Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, August 12, 2014

Miért nem működik Svédország?

Bandirepublic minap egy megható írást tett közzé, amelyben egy egyszerű és nagyszerű példával ábrázolja, hogy miért olyan a svéd társadalom, amilyen, és mi tartja össze az egészet (a lakrits fagyin kívül). 
Valóban van még valamennyi társadalmi kitt, létezik egy szociális szerződés, amelyet hallgatólagosan "mindenki" betart, amennyiben a "mindenkit" az átlag Svensson képvisel. 
Viszont ez a szerződés rohamlépésben válik semmissé. Hadd mutassak én is egy egyszerű példát.


Erre a szép, díszburkolattal borított térre egyáltalán nem szabad behajtani autóval. Taxival sem, sőt rokkantszállító taxival sem (a fotón kettő ilyen látható). A terecske mögött terjeszkedik viszont az ország egyik legnagyobb plázája, alatta hatalmas - fizetős, de olcsó - mélygarázzsal. A fotón látható autók tulajdonosai lusták lemenni a mélygarázsba vagy leparkolni a teret körülvevő utcákon; ők úgy gondolják, a törvény pont rájuk, pont ma, nem vonatkozik annyira, hogy azt szigorúan betartsák. Csak egy kis shoppingolás. Csak beugrunk egy gyors fagyira. Csak öt percet várok itt a fuvarra. És nap mint nap, egész nap és egész este, ez a kép fogadja a téren átigyekvő gyalogosokat, akik manapság jobban kell vigyázzanak testi épségükre, mint egy átlagos gyalogátjárón. Mivel az ide parkoló autósok nem éppen a figyelemről, KRESZ betartásról és embertársi tiszteletről híresek.

Mit csinál eközben a városvezetés? Nos, az önkormányzat remek weboldalán található parkolási bejelentési szám másik végén egy diszpécser várja a hívásokat. A bejelentést követő néhány percen belül kiszáll egy parkolóőr-kocsi és végigbüntetik a várakozókat (a taxisok általában megússzák, mert a kocsiban ülnek, de láttam már "fuvarra váró" taxit is, amelynek sofőrje talán csak egy kis shopizásra ugrott be, és hamarosan az ő ablakán is ott virított a kis sárga cetli.)

Hónapok óta játsszuk ezt egymással. Meglátom, telefonálok, kiszállnak, büntetnek. A tér pár percig üres, majd amikor az őrök eltávolodtak, azonnal ismét megtelik autókkal. Nem egészen látom értelmét ennek a végtelen harcnak, még a bennem lakozó zsebnáci sem ujjong már, amikor meglátom az őröket. Hosszú távon semmi nem változik, csak egymás idejét pazaroljuk, no meg én az önkormányzat pénzét, ezekkel a kiszállásokkal. Ha mindenki, aki arra jár, kivétel nélkül mindig felhívná a számot, akkor a helyi autósok talán rájönnének, hogy nem jó ötlet itt lerakni a kocsit, az önkormányzat pedig talán megunná az örökös kiszálldosásdit és kitalálna valami más megoldást. Arra sajnos nincs energiám, hogy egymagam kiharcoljak valami tartósabb elriasztó vagy távoltartó megoldást, no meg nem is tudom, mit lehetne kitalálni azok ellen, akik ennyire semmibe veszik a rendet. Mentő, rendőrautó miatt muszáj nyitva tartani a teret, szóval kerítéssel sem igazán lehet körbevonni. Lassan majd én is megunom ezt a sajátos szórakozási formát és egyszerűen másfele megyek majd haza, hogy ne is lássam a társadalmi romlás eme kicsiny, de annál jelentősebb szeletét. 

Sok mindennel vagyunk így egyébként: egyre rosszabbul bírjuk a városi koszt, koldusokat, üvöltöző arabokat, apja kezén vezetett kisgyereket gyalogúton majdnem elgázoló robogós idiótákat, zsebeseket, erőszaktevőket. "Nemsokára kiköltözünk majd", hajtogatjuk, "csendes környékre, külterületre, ahol nincsenek ilyenek". Mint oly sokan, mi is feladjuk a hiábavaló küzdelmet, vásárolunk magunknak egy beugrót egy etnikailag és kulturálisan a mi ízlésünknek megfelelő környékre, és kialakítjuk a magunk kis romlatlan világát.

Na, ez egy jó depis bejegyzés lett, de nagyon le tud hangolni, amikor látom, hogy itt élünk minden világok legjobbikában, a bezzegország kellős közepén, ahol annyira jól lehetne mindent csinálni, erre vannak - és egyre többen vannak -, akik simán odaszarnak az asztalra, kihasználva azt, hogy a jámbor svéd nem acélbetétes bakancsos picsánrúgással honorálja ezt a viselkedést.


3 comments:

 1. Sokat gondolkodtam mit reagaljak a posztra :)

  Egyreszt tenyleg bosszanto a diszburkolatos terre parkolo autok latvanya, de azert jo belegondolni hogy ez a legnagyobb problemaink egyike. (Vagy az a par eve latott olvasoi level, ahol megkerik az embereket hogy ne tapossak össze a szegeny csigakat ;))

  De ertem a lenyeget abszolut. A megoldas viszonylag egyszerü: ha a gyalogos lakossag "birtokba venne" a teret (akaratlanul is megzavarva az autosokat a parkolasban), vagy ha a varosvezetes rasegitene erre nehany pad felszerelesevel. De amig senkit sem zavar latvanyosan a dolog, az autosok is odaszoknak. A mellettünk levö tarsashaz udvarara rendszeresen behajtottak az autok ugyanigy mint itt, csak hogy kipakoljak a nagybevasarlast, meg kirakjak a lusta csaladtagokat. Aztan egyik nap a lakosok összebeszeltek, es kiraktak ket kis akadalyt (amit siman felre lehet tolni, ha pl mentöauto jönne), es onnantol senki sem hajtott be az udvarra. Csak kicsit akarni kell, itt most pl az önkormanyzatnak vagy a Galleria-nak.

  A masik: igen, a Kista Galleria valoban eleg lepukkant, hiszen a környekbeli összes lepukkant lakotelepröl oda jarnak dögleni az emberek. Ahogy Te is szoktad mondani, ez nem egeszen Svedorszag, hanem egyfajta "parhuzamos vilag", mas kulturaju emberekkel. Kerülöm a Galleria-t, amikor csak tudom. Meg ha Kista viszonylag kellemes hely is szerintem, a Centrum/Galleria környeke taszit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Én is jó sokáig vártam a válasszal :)
   Ez igazából annyira összetett téma, hogy soksok blogbejegyzést tervezek róla, ami azonban rengeteg háttérmunkát, forrásgyűjtést stb igényel. Lassú víz...
   Igen, való igaz, hogy a téren parkoló autósok jelentik a mindennapjaimban a legnagyobb gondot. Meg a koldus, aki tíz perc alatt kétszer is szorosan az orrom alá dugja a poharát, közvetlenül az ebédem fölött. (Így leírva elég gázul és lelketlenül hangzik, de ez meg egy másik összetett probléma) Viszont egy másik esetet is végignéztem: egy nap hazafelé jöttem és a Kista torgon (a Coop melletti kijáratnál a téren) ahol a lakóházak kezdődtek, éktelen nagy utcabuli volt, ami abból állt, hogy leparkolt 7-8 böhöm nagy kocsi, szólt belőlük (mindegyikből külön) az arab mulatós, a kocsiban ülők pedig ott álltak-ültek, boroztak, bandáztak, elvoltak. Tisztes távolban megálltam és mobilnetezést színlelve fél szemmel figyeltem, mi történik. Alig álltam meg, máris jött a parkolóőr (nem én hívtam!) :). Megállt a kocsi, kiszállt belőle két őr. Nem kezdték el végigbüntetni az autókat, hanem udvariasan felkérték a bulizókat a távozásra. A felkérés és az ezt követő odavissza vitatkozás kereken 30 percig tartott. Ezalatt a legtöbb kocsiba beültek, de csak egy-két kocsi hajtott el, a többiek vitatkoztak, kiszálltak, szóval ment a huzavona. Félóra után az egyik őr elkezdte nyomtatni a cédulát, na ennek hatására mindössze még öt percbe telt, és az összes kocsi elhajtott onnan. Hogy meddig maradtak távol, és később boldogították-e az öregek otthona környékét a buli második felvonásával, nem tudom, mert haza kellett mennem mosni. Viszont levontam a tanulságot: ezek az emberek abszolút nem tisztelték a hatóságot, a hatalmat, a rendszert. Azt gondolták, nekik szabad ezt. Nem törődtek, hogy esetleg zavarnak, vagy hogy oda nem is lehet kocsival behajtani. Igen, ez is csak egy anekdota. De ezek a dolgok, ezek az attitűdök szerintem egy csúszós lejtőhöz vezetnek, ahol egyre több ember veszti el a tiszteletét a köz és ennek hosszabbításaként az egész társadalom iránt.
   Na hosszú lett, folytköv minden bizonnyal :)

   Delete
 2. A szociologiai temakba en sem astam bele magam melyebben, es szerintem nem is fogok, de az azert nyilvanvalo hogy regen is voltak problemas környekek illetve bünözes. (Södermalm mint munkasnegyed, a Farsta-i drogos fiatalok, stb.)

  Södermalm az egyik legjobb pelda arra, hogyan valtozhat meg (viragozhat fel) evek-evtizedek alatt egy rossz hirü varosresz. Ehhez reszben a lakossag lecserelödese kellett, es persze az ehhez köthetö egyeb fejlesztesek, epitkezesek. Meg persze a potencial (üzletekhez, ettermekhez, vallalkozasokhoz), ami egy belvarosi negyedben megvan, de egy külvarosi "ABC varosreszben" mar nem annyira.

  Epül egyebkent az "uj Kista", ami persze teljesen elszeparalt a "regitöl". Kista Gård, Kistahöjden, es hasonlo epitkezesek amiket az elkövetkezö 5-6 evben terveznek. En abban bizom hogy az ide beköltözö (jobb egzisztenciaval, "rendesebb" munkaval rendelkezö -> ezaltal talan jobban integralodott emberek költöznek ide, vagy ne adj Isten, meg valodi svedek is :)) Persze ettöl a Centrum meg nem lesz szebb, hacsak nem lesz az ujabb lakoknak igenye egy igenyesebb Centrumra, de ettöl meg ugyanugy ide fognak atjarni Rinkeby/Husby igenytelenebb lakoi is. Jo kerdes, mi lesz ebböl a környekböl 10 ev mulva. Lehet hogy nem lesz jobb, de en optimista vagyok az uj lakonegyedek miatt.

  A konkret "mulatos" peldara visszaterve: en abban latom a pozitivumot hogy kijöttek az örök, es elöbb-utobb el is mentek a rendzavarok. Ha ezt ketszer-haromszor eljatszak (es ugyanigy elzavarjak öket), akkor talan raunnak az effele szorakozasra.
  De amugy teljesen igazad van persze, _maguktol_ kellene hogy rajöjjenek. Mashol szocializalodtak, es ha ennyien elnek közülük egy helyen, nem csodalom ha azt erzik, hogy ugy elhetnek ahogy ök akarnak, "nem svedesen". Es ez nem is fog megvaltozni ha marad a mostani szegregalt tarsadalom, azaz hogy a svedek es a civilizaltabb europaiak elköltöznek ezekröl a helyekröl (ami több lakotelepen mar teljesen vegbe is ment). Emiatt bizom az uj epitesü lakonegyedekben (pl. Kista-ban), bar ahogy mondtam, azok is epp elegge el lesznek szeparalva a regebbi lakonegyedektöl.

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!