Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, March 18, 2013

Stockholm kincsei - két apró sziget

A Stockholm kincseit bemutató sorozatban ma egy kellemes sétát teszünk a város két aprócska belvárosi szigetére: Skeppsholmen és Kastellholmen azaz a hajó- és kastélysziget. Ezeket az apró dombocskákat híd köti össze egymással és a belvárossal egyaránt. Sétánk a Kungsträdgården metróállomásnál kezdődik, ahonnan hamar elhaladunk a patinás Grand Hotel szálló meg a jelenleg felújítás miatt zárvatartó Nationalmuseet mellett és meg is érkeztünk a város egyik legikonikusabb látványosságához, a Skeppsholmsbron hídhoz. Az acél- és fahíd fő vonzereje a kétoldalon elhelyezkedő korona, amely túlzás nélkül a város egyik lefotózottabb helyszínévé teszi a hidat. Alant mindkét korláton látható a korona:
napi bokeh
Corona

Mint az az első képből kiderült, a híd után, a Skeppsholmen szigetre érve, a legelső látványosság az af Chapman hajó. Ez az angol származású, szépséges fregatt 1949-es nyugdíjazása óta teljesít újfajta szolgálatot - hostelként. Aki Stockholmba igyekszik, a hostels.com weboldalon foglalhat magának elérhető áron hálótermet vagy szobát a hajón vagy a szintén a hostel részét kitevő pompás Amiralitetshuset kastélyszerű épületben. Tengeribetegeknek sem kell aggódni, a hajó betoncölöpökön nyugszik és emiatt nem himbálózik a hullámokon. Aki máshol száll meg, az is ellátogathat a fedélzetre, ahol nyaranta hangulatos kávézó üzemel.

Az af Chapman egy ködös őszi éjszakán. Alatta az Amiralitetshuset, amely ma a hajóhoz tartozó hostel szárazföldi részét képezi. Látjátok a hajó láncán azt az apró pöttyöt? Az egy békésen üldögélő szürkegém.
Ez a hajó nem véletlenül rostokol pont itt: a Skeppsholmen évszázadokig a svéd haditengerészet bázisa volt és a legtöbb épület erre a múltra emlékeztet: itt áll például az egykori haditengerészeti főiskola is, amely jelenleg egy magáncég kezében van, a szigeten található összes épület viszont, tulajdonosi viszonytól függetlenül, az állami ingatlanhatóság felügyelete alá tartozik, hiszen csupa történelmi emlékről van szó. A szigeten üzemel többek között a modern művészetek múzeuma, a Kelet-Ázsiai múzeum és az építészeti múzeum is. De a csak sétálni vágyókat is csodás látvány várja, mivel a parti sétány mentén gyönyörű panoráma nyílik a Djurgården szigetre, az Óvárosra és a belváros egyes részeire is.
Gamla Sjökrigsskolan
Goodbye Ice II
Fent: A régi haditengerészeti akadémia, részlet. Lent: kilátás a Djurgården szigetre, amelynek csücskén a Gröna Lund vidámpark foglal helyet
Isbrytaren Sankt Erik
Kilátás a Skeppsholmenről, előtérben a Sankt Erik jégtörő, az ingyenesen látogatható múzeumhajók egyike. Háttérben a világhírű Wasa múzeum és a Nordiska Museet
Swans
A Skeppsholmen partja a helyi hattyúk és egyéb vízi madarak kedvelt gyülekezőhelye: ha hattyút, récét szeretnénk fotózni, itt mindig találunk néhányat. Háttérben a Kastellholmen a citadellával, amelyen a svéd függetlenség jelképe lengedezik.
 
A Skeppsholmen körül nyaranta rengeteg muzeális, ámde tökéletes állapotban lévő hajó vesztegel: sokukon egy- és többnapos kirándulást szerveznek, érdemes körbejárni és begyűjteni a brosúrákat, hátha épp indul valami jófajta kiruccanás. Innen Kastellholmen szigetére között pici, rövid híd vezet és rögtön meg is érkeztünk a svéd szuverenitás elsődleges jelképéhez. A vörös színű, apró citadella tetején lengedező, háromnyelvű haditengerészi zászló jelzi ugyanis, hogy az országban béke uralkodik és Svédország nincs idegen fennhatalom alatt. Ha az ellen megszállná a várost, ez a zászló az első, amelyet ledöntenének. A Wikipédia meséli, hogy egyszer néhány részeg fiatal felmászott a citadella tetejére és a svéd zászló helyére kitűzték a norvégot. A fatális cserét sietve helyrehozták, a citadella védelmét megkettőzték és soha nem hallottam egyetlen svéd ismerősömet sem beszélni a témáról.
Az épület egyébként nem dicsekedhet rendkívüli pedigrével: ma konferenciaközpont és étterem, azelőtt pedig tiszti szállás volt. Az eredeti épület, amely eredetileg lőportorony volt, a 19. század közepén felrobbant. A szigeten bóklászva nem árt vigyázni, mert egypár magánlakás is megbújik a sziklák között. A Kastellholmen tetejéről szép kilátás nyílik a Gröna Lund vidámparkra és a köztes tengerszoroson sok érdekes vízijármű közlekedik, a hatalmas utasszállítóktól kezdve az antik vitorlásokig, érdemes itt elidőzni és nézelődni.
Incoming Traffic
Oda- és visszaúton is érdemes elidőzni a Strömkajen kikötő környékén, ahol szerencsés fények mellett gyönyörű tükröződésekben lehet részünk, és itt látható a városban található igazán pompás-cifra épületek jó nagy hányada is. A Strömkajen-ről indulnak a belvárost megkerülő és a szigetvilágba szerte járó sétahajók is - a legjobb hajóutakról tavasszal írok ajánlót, hogy a nyáron idelátogató olvasók friss információt kapjanak.
Strömkajen
Strömkajen
Kirándulóhajók a Strömkajen mentén

Sund and Ice
A Skeppsholmen-Kastellholmen körül nem kevesebb, mint 13 elsüllyedt hajóroncs rejtőzködik. Alacsony vízállás lévén sikerült elcsípnem ezt a régesrégi példányt.
Végül következzen néhány fagyos-babos pillanatkép a szombati sétáról. Mint látjátok, a város még bőven a hó és jég fogságában van, de próbáltam azért érzékeltetni, hogy a Nap már megjelent és egyre több helyet követel magának az égbolton... 

Sun City
Sun City II
 
Swans 2
Egy hattyúpár gyönyörködik a Skeppsholmen felé nyíló panorámában


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!