Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, January 7, 2013

Látogatás a Nordiska Museet-ben és városi séta

Mivel a parkok sétányait járhatatlan göröngyös-síkos jégpáncél borítja (persze a lycra cicanadrágba öltözött, megszállott futkorászókat ez sem rettenti el), inkább a városban sétáltunk és sikerült elkapni egy pár órás halvány napsütést. Utoljára december 3-án láttam a Napot, azóta vastagon borús volt az idő minden nap.


A Nordiska Museet amolyan svéd néprajzi múzeum, a népszokásokat, viseletet, hagyományokat mutatja be, de sok ideiglenes kiállítást is rendeznek, fut például egy érdekes kiállítás a hajról/szőrzetről. Az állandó tárlat legújabb része az ékszeres kiállítás, amely a reneszánsz kortól napjainkig mutatja be a svéd ékszerviseletet. Sok szép csecsebecse van, de a nagyobb európai múzeumok nyomába sem érhet az ékszergyűjtemény. Azért szép volt és az épület igazán megér egy látogatást, bár kívülről szebb :P
Az ékszerkiállításra készült poszter viszont észbontóan szép, zsákmányoltam is egy példányt, amely az új lakás előszobáját fogja díszíteni. (Smycken = ékszerek)
A mai sétán készült néhány fotó, illetve a múzeumban is kattogtam egy keveset. Nem igazán számítottam jó fényekre, ezért csak a 85/1.8 volt nálam, így egy nagylátós kép erejéig kénytelen voltam bevetni a mobilt is! (Röstellkedős smiley.)
Stockholm Winter Walk
A Riddarholmen sziget, ahol senki sem lakik - az összes szép palotát bíróságok és egyéb állami hivatalok székhelyei foglalják el. Az utolsó lakos, az akkor 94 éves Per Godberg 2010-ben hagyta el a szigetet. Erről a kis ékszerről (a szigetről, nem az öregúrról) nemsokára külön bejegyzést fogok írni. A Riddarholmen mellett jelenleg vízalatti vasúti alagút épül és az öblöt telerakták ilyen hirtelenszínű bójákkal és egyéb építkezési limlommal.
Stockholm Winter Walk
Naplemente a Västerbron híd mögött, csillagszűrővel.

Stockholm Winter Walk
Az a bizonyos mobilfotó: balra az előtérben a Riddarholmen, mögötte a háttérben Södermalm szigete látható.

Stockholm Winter Walk

Kungsholms Strand, egy előkelő negyed a városközpontban, rögtön a víz partján. A sokszínű, múlt század eleji, letisztult vonalú házak jellemzőek a belváros nagy részére.

Stockholm Winter Walk

A városközpont nyugati részét képviselő Kungsholmen sziget belső részére jellemző házak megcsillannak a lemenő Nap fényében. A lámpánál várakozó autó meglepetésszerűen rámkacsintott, mivel véletlenül fent felejtettem a csillagszűrőt.


Södermalm szigete, lent egy csodás neogótikus palota. A helyszín, tükröződés és tótágas nélkül erre tekinthető meg.

Stockholm Winter Walk
Stockholm Winter Walk
Hole In The Water
Az építkezésnél furcsa örvényre lettünk figyelmesek. Mintha valaki kihúzta volna a dugót a tengerfenékről!

Nordiska Museet
Nordiska Museet
A Nordiska Museet karácsonyfája, hagyományos díszekkel ékesítve. A háttében hatalmas faszobor ábrázolja a reformer Gustav Vasa királyt, aki véget vetett a középkornak Svédországban - 1523-ban mondjuk már ideje is volt.

Nordiska Museet
Nordiska Museet
Két régebbi, kültéri fotó a múzeumépületről:
Snowy Dusk
Cobwebs of Darkness


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!