Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Monday, April 28, 2014

Csodákkal teli húsvét


A svédek komolyan veszik a húsvétot, hiszen a húsvét kimondottan kajaünnep és a svédek imádnak enni. Ilyenkor eszik a legtöbb édességet, ezerféle apró cukorkával töltik meg az egymásnak ajándékozott hatalmas papondekli tojásokat. A lakást nyírfaággal díszítik, melyek tetejére színes tollakat drótoznak, az ágakra pedig mindenféle húsvétes kacatot aggatnak. Valahogy így. Ráadásul a húsvét itt négynapos ünnep, mert a világ legszekulárisabb országában egyértelmű, hogy piros betűs ünnep a Nagypéntek, de sokan már a csütörtök délutánt sem dolgozzák le, hanem rohannak haza enni. A tojásfestésnek itt nincs akkora kultusza, mint Kelet-Európában, de néhány festékes tasakot azért beszereztem, meg mi is varázsoltunk egy terülj-asztalkát. A svéd húsvéti asztalon van hering, füstölt lazac, tojás minden mennyiségben  - én magyaros töltött tojást készítettem. Klasszikus recept a tojásra hajazó süti: egy szelet piskótatekercsre félbevágott barackot helyeznek, és körben tejszínhabbal díszítik. Természetesen ez sem hiányzott a svédasztalunkról, ezért talán nem csoda, ha kómásan dőltünk le és kora estig durmoltunk. Az ebédet viszont az erkélyen fogyasztottuk el, a gyönyörű tavaszi napsütésben.


Természetesen húsvéti mézes is készült.
A szombat viszont este kezdődött igazán. Stockholm belvárosában van egy kis tér, ahova a gondos városatyák egy sor, jobban mondva két sor japán cseresznyefát ültettek. Ezek a fák virágzáskor minden évben óriási tömeget vonzanak: mindenki idecsődül szelfizni. Tényleg egy tűt nem lehet leejteni a fák alatt. Ide igyekeztünk, többek között, szombaton este, ellenfényes cseresznyevirágot fotózni. Azt hiszem, 2012-ben elég szép fotókat készítettem róluk, a mostani inkább ismétlés volt:

A séta célpontja azonban akorábban már megénekelt Skeppsholmen és Kastellholmen szigetek voltak, ahol hosszú záridős naplementét akartunk fotózni, no meg rengeteg hajótükröződést. 


Ellenfényes macskát is láttunk.Valódi panoráma, 10x30 méretarányban.

Nem tudom, mire szolgáltak valaha ezek a mütyürök. De fotózni nagyon jók!
Az utolsó fotókon szép meleg fény terül el, nem látszik, hogy sapkában-kesztyűben készültek. Már megtanultam - igaz, sok évembe telt -, hogy r betűs hónapban kötelezően legyen nálam meleg kötött sapka és meleg kesztyű is. (Sál mindig van rajtam/nálam.) De megérte vacogni egy keveset!
Ezek a fotók feldolgozatlanul kerültek a merevlemezre, ugyanis vasárnap még nagyobbat kirándultunk! Folyt köv.


No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!