, hogy szeretnétek továbbra is technikákról, tippekről olvasni. Erre azt szoktam válaszolni, hogy a módszereket, amelyekkel fotózom és utómunkázok, már leírtam az előző blogban és azóta nem sok újdonságot vetettem be. Azt veszem viszont észre, hogy több link nem működik, vagy eltűntek a képek a bejegyzésekből. Ezért a jövő évben megpróbálom átdolgozni a régi fotós posztokat és újrapublikálni őket, friss linkekkel és képekkel. A blog egyébként átvedlett énblogba, ezért több lesz a Svédországról szóló, nem fotós bejegyzés is. Februárban költözöm be a saját lakásomba, amelyik még sokkal cukibb, mint a mostani - képcunami várható. A költözés fotós szempontból is tökéletes, hiszen mire elrendezkedem, pont elolvad a hó és kezdődhet a tavasz.
Mindenkinek köszönöm a látogatásokat, a hozzászólásokat, szeretettel várlak titeket jövőre is. És kívánok sikerekben, boldogságban, egészségben és legfőképpen szép fényekben gazdag újesztendőt!


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!