Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, July 23, 2014

A lakásfotózásról

Mint azt a Határátkelőn is írtam, a svédek imádják a lakberendezést, és úgy általában imádnak lakni. Bármilyen társaságban elsőszámú téma a nagybetűs LAKÁSKARRIER, és természetesen mindenki pontosan képben van az ingatlanárakkal az egyes kerületekben. A svéd ingatlanirodákat magába tömörítő portál, a svéd "ingatlan.com", a Hemnet nevű oldal, az egyik legnépszerűbb weboldal az országban. Ennek megfelelően a lakáseladásnak is kifejlett kultúrája van. A homestyling mára egész komoly iparággá nőtte ki magát. Amikor egy lakás eladásra kerül, az ingatlanügynök egyeztet időpontot a tulajdonossal fotózásra. Profi ingatlanfotós száll ki a helyszínre, a homestylingot a tulajdonos vagy erre a célra szerződtetett szakember végzi. Egyik ingatlanos cég honlapján találtam egy szerény jegyzéket arról, hogyan ajánlatos a lakást előkészíteni a fotózásra és megtekintésre. 

Konyha
- Tegyük el a konyhagépeket és egyéb tárgyakat a munkalapról. A nagyobb robotgép esetleg maradhat, de lehetőség szerint pakoljuk el azt is. (Saját megjegyzés: ha drága, dizájnos robotgép, akkor maradhat.)
- Minden mosatlantól, edénytől, mosogatókefétől stb. tisztítsuk meg a konyhát.
- Az összes munkafelület legyen lehetőség szerint tiszta és üres.
- Ürítsük ki a hűtőszekrény ajtaját.
- Egy tál friss gyümölcs a konyhapulton, cserepes vagy vágott virág a konyhaasztalon kellemes benyomást kelt.

Nappali
- Tegyük el a távirányítókat. 
- Egyenesítsük ki a párnákat a kanapén.

Fürdőszoba
- Távolítsuk el a piperecikkeket (sampon, krémek, fogkefe stb.) a látható és nyitott felületekről. A szappanadagoló maradhat. 
- Ne legyen elöl használatban lévő törülköző, fürdőköpeny.
- Akasszunk ki friss, színben passzoló törülközőket.
- Rejtsük el a szennyestartót. 
- Tisztítsuk és polírozzuk a tükröt.

Hálószoba
- Lehetőleg egyszínű ágyterítővel ágyazzunk.
- Az éjjeliszekrényről tegyük el az apróságokat.
- A gyerekszoba is legyen rendezett.

Kültér 
- Ne álljon autó vagy egyéb a garázsfelhajtón. 
- A házfal mellől távolítsuk el a kerékpárt, létrát, hasonlókat.
- Ha van kerti bútor, vegyük elő és rendezzük el tetszetősen.

Általános tanácsok
- Fontos, hogy egyik szobában sem legyen rendetlenség. A túlzsúfolt szobák rendetlen benyomást keltenek és optikailag kisebbnek láttatják a helyiséget.
- Ha lehetséges, néhány bútort pakoljunk el. 
- Ellenőrizzük, hogy minden villanyégő működik. 
- A friss virág mindenhol jól mutat. 
- A háziállatok nyomát, úgymint szájkosár, tál stb., tüntessük el.
- A gyertya/mécsesfény kellemes hangulatot ad. Helyezzünk gyertyákat, mécseseket a tartókba. A fotós gondoskodik a meggyújtásukról. 
- A portörlésre és porszívózásra nem kell túl nagy figyelmet fordítani, ez nem fog számotttevően látszani a fotókon. 

Szóval nagy vonalakban ennyi. Ez a készülődés túlzásnak tűnhet, de valamelyik nap véletlenül ránéztem egy magyar ingatlanhirdetésre és elborzadtam. Kivétel nélkül mindegyik lakás mobillal vagy gagyi kiskompakttal fotózva, a képek dülöngélnek, ordít róluk, hogy valaki egy hirtelen ötlettől vezérelve egyik este körbevakuzva a takarítatlan lakást - kupi mindenhol, homestyling sehol... szép rendezett képek kizárólag a még épülő, kompjúteres látványterveknél voltak. És akkor még csak pesti, belvárosi, drága lakásokat néztem, ahol elvileg a legelitebb a kínálat. Egy rövid böngészés az ingatlan.com-om elárulta, hogy a magyar ingatlanfotózás még igencsak gyerekcipőben jár.
Ez a poszt már vagy féléve itt hever nekem vázlatban, ugyanis az ingatlan.comos fotók nem linkelhetők túl jól, én meg nem akartam hirdetésből képet ollózni, hiszen az szigorúan véve sérti a szerzői jogot. Viszont a Határátkelő kommentjeit böngészve pont ma találtam egy jó cikket a 444.hu-n, ahol mutatnak néhány magyarországi horrorpéldát. Az ő vállukra aggatom tehát ezt a terhet és linkelem a cikket, teli képekkel, nézzétek kávé helyett:
http://geccodejoakecod.444.hu/2014/06/24/100-felett/
A hivatkozott Geccdejoakecod mikroblogon számos gáz ingatlanhirdetés van, és az a legszomorúbb, hogy legtöbbjük nem az ingatlan milyensége miatt gáz, hanem a hirdető-fotós-ingatlanos trehányságának köszönhetően.
Ami még iszonyúan zavar a magyar ingatlanhirdetésekben, az a fotók hiánya. Egy-egy lakásról 3-4 fotó készül, persze kis méretben mutatják, alig lehet kivenni, milyen a lakás, hogyan helyezkednek el a szobák, stb.
Valamelyik szemfüles olvasóm igazán kifejleszthetné a magyarországi profi, igényes ingatlanfotózás koncepcióját, hogy ne kelljen ilyen borzalmakkal szembesülni, ha az embernek kedve szottyan egy kis budapesti lakáspornóra.  

Mielőtt rátérnék a svéd példára, leszögezném, hogy tisztában vagyok vele: a svéd lakások, házak egészen más színvonalon mozognak, mint a magyarországi ingatlanok nagy többsége. Jobban karban vannak tartva, nagyobb-szebb-drágább a konyha, fürdőszoba, stb. Ez főleg a nagyvárosi lakásokra igaz, de a fair play kedvéért kimegyek vidékre és egy szerényebb színvonalú lakást mutatok, hogy azt is lehet takarosan, igényesen, szépen fotózni (a hirdető is olvashatta a poszt elején szereplő listát, figyeljük csak a csempe színével harmonizáló textíliákat a fürdőszobában!). A példalakásom a 22 ezer lakosú Sandviken városkában található, ez Stockholmtól mintegy 200 km északra fekszik és forintra átszámítva 10,86 millióért árulják.A hirdetésben 17 fotó, egy alaprajz és egy térkép szerepel.


Ti beköltöznétek? Mert én azonnal.
Szóval, ha valaki késztetést érez, hogy magyarországi ingatlanfotós legyen, akkor hajrá, mert a piac ugyancsak telítetlen...


1 comment:

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!