Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, February 12, 2014

Svéd egészségügy, folyt., dán zsiráfügy és egyebek

Saccoljátok meg, milyen hosszú a várólista egy rutin belgyógyászati vizsgálatra? Lelövöm a poént: 12 hét. És ez még csak vizsgálat, esetleges kezelés még szóba se jött. Olvasom, hogy Magyarországon, ugyan fizetős rendelőben, de 1-2 nap alatt elérhető a CT-s változat, én pedig itt a bezzegnyugaton a jóval kellemetlenebb invazív változatra is negyedévet várok. November végén mentem először orvoshoz, azóta szakorvos még nem látott és a jelek szerint egy darabig nem is fog. Még a háziorvsommal sem sikerült találkoznom: múltkor egy orvostanhallgató, legutóbb pedig egy másik orvos rendelt - ha ragaszkodnék a kijelölt háziorvosomhoz (akivel egyébként még soha nem beszéltem), ki tudja, mikor kerülnék sorra. Eddig több mint ezer koronát fizettem vizitdíjra, a díj 200 és 400 korona között változik. (1 SEK = 33 HUF). Van egy 1000 koronás limit, amelyet a következő rendkívül szofisztikált módszerrel tartanak nyilván: évente az ember kezébe nyomnak egy összehajtogatós cetlit, amire minden alkalommal a pénztárnál nyomnak egy pöcsétet. Amikor a delinkvens elérte az 1000 koronás álomhatárt, abban az évben nem kell több vizitdíjat fizetnie (de pl. kórházi napidíjat, betegszállítást, stb. igen). Az egy évet az első látogatástól számolják. Azt hiszem, nekem májusban jár majd le. 
Igen ám, de a kórházban novemberben elfelejtettek pöcsétet nyomni a cetlimre, saját zaklatott lelkiállapotomban ez nekem nem tűnt fel, aztán most mehetek vissza a kórházba sorbaállni a pénztárnál, hogy ugyan legyenek szívesek pótolni a mulasztást. Szerencsére errefelé nem szokták szivatni az állampolgárt, hogy de miért nem pecsételtetett akkor (mármint én?) stb, hanem javítják a hibát. Mivel ez egy fotóblog, lefotóznam nektek a nagyon szpészédzs, 21. századi cetlit.

A munkáltatóm pedig utólag téríti ezeket a vizitdíjakat, gyakorlatilag tehát nem kerül pénzbe ez a doktorosdi. Viszont a cetlit bekérik ők is, hogy az ezer korona fölött ne kelljen fizetniük. 
Ez a cetlis okosság vényköteles gyógyszerekre is van, persze külön cetlivel, külön pöcséttel. Megnéztem nektek, gyógyszernél évi 2200 korona a határ. Jómagam még nem jutottam olyan gyógyászati magaslatokba, hogy tényleges orvosságot írjon fel egy orvos, aki tudja, mi bajom, ezért ezzel a részlettel még nem kellett foglalkoznom - sajnos vagy szerencsére, nézőpont kérdése.

Más. Volt ez a zsiráfcécó. Hogy Marius, meg Koppenhága, meg gyerekek előtt, meg beltenyészet. Volt a közösségi oldalakon minden. Az állatvédős lájkoldalakon a kommentelők az oroszlánok elé vetették volna az igazgatót, őt boncoltatták volna fel a gyerekek előtt (wtf???), Dánia bojkottjára szólítottak fel, undorító gyilkos barbár férgeknek hordták le a dánokat és sorolhatnám de minek, mindenki olvasta úgyis.
Namármost. WTF de komolyan. Nem attól lesz valaki empatikus állatvédő, hogy mindenkinél jobban habzó szájjal követeli a felelősök belének kitaposását. Nem attól fog meggyőzni senkit az állatok iránti szeretetéről, hogy minél jobban gyűlölködik a neten. Mi az, hogy "idióta dánok"? A magyarnak talán jólesik, amikor az egész nemzetet bélyegzik meg rasszistaként a cigánygyilkosságok miatt? Vagy nekünk szabad, amit másnak nem nézünk el? És aki bojkottálni akar, az vajon eddig sokat utazott Dániába? Sok dán terméket vásárolt? A gyerekével kidobatja az összes Legót? Komolyan, megkergültek az emberek? Ez egy zsiráf, nem a dalai láma! (Elnézést.) Naponta altatnak el állatokat állatkertekben ilyen-olyan okokból. Én sose értettem például, hogy a lábatörött lovat miért ölik meg, nem lehetne gipszelni a lábát, hiszen az embernek is begyógyul? De tudomásul veszem, hogy akinek az a szakmája, vélhetően jobban ért hozzá, mint én, és nem követelem sem a lovardák bezárását, sem a lótenyésztők nyilvános kivégzését. Ja és a legviccesebb követelés: azonnal zárják be a zállatkerteket! Ocsmány helyek egyébként is, ahol állatokat mutogatnak az emberek szórakozására, pénzért.
Igen, van képük beléptidjat szedni. Még ilyet! Az ilyennek nem is mondom, hogy olvasson utána annak, hány állatfaj él ma fogságban, az állatkerteknek köszönhetően, mert az ember volt oly nyájas és kiirtotta a vadonban, avagy az életterét foglalta el, ami végülis tökugyanaz. Azt végképp nem javaslom, hogy vegyen a kezébe egy-egy Gerald Durrel-könyvet, túl magas az az egybites "állatvédőnek", akinek állatvédős aktivitása kimerül az aktuális Facebook-botrány alatti fröcsögésben.
És most olvasom, hogy újabb nyilvános boncolás várható Dániában: egy partra vetődött delfintetemet boncolnak fel egy állatkertben. 
Ami pedig még egy frissen vágott zsiráfbifszteknél is szaftosabb: újabb Marius nevű zsiráf kerülhet I. Marius sorsára, szintén Dániában. Ajjaj, mi lesz még ebből, gyerekek...


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!