Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, February 24, 2014

Tavaszriadó, szerecsenmosdatás és könyvvásár

Ma elővettem egy tavaszi cipőt. Na nem vászoncipőt vagy pántos szandált, de egy vékonyabb félcipőt. Télikabát végig csak párszor volt rajtam, a tél nagy részét szövetkabátban vagy vékony vízálló kabátban húztam ki. Még a körmöm is egy bátortalan tavaszi árnyalatot kapott! 
Vasárnap a svédek kikaptak Kanadától az olimpiai hokidöntőben. Nem is ez volt az igazi botrány, hanem az, hogy meccs előtt két órával a svédek sztárcenterét, Nicklas Bäckströmöt, lekapcsolták doppingolás miatt.
Hoppá.
Ez az eset elmehetne egy sajnálatos ejnyebejnyével is, de az, ahogy a svédek viselkednek más országokkal minden egyes sporteseményen, kissé más fénybe helyezi a dolgot és belőlem is egészen másfajta reakciót vált ki.
Mert mi történik, ha más nemzet sportolója akad fenn a doppingvizsgálaton? A svéd média óriási szalagcímekben harsog a sport ártatlanságának haláláról és a másik ország kétes sportmoráljáról, vezető svéd sportfőnökök és sportolók pedig gyászos hangon, bibliai tekintettel fejezik ki mélységes megvetésüket és felháborodottságukat, és senki nem mulasztja el hozzátenni, hogy igazából semmi meglepő nincs a dologban, ők mindig is gyanították (egyébként tényleg gyanítják: amikor a svédeket elpáholják, azonnal elkezdenek célozgatni, hogy tiszta versenyző nem verhette volna meg a svéd sportistenségeket.) 
Nos, ennek fényében nehéz volt nem villantani egy kaján félmosolyt a doppingolt svéd hallatán, és ezek után már csak hátradőltem és egy kávéval a kezemben olvastam, ahogy a svéd olimpiai bizottság, a svéd hokifőnökök és egyéb léhűtők hogy őrjöngenek az IOB mérései ellen. Hogy is merészelik tesztelni a sportolót, aki egyébként is csak allergia elleni gyógyszert szed (a hokipályán tudvalevőleg csak úgy hemzseg a pollen), ami az NHL-ben amúgysem tiltott szer, és így tovább. Valami svéd hokis nagykutya a leleplezés után 10 perccel már azzal fenyegetőzött, hogy majd most az NHL testületileg bojkottálja az olimpiát, mert... öööö, szóval, mert. Nagyon mosdatják szegény szerecsent, de vajmi kevés sikerrel. Persze a finnek a másik véglet: ők kikaptak Svédországtól az elődöntőben, amikor a doppingolt játékos is jégen volt, ezért most habzó szájjal követelik az illető lehetőleg nyilvános kivégzését, a svéd ezüst elvételét - naná. Szóval nagy a felbolydulás!

Holnap pedig kezdődik a nagy könyvkiárusítás: az ország összes könyvesboltja ezen a héten üríti ki a raktáron lévő könyveket és ilyenkor be lehet spejzolni könyvből. Mióta Kindle-en olvasok, szépirodalmat csak e-könyvben veszek, de lecsaptam két fotós könyvre. 

Végül pedig, a sok szomorú-nevetséges hokihír után jöjjön egy kis felvidító:
 
Henrik Lundqvist, a New York Rangers kapusa.
No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!