Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, August 12, 2014

Vége...

Sockholmba tegnap beszökött az Ősz...


A nappalok még a nyáron teljesen átlagos, 20-25 fokos meleggel üzemelnek és a kocsmák teraszai dugig vannak lenge öltözetű svédekkel, de az éjjel nyitva hagyott ablak mellett megfázott az orrom és reggel munkába menet elkel a szvetter. A Nap egyre hosszabb árnyékokon át tekint be a városba.
A nappalok rohamosan rövidülnek: a nyári napéjegyenlőség óta 2 óra 45 perc, csak az elmúlt egy héten fél óra a mínusz. Svéd ismerőseimnek újév után hetente posztolom a Facebookon, hogy december óta mennyit hosszabbodtak a nappalok. Ezek a bejegyzések a napimádó svédek körében nagy népszerűségnek örvendenek. A nappalok rövidülését számláló posztok valamiért nem kapnak annyi lájkot...

Ahogy más télutón a tavasz első hírnökeit fürkészi, úgy lesem én nyár derekán az ősz közeledtére utaló jeleket a termėszetben. A madárberkenye bogyói nyáron zöldek, de mostanra kezdenek színt váltani, hogy októberre élénk vörösben pompázzanak.

(A róka és a szőlő meséjét és az ebből fakadt szólást a svédben a berkenye bogyójával ismerik.)
No comments:

Post a Comment

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!