Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, January 24, 2013

Varázsreggel a szigeten

Szombaton végre megérkezett a várva-várt hideg. Reggelre gyönyörű zúzmara nőtt a fákra, és a napsütés ellenére a hőmérő -17 fokot mutatott! Sajnos már korábban elígérkeztem munkába, ezért csak pár mobilfotót kattogtam a szép időről, pedig délután még igazi jégköd is leszállt, csak úgy lehellte magából a hideget az egész város! Mivel vasárnapra is hasonló időt ígértek, felkészültem, hogy majd akkor bepótolom a zúzmarázást.
Vasárnap hajnalban jó korán keltem, magamra húztam a házban fellelhető összes meleg göncöt és nekivágtam a városnak. A cél a Djurgården volt, amelyről korábban már beszámoltam. Sajnos éjjel csak pár mínusz volt és az összes zúzmara eltűnt! Majdnem sírva fakadtam, de azért csak kimentem a szigetre, amit nem bántam meg, mert csodás fények vártak. A villamosról leszállva rögtön ez a látvány fogadott:
 
Kungliga Djurgården
Alant a Viking Line hajótársaság legújabb hajója, a Grace. Állítólag arról nevezetes, hogy gázzal hajtják. Mindenesetre hihetetlenül halk volt - ezek az óceánjáró kompok egyébként sem zörögnek nagyon, de ez a behemót olyan halkan siklott el mellettem, hogy a tatja előtt szétrepedező jégtáblák hangján kívül semmit nem hallottam. Picit kísérteties lett volna a dolog, ha a fedélzeten nem áll néhány lelkes utas, akik meglátván a magányos alakot a sziget csücskén, lelkesen integettek. A Viking Line fő útvonalai Stockholm és Finnország nagyvárosai között vonulnak és ezek a hajók a bulizásról és persze az ivászatról híresek-hírhedtek. Mivel a társaság - sikeresen - azzal számol, hogy az utasok rengeteget költenek kajára-piára-sopizásra, szinte ingyen adják a menetjegyet és többször is voltam egynapos kiránduláson a szigetvilágban.
Kungliga Djurgården
Szép lassan rám reggeledett. A távoli várost elöntötte a hajnalpír. De tényleg!
Kungliga Djurgården
Az alábbi fotó témájában semmi különös, de imádom, ahogy a meleg napfény elterül a havon és az egész olyan szép lilás-sárgás lesz a reggeli fényben, ráadásként az ellenfény teljesen betölti a kis pavilont és a mellette húzódó palánkot. Sokszor látok hasonló színvilággal készült téli tájakat karácsonyi képeslapokon, de eddig sosem sikerült megörökítenem. A fotó egyébként a milliomosok jachtjainak kikötőjében készült. A drága bárkák most téli álmukat alusszák, szépen lefóliázva. Vicces látvány ősszel a környéken a sok felsőkategóriás BMW, Jaguar, Bentley - gazdagék jönnek partra hozni a hajóikat a tél beállta előtt. És bár Jaguarral érkeznek, ők maguk végzik el a munkát, nem küldenek maguk helyett mást.
Kungliga Djurgården
Az összes közül talán ez az alábbi a kedvenc fotóm a mai gyűjteményből. Azt hiszem, a 85/1.8-al készült. Rájöttem, hogy ha egészen kinyitom a rekeszt és úgy igazítom a képsíkot, hogy az alacsonyan álló Nap épphogy nem kerül bele a látószögbe, akkor ilyen túlvilági, glamúros fátyolos becsillanást kapok.
Első hasonló kísérletem erre. Egy másik, már tudatosabb szerkesztés. Egy picit az is látszik, ahogy a napfény átvilágít a karfán lévő hókupacon.
Kungliga Djurgården
A délelőtt egyre jobban telt, ugyanis hamarosan megjelent ez a gyönyörű kis hajó-uszály kombó. Több felvétel is készült a párocskáról, de ez tetszett a legjobban. Tulajdonképpen hibás, mert a hajó nagyon egybeolvad a mögötte lévő háztömbbel és szinte el is tűnik előtte, de pont a két téma együttes tükröződése tetszett meg, olyan egységes ipari hangulatú képet adnak.
Kungliga Djurgården
Még pár érdekesség a vízparti sétáról:
Kungliga Djurgården
A siketek iskolája
Kungliga Djurgården
Ilyen szép fafaragásos házak gyakoriak északon
Kungliga Djurgården
Szerintem a város egyik legcsinosabb villája, egy pici tengeröböl partján, mögötte hatalmas nyugodt parkként terül el a Djurgården sziget. Még a hattyúk is roppant kötelességtudóan dekoratívkodnak, hogy a kényes házigazda minél jobban érezze magát kis kastélyában. (Ezt a három fotót külön a blognak lőttem, fotóértékre nem gondolva, csupán érdekességként.)
 
Itt már nagyon erős volt a napsütés és pont arra gondoltam, hogy legjobb lesz eltenni a gépet és kilépni a buszmegállóig a sziget csücskében, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy apró lélekvesztő igencsak igyekszik felém. Véletlenül egy kompkikötőben álltam, de sokszor elmentem már mellette és még soha semmi forgalmat nem észleltem itt, ez a kis hajó viszont rendületlenül közelített árkon-bokron-jégtáblákon át. Hamar megnéztem a menetrendet és láss csodát, a helyi "BKV" egyik hajójárata érkezett éppen. Mivel érvényes volt rá a bérletem, bűnös mulasztás lett volna kihagyni az alkalmat, tahát felpattantam. A Gurli-t 1871-ben építették, akkoriban persze még gőzhajóként, és azóta rendületlenül teljesít szolgálatot a Stockholm körüli vizekben. Belül is igen kellemes jármű, de inkább kint álltam a fedélzeten, hogy ne maradjak le a látványról. Jól kellett kapaszkodnom, amikor a Gurli (ez egy svéd női név egyébként) habozás nélkül hajtott neki a jégtábláknak és bátran kaszabolta szét őket a Lidingö sziget felé vezető útvonalon.
Kungliga Djurgården Lidingön nem terveztem hosszabb sétát, már így is csaknem öt órát töltöttem a -10 fokban, ezért egyenesen a kedvenc HÉV-vonalamhoz, a Lidingöbananhoz igyekeztem. Ezek a gyönyörű régi kocsik a negyvenes évekből származnak és ezzel Svédország legöregebb villamosai, mivel eredetileg villamosnak szánták őket. Igyekeztem lefotózni őket, mert a nyáron valószínűleg kiveszik forgalomból és csúnya új Alstom-kocsikkal helyettesítik majd. Pfujj.
 
Kungliga Djurgården
A Lidingöbanan egyenesen a metróhoz csatlakozik és innen már rögtön hazautaztam. A zúzmarahiány ellenére remek kis séta volt! Persze rögtön másnap úgy összegabalyodtak az események, hogy esélyem sem volt blogolni, amikor pedig igen (egy vonaton nyomorogva), akkor a blogmotor szünetelt karbantartás miatt. Most is a vonatról fejezem be a három nappal ezelőtt elkezdett posztot és imádkozom, hogy ne pont közzététel közben szakadjon meg a mobilnet.


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!