Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, August 19, 2014

Bevándorlás és integráció Svédországban I - történelmi háttér és náhány adat- Csak az idén 80 ezer új menekült
- 400 svédországi jihad harcos az IS oldalán
- A munkaképes korban lévő bevándorlók mindössze 57 százaléka dolgozik, a svédek között ez az arány 80%
- A 15-54 éves korosztályban ma már több az iraki bevándorló, mint az összes többi skandináv államból származó bevándorló együttesen (forrás kommentben de innen még lesznek grafikonok)

Üdvözöllek benneteket az új Svédországban.

forrás: hd.se

forrás: aftonbladet.se
Kevesebb, mint egy hónap múlva Svédország a választási urnák elé járul. A tavalyi, nemzetközileg is figyelmet keltő külvárosi zavargások, a "jobboldali" populista párt, a Sverigedemokraterna előretörése, a média olykor megdöbbentő hozzáállása - ezek talán a legforróbb, legmegosztóbb témák az amúgy szinte szélsőségesen konszenzuskereső svéd társadalomban. Szintén bevándorló létemre természetesen roppantmód érdekel a téma és minden más aktuálpolitikai témánál jobban nyomon követem a történéseket. Megpróbálom a tapasztalataimat a blogon összefoglalni. A kérdéseket, hiánypótlási igényeket kommentben jelezzétek és igyekszem eleget tenni nekik!

Nagyon régóta szeretném körüljárni ezt a témát, amely összetettsége révén rengeteg háttérmunkát, forrásgyűjtést stb. igényel. Természetesen a saját szemszögemből, saját meggyőződéseimnek megfelelő következtetésekkel együtt fogom tálalni az írásokat, viszont mindenkor szeretnék rideg tényekre támaszkodni. Minden esetben "hivatalos", elismert forrásokat használok fel: statisztikai hivatal adatait, a legnagyobb napilapok és az állami televízió cikkeit. Az első részben szeretnék egy kis bevezetést nyújtani azoknak, akik nincsenek tisztában a svédországi bevándorlási-menekültügyi helyzettel, hogy később érthető legyen, honnan származnak a problémák.

Egy kis történelem

A svéd népesség évszázadokon keresztül rendkívül homogén volt. Az újkor első nagy bevándorlási hullámát a német és vallon kereskedők, iparosok jelentették: ők mindössze néhány százan voltak és a 15-16. századokban telepedtek le főként közép-Svédországban, Stockholm, Finspång és Norrköping környékén. A német bevándorlók fontos részét képezték a stockholmi és uppsalai polgárságnak. (1a,b) 
A 19. század végétől néhány évtized alatt mintegy 1.3 millió svéd vándorolt ki Amerikába, ahol az olcsó termőföldet nyújtó középnyugaton telepedtek le. Az évek során kb, egyötödük tért vissza Svédországba.
Az emberek nem csak a pusztító éhínség elől menekültek, hanem a most divatos szóval jellemezhető "közhangulat" miatt is: a konzervatív monarchia, a magánéletbe beférkőző, autoriter egyház, a konformitás olyan tényezők voltak, amelyek miatt sokan az új kontinenst választották. (1c)

A világháború utáni pár évtizedben a munkaerő-bevándorlás volt jellemző: Jugoszláviából, Görögországból, Törökországból csábítottak, hívtak munkásokat a gyorsan fejlődő ipari ágazatokhoz. Később a finn munkaerő beáramlása dominált: 1945 és 1980 között nettó 200 ezer finn költözött Svédországba. (2)

A nyolcvanas években kezdődött a menekültek áramlása. Chiléből, Iránból, Irakból érkeztek a legtöbben, majd a kilencvenes években rekordot döntött a menekülthullám: a balkáni háborúkból rengetegen kaptak menedéket Svédországban. A kilencvenes években Irak és Szomália volt a két nagy forrásország, napjainkban pedig Szíria, Szomália és Afganisztán szolgáltatja a legtöbb menekültet. A svéd bevándorlási hivatal, a Migrationsverket, nemzetközileg példátlan módon minden egyes szíriai menekültnek végleges letelepedési engedélyt ad. Erre később még visszatérünk.

Egy grafikon a svéd migrációs helyzetről. Az ábra az egymillió főre eső menekültek számát muattja a különböző európai országokban. Jól látszik, hogy Svédország a tranzitországoknál is sokkal több embert fogad be, és a norvég Aftenposten szerint jelenleg világelső a lakossághoz mért menekültbefogadás terén (3). A Migrationsverket  a napokban közölt egy új, frissített előrejelzése szerint 2014-ben mintegy 80.000 menekült érkezik Svédországba. Emiatt a hatóság mintegy ötmilliárd eurós többletfinanszírozást követel. (4,5)

A dublini egyezmény kudarca, avagy hogy kerül egyáltalán ide ez a sok ember?

A dublini egyezmény kimondja, hogy az Európán kívülről érkező menekültnek az első EU-országban kell menedékért folyamodnia, ahova megérkezik. Ennek megfelelően óriási nyomás nehezedik az EU határát képző államokra, mint Málta, Olaszország és Görögország, de Magyarország is az élen van az elsődleges menedékkérők befogadása között. Azonban a legtöbben nem akarnak ezekben a déli államokban maradni: Északon sokkal jobb a szociális háló, toleránsabb a lakosság, így a legtöbben igyekeznek továbbállni. Nemrégiben az újságban cikkeztek egy szír baráti társaságról, akik taxival érkeztek Olaszországból Svédországba (6a) Persze a többség kevésbé fényűző módon jut el a Kánaánba: sokan már otthonról egyenesen Skandináviába utaznak, embercsempészekre bízva magukat. Egy csempész 3500 dollárt kér el egy Földközi-tengert átszelő hajóútért, de egy Szíria-Svédország útvonal jelenleg 10.000 euróba kerül. (6b) Akik földönfutó menekült címszó alatt érkeznek Svédországba, azok tehát jómódú, olykor gazdag emberek, akik vagyonukat vagy annak egy részét az élethosszig tartó, követelésmentes állami eltartás reményébe fektették be. A valódi rászorulóknak jó esetben sikerül a háborús övezettel szomszédos országba - Libanon, Törökország - menekülniük, rosszabb esetben maradnak, ahol vannak.

Akik Európán keresztül érkeznek, azok határátlépéskor eldobják személyi igazolványukat, úti okmányaikat, és azt állítják, Svédország az első európai ország, ahol menedéket kérnek. Mivel nincs útlevelük, nem tudni, hova kellene kitoloncolni őket - a Migrationsverket ügyintézői pedig idővel, több interjút követően, kiderítik, hova valósi nagy valószínűséggel az illető - legtöbbször Szíria vagy Szomália, ekkor megkapják a letelepedési engedélyt és beindul az integrációs gépezet. Azazhogy csak indulna - Svédországban köztudottan ordító lakáshiány van. A jelenleg 11 ezer lakás nélkül rostokoló menekültekhez idén mintegy 55 ezer ember csatlakozik, akiknek azonnal lakásra lesz szüksége. Ezért a friss menekülteket a letelepedési engedély kibocsátása után is hónapokig parkoltatják az ideiglenes szállásokon. 

Újabban egész iparág nőtte ki magát ebből: leleményes vállalkozók régi szállodák, panziók, üresen álló iskolák tucatjait alakítják át menekültszállássá, ahol  néha igen szerény, néha luxuskörülmények között tartják az új svédeket. A lenti Glava kastély egy eklatáns példa arra, hogy milyen helyeket adnak ki a Migrationsverketnek. Glavában történetesen többször tüntettek a bentlakók: távolinak találják a legközelebbi települést, unatkoznak, és egyes, meg nem erősített források szerint nem elég jó a térerő. (7,8) A szállásokon mindennapos az erőszak, volt példa nyílt drogháborúra is egy fiatal menekültek számára fenntartott létesítményben, a napokban pedig egy muszlim menekült sebesítette meg súlyosan keresztény sorstársát (9, 10).


A következő poszt a menekültek kilétét, első éveinek kalandjait és kihívásait fogja boncolgatni és betekintünk a szociális háló szövevényeibe is. Még sokáig tart, amíg elérkezünk a lángoló külvárosokig, de kitartás, utazásunk az új Svédországban ezennel kezdetét vette. Jó határátkelést!

[UPDATE] A Migrationsverket ma reggel ismét felülírta az idén várható menekültek számát. A legfrissebb prognózisban immár 100.000 emberről beszélnek. 

Források

bevezető:
9 comments:

 1. "A 15-54 éves korosztályban ma már több az iraki, mint a skandináv"
  Erre tudsz forrast adni? (Bizonyos varosreszekben ez igy van, de a bevezetöben kiemelve ez ugy nez ki mint ha orszagos adat lenne. Ami meg nyilvanvalo keptelenseg.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. http://affes.wordpress.com/2012/08/27/aldersgrupp-0-54-ar-fler-irakier-an-nordbor/ van egy grafikon erre de ezt a reszt meg atnezem a kovetkezo poszt elott, nehogy valami kavar legyen. Az adatok elvileg a kozponti statisztikai hivataltol szarmaznak.

   Delete
  2. Most mar ertem, miert esett le az allad :) pongyolan fogalmaztam, javitva!

   Delete
  3. Igen, ugy lehetett erteni hogy a svedeknel is többen vannak :)
   Tehat akkor a külföldi hatterüek közt több az iraki mint a finn/norveg/dan/stb. hatterü.

   Delete
 2. Érdekes ez a lakáshiány dolog. Tekintettel arra, hogy a magyarhoz képest a népsűrűség alacsony, tehát hej biztos lenne hely egy lakótelepet felhúzni. :)

  A svédek magasabb dolgozási arányában gondolom azért az is közrejátszik, hogy akinek nagyon elüt a bőrszíne az mindjárt nehezebben kap munkát.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igazából erre az állításra sosem lesznek száraz adatok, úgyhogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet igazán. De saját tapasztalat szerint a stockholmi buszvezetők többsége néger (és akkor az arabokról és fehér bevándorlókról nem is beszéltünk) szóval a helyzet nem egyértelmű. Illetve lesz olyan kimutatás is, amely remélhetőleg egyéb magyarázatot is ad majd a munkapiaci szegregációra.

   Delete
  2. Hely az van, csak par erdöt kellene kivagni. A problema inkabb az hogy mindenki a nagyvarosokban akar lakni. Termeszetesen a menekültek is, nehogy mar egy kisvarosban kelljen unatkozniuk a svedek közt :)
   Es azert nem megy egyik naprol a masikra felhuzni lakonegyedeket, kiepiteni infrastrukturat, tömegközlekedest, stb.

   Delete
  3. Jaja hely az van de munkahely is kellene az meg nem lesz Jukkasjärviben. Bar ketlem h a jelenlegi "integracios politikanak" csufolt katyvasz celjai között egyaltalan szerepel a bevandorlo munkaba allasa/allitasa... :/

   Delete
 3. "Jaja hely az van de munkahely is kellene az meg nem lesz Jukkasjärviben."

  Na ez most pont nem jó példa... :D Építhetnek még több Jéghotelt, munkát is ad, meg szállást is.Ja hogy nyárra elolvad, hát istenem, semmi sem lehet tökéletes... :-)))
  Illetve a kirunai városáthelyezés szvsz adni fog tengernyi munkát 80-100 évre...
  Lehet, hogy még mi is elgondolkodunk a visszaköltözésen... :-o

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!