Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, May 15, 2014

Szomorú bejegyzés: koldusvilág Svédországban

Gondoltam, elújságolom, mi a nagy helyzet errefelé, bár talán néhányan már hallották a híreket. Az van, hogy a román állampolgárságú kéregetők felfedezték maguknak Svédországot. A schengeni egyezménynek köszönhetően Svédország határai tárva-nyitva állnak bárki előtt, aki nem repülővel érkezik az országba. Romániából heti több autóbusznyi koldus érkezik, hogy a svéd utcákon kéregessenek. Jelenleg több ezer romániai roma koldus ül Svédország utcáin - Stockholmban már nem lehet élelmiszerboltot találni, ahol ne ülne egy, a metrólejáratok és vasútállomások előtt állandó jelleggel ülnek a koldusok. Érthető okokból nem tudni, hogy hányan vannak pontosan, de talán segít megérteni a helyzet nagyságrendjét, hogy csupán Stockholmban mintegy 30 cigánytábor létesült az utóbbi egy-két évben.
A város szívében. Forrás: Dagens Nyheter.
Svédországról tudni kell, hogy nem csupán jóléti állam, hanem otthona a világ legnaivabb és leghiszékenyebb népének is. A svédek - magukból kiindulva - azt hiszik, hogy ezek az emberek azért kéregetnek, mert amúgy dolgoznának, csak a súlyos romániai diszkrimináció miatt nem találnak munkát. Az ő ártatlan világukban nem létezik az az életforma, amelyet ez a csoport folytat. Fel sem fogják, hogy a legtöbb esetben ez egy választott életforma és nem kényszer. Mi mindannyian ismerünk dolgozó, iskolázott romákat, tehát nem arról van szó, hogy aki akar, nem tud felemelkedni  - bár tény és való, hogy nekik bizonyára sokkal nehezebb. De azt hiszem, mi nem követjük el azt a hibát, hogy elhisszük: az alábbi fotókon látható emberek semmit nem szeretnének jobban, mint beilleszkedni a társadalomba. A svédeknek viszont nincs választásuk: ők egész életükben egy olyan világban éltek, ahol mindenki hozzáteszi a magáét a közöshöz és csak akkor vesz ki ebből a közösből, ha rettenetesen muszáj. Ez a világ erős empátiát is kifejlesztett bennük: ha azt látják, hogy valaki nyomorog, azonnal a segítségére sietnek, tudatában annak, hogy ők gazdagok, megengedhetik maguknak, no meg a nyomorgó illetőnek is bizonyára minden vágya, hogy mihamarabb ő is betehessen a közösbe. A jobboldali populista párt, a Sverigedemokraterna, az EU-választási kampány részeként egy olyan plakáttal kampányol, mely szerint megszüntetnék a szervezett kéregetést. A kampány óriási közfelháborodást váltott ki, harsogó szalagcímeken rasszistázták és hazugozták le a pártot, azzal, hogy ez márpedig nem szervezett, és miféle dolog már kirekeszteni a szegény nyomorgókat.
Az uniós törvényeknek megfelelően három hónapig tartózkodhat másik EU-államban az az EU-állampolgár, akinek megélhetése nem biztosított. Amennyiben a kéregetők túllépik a három hónapot és illegálisan maradnak az országban, úgy megilleti őket a nemrég bevezetett juttatáscsomag, amelyet az országban illegálisan tartózkodó bevándorlóknak szavazott meg a svéd parlament. Az új törvény értelmében joguk van a svéd szociális hálóhoz, például jelképes összegért (5 euró) jutnak orvosi ellátáshoz. Göteborgban nemrég javaslat született, miszerint építsenek nekik állandó táborokat, ne kelljen az erdőben lakniuk. Cigánytábor közpénzen - only in Sweden. Hát csoda, hogy jönnek?
 
A háborítatlan, nyugodt, kellemes környezet teljes tönkretétele mellett ezért utálom nagyon ezeket a kéregetőket: mert megerőszakolják ezt a gyermetegen naiv népet, kihasználják a jóságukat és előbb-utóbb lerombolják a minden világok legjobbikába vetett hitüket.
Forrás: RikF blog.
Ahol én lakom, ott talán a legrosszabb a helyzet: a koldusok egy egyetemi kollégium előtt, egy üres parkolóban vertek tanyát, az üresen álló kollégiumi garzonlakásokba betörnek, duhajkodnak, a diákok esténként nem mernek hazamenni. A közeli bevásárlóközpontot teljesen elárasztották, esténként ott bandáznak, a kajáldáknál leülnek és elfogyasztják a boltból lopott (láttam) grillcsirkét, nyers virslit, zsömlét - a papírt persze otthagyják. Egy este tanúja voltam, ahogy a pláza bejáratán belül, a lépcső alatt ült két illető, a padlón, és vacsoráztak. A földről. Egy ismerős pedig mesélte, hogy eső után ugyanitt a ruháikat kiteregették a lépcsőkorlátra és ott szárították. A kedves lakónegyedem közepén, egy gondozott kis téren szép szökőkút áll, a lakónegyed végében pedig kezdődik Stockholm legnagyobb rekreációs területe, mezőkkel, erdőkkel. Sajnos csak idő kérdése, mikor kezdenek majd a szökőkútban fürdeni, mosni, a parkban felverni a harmincegyedik tábort is...5 comments:

 1. Egy éve sajnos megjelentek Linköpingben is, nagyon csodálkoztam ,ezek született kartevők.Sajnáltatják magukat és a svédek elhiszik.Sajót magam láttam amint a kéregető roma,este felállt az ülőkéjéről elment egy WV-hez beült és elhajtott ,gondolom lejárt a munka idö .

  ReplyDelete
 2. Én Brassóból vagyok. Igen a cigányok biza nem kapnak itt munkát a diszkrimináció miatt. Mivel magyar vagyokm még én is találok ilyen hozzáállással a munkaltatoktól.

  ReplyDelete
 3. Ezér' volt jó fent lakni Lulujóban, oda nem jöttek fel, főleg télen nem; nem komázták a minusz 30 fokot meg a fél éves telet... :D Az anyjuk úristenit...

  ReplyDelete
 4. Elképesztő dolgokat írsz Svédországról... már az egészségügyről szóló bejegyzés is meglepett. Hiába, az élet máshol sem fenékig tejfel.

  ReplyDelete
 5. Mi Umeåban lakunk es iden nyaron itt is elszaporodtak...sajnos...

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!