Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Friday, August 8, 2014

Ez is Svédország...Ma Rinkebyben jártam. Rinkeby az ország talán leghírhettebb "gettónegyede". Persze minden relatív, ebben a gettóban is tudok mutatni olyan, frissen felújított házakat, amelyek egy jobb lakóparkban sem szégyenkeznének. De persze az más kérdés, hogy ezek a szép házak öt év múlva mennyire lesznek lelakva. A lakótelep nagy része viszont eléggé lepukkant, ápolatlan, és ez nem az önkormányzat hanyagságán múlik, hanem inkább a kedves lakosokon.
Rinkebyben mindennaposak az apróbb-nagyobb zavargások. Általában úgy kezdődik a cirkusz, hogy egy járőrkocsi megállít valakit, gyanús viselkedés (pl. ralizás az utcán) miatt. Pillanatok alatt összegyűlik egy tömeg, akik aztán kővel dobálják meg a rendőröket, akik erősítést hívnak, és így tovább.

Egyébként egy déli városban, Landskronában, nemrégiben nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőrség feladta a küzdelmet a bűnözők ellen és nyilvánosan átadta a gengsztereknek a rossz hírű  Koppargården lakótelepet. Rövid összefoglaló: egy járőrkocsi üldözőbe vesz egy veszélyesen közlekedő motorbiciklit. A lakótelepre behajtva azonban egy autó szándékosan elállja a járőrkocsi útját. Az egyik rendőr kiszáll és gyalog követi a motorbiciklit, azonban hamarosan egy 50-70 fős tömeg veszi körül, akik leköpködik, életveszélyesen megfenyegetik a rendőrt. A járőrkocsiban maradt társa erősítést hív és további mintegy tíz járőrkocsi érkezik a helyszínre - azonban a parancsnok utasítására mindannyian megállnak a lakótelep szélén és ott várakoztak tétlenül. A bajba jutott rendőrt végül a társa mentette ki: egyedül, gyalog bement érte és sikerült rávennie a tömeget, hogy engedjék őket elmenni. 

A parancsnokság később azzal magyarázta ezt a finoman szólva is botrányos "beavatkozást", hogy nem akartak zavargást provokálni. Értsd: ha a bűnözők provokatívnak találják a rendőri jelenlétet, akkor a rendőrök visszahúzódnak. Hogy a békés többséget, a lakótelep lakóit mi provokálja jobban, és hogy az ő jogaikkal ki törődik - nem derült ki a rendőrkapitány nyilatkozatából.
A kapitány másnap úgy nyilatkozott: legjobb, ha a rendőrök a bűncselekményt, szabálysértést a járőrkocsiból figyelik és felírják, majd a kapitányságon írnak egy feljelentést. Helyszíni beavatkozás nem ajánlott.

Az esettel egyidőben a landskronai rendőrség megszüntette a városban elterjedt szervezett bűnözés elleni projektjét. 2 comments:

 1. Mintha Szudánt látnám csak tisztább DD
  Turchi

  ReplyDelete
 2. Par eve lattam egy fotosorozatot Rinkeby-röl, ahol a fotos az "elet napos oldalat" probalta bemutatni. Megprobalom elökeresni a neten.

  Löhettel volna több fotot (bar gondolom nem örülnek ott sem az emberek, ha fotozgatjak öket), de ez a kettö is jol bemutatja, miert nem költözik oda soha sved ember, es menekül el onnan akinek csak egy kicsi esze is van.

  A helyiek vedelmeben azert annyit mondjuk el, hogy a randalirozokat gyakran a lakosok allitjak le, es volt hogy ök oltottak el az egö autot is. Tehat egyertelmüen ök is a vandalok ellen vannak, csak nem könnyü megnevelni 50-60 "lazado" tinedzsert, akik ezzel szorakoztatjak magukat :( (Es valoszinüleg pont a sajat szüleik nem nevelik öket.) Sajnos mindig lesz 50 olyan idiota, akik tesznek rola hogy ne legyen nyugalom a környeken.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!