Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, March 7, 2014

A svéd csöröge és egy fatális hiba

Kedden húshagyókedd volt. Magyarországon ilyenkor csörögét süt a szorgos háziasszony. Én is akartam, de aztán betegeskedés lett a dologból, úgyhogy majd jövőre. 
A svédeknek is van ám húshagyó süteménye. Ez a semla, más nevén fastlagsbulle.
Azt tudni kell, hogy Svédországban a fehér búzakenyér ritka luxusnak számít, korábban a régi idők mélyszegény társadalma, újabban pedig egészségi szempontok miatt  ritkán eszik és ezért ünnepi csemegének számít. Sok süteményük ezért javarészt fehér kelt tésztából és rengeteg cukorból áll (pl. fahéjas csiga), a finomabb és fantáziadúsabb magyar cukrászsüteményekhez szokott gusztus ezt nehezen veszi be. Ennek megfelelően a húsagyó sütijüket sem kedvelem: ez egy hatalmas fehér kelt tésztából készült, nagyon tömör buci, amelynek tésztáját kardamommal ízesítik. A buci tetejét levágják, alsó részét vastagon megkenik mandulamasszával és ipari mennyiségű, enyhén cukrozott tejszínhabot nyomnak rá - a tejszínhabot minden más esetben cukor nélkül fogyasztják. A levágott sapkát meghintik purcukorral és a költemény tetejére helyezik. A kész alkotás van vagy fél kiló és így néz ki, ni:

Mit mondjak, rémes. Ez a legnépszerűbb svéd sütemény, újév és húsvét között lehet kapni a boltokban és a cukrászdákban. A régi hagyomány szerint mély tálkába tejet öntenek, abba belehelyezik a semlát és úgy eszik, hogy a buci alja szottyadjon meg. 

Apropó. A vártnál korábban kaptam időpontot arra a bizonyos vizsgálatra. Csakhogy a klinika koloszkópia helyett gasztoszkópiára foglalt nekem időpontot, ami azért sok szempontból lényeges különbséget jelent. Mindössze négy telefonhívásomba és röpke egy órámba került korrigálni a tévedést. A hajtépést, amit az állandó robothangokba és üzenetrögzítőkbe való ütközés okoz, már rutinosan kezelem és alig remeg a hangom az idegességtől, amikor végre emberi lény hallózik bele a kagylóba. Kezdek belerázódni a svéd egészségügybe! Szívből remélem, hogy március 20. után nagyon sokáig nem látjuk majd viszont egymást.


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!