Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Thursday, September 11, 2014

Bevándorlás és integráció Svédországban VI - a politika

Az eddigi bejegyzésekben a helyzet felvázolásával foglalkoztam. Ideje bemutatni a megoldásokat is! 
...
Na jó, nem. Ha csak a megoldásokról írnék, akkor itt be is fejezhetném a ma esti írást, hiszen megoldást egyik párt sem igazán tud prezentálni. De azért röviden összefoglalom, melyik miről hadovál. Először egy általános összefoglalást készítek mindegyik pártról, hogy tudjátok, kikből áll a svéd parlament.

A jelenlegi parlamentben két blokk van: a magát Szövetségnek nevező polgári koalíció, valamint a vörös-zöld baloldali blokk. Blokkon kívüli a 2010-ben először bejutott Sverigedemokraterna, a Svéd Demokraták. A parlamentet négy évre választják és a mostani polgári koalíció második kormányidőszakát tölti. 
(A képen Fredrik Reinfeldt moderát kormányfő látható)


A kormánypártok:

Moderaterna, a moderát, azaz "mérsékelt" párt.  
- Hagyományos jobboldali politikát folytató párt, amely azonban az utóbbi években erősen balra tolódott és sok elemző szerint ma már nehéz megkölönböztetni a szociáldemokratáktól. Általános jelenség a középretolódás. A moderátok politikája fő vonalakban:
- Adókedvezmények, adócsökkentés
- Munkavonal. A munkanélküli, leszázalékolási segélyek megnyirbálása, ezekhez fűződő feltételek szigorítása, munkabér kedvezményes adózása. Több adónemet is eltöröltek, úgymint az ajándékadót. Klasszikus szlogenjük: hogy megérje dolgozni.
- Az idei választások nagy témája a munkahelyteremtés. A moderátok el is nevezték magukat Az új munkáspártnak.
- A vállalkozóknak megkönnyítik a bürökráciát és járulékkedvezményekkel serkentik az új munkahelyek teremtését, többek között fiatal, pályakezdő munkaerő után kevesebb járulékot kell fizetni. 
- Támogatják a magáncégek jelenlétét az oktatásban, egészségügyben. 
- Befogadó bevándorlási politikát folytatnak, ahogy eddig is

Kristdemokraterna - a kereszténydemokraták
-  Némileg konzervatívabb párt a moderátoknál
- Szigorúbb törvénykezést és hatékonyabb bűnüldözést ígér, az állampolgárok biztonsága érdekében
- Szintén befogadó bevándorlási politikát folytat, a mostani helyzeten nem változtatna
- Hangsúlyozza a keresztény érdekeket, de nem LMBTQ-ellenes
- Az iskolában bevezetnék a magaviseleti értékelést

Folkpartiet - a liberális párt
- Az egyik legliberálisabb bevándorlási politikát folytatja
- Eltörölnék a szociális háló egy részét, hogy minél több ember tudjon Svédországban élni (ez egyébként általános liberális hozzáállás, hiszen két dolog közül lehet választani: 1. Korlátozott bevándorlás, hogy mindenkinek jusson az adott célországban kialakult infrastruktúrából és jólétből, vagy 2. a jóléti társadalom megszüntetése, az országhatárok eltörlése és mindenki boldogul, ahogy tud. Utóbbit preferálják a liberálisok)
- Eltörölnék a munka törvénykönyv egy részét, hogy a képzetlen munkaerő könnyebben munkához jusson
- Az iskola visszaállamosítása (jelenleg az önkormányzatok működtetik az iskolát)
- Magáncégek jelenléte az oktatásban és egészségügyben, a nagyobb választási lehetőségért
- A leginkább EU-barát párt, ami nem csoda, tekintve az országhatárokról szóló nézeteiket

Centerpartiet - a volt kisgazdapárt
- A polgári szövetség zöld hangja
- Manapság nem annyira vidékorientáltak, de még mindig fontos kérdés a vidék és a földművelés, ezúttal környezetvédelmi, etikai és klímaperspektívából
- A mostaninál is befogadóbb bevándorlási politika, lényegében nem szeretnék korlátozni az országba irányuló migrációt. Az elnökasszony, Annie Lööf, egyszer kifejtette, hogy akár 40 millió bevándorló is elférne az országban.

Az ellenzéki pártok

Szociáldemokraták
- A klasszikus adóemelő párt
- A jóléti társadalmat megemelt adók és a mostani adókedvezmények megnyirbálása által szeretnék fejleszteni
- A munka törvénykönyv módosítása, a részmunkaidő és munkaerőkölcsönzés szigorítása, hogy a munkavállalóknak nagyobb esélye legyen teljes munkaidős, végleges állásra
- Magáncégek kitiltása az oktatásból/egészségügyből. Illetve lehetnek magán cégek, de nyereséget nem csinálhatnak
- további befogadó bevándorlási politika, valamivel szigorúbb szabályok a munkaerő-bevándorlásra

Vänsterpartiet - a baloldali párt
- Szintén megemelt adók segítségével növelnék a közszférát és a szociális hálót
- Kimondottan feminista és antifasista mozgalom
- A szociális szférában betiltanák a nyereségorientált magáncégeket
- Euroszkeptikus párt és keményvonalas euróellenes
- A mostaninál is befogadóbb bevándorlási politika
- Szlogenjük, "Nem eladó", ismerős lehet magyar olvasóknak is

Miljöpartiet - a zöldek
- Radikálisan baloldali párt
- Büntetőadókat róna ki az autós forgalomra, majdnem egy koronával emelnék a benzin árát, miközben ingyenessé tennék a tömegközlekedést
- Kötelezően kettéosztanák a szülői szabadságot a két szülő között
- A mostaninál is befogadóbb bevándorlási politika
- Kritikusaik szerint vidékellenes párt, tény, hogy a nagyvárosokban a legerősebb a támogatottságuk. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy a zöldek az eddiginél is jobban megsarcolnák a benzint, ezzel a vidéki közlekedést nehezítenék meg

A parlament nyolcadik pártja a fekete bárány, a Sverigedemokraterna. Velük senki nem akar koalícióra lépni, a TV-stúdióban a Vänsterpartiet elnöke kirohant a sminkszobából, amikor az Sd elnök leült mellé és az összes többi pártelnök ünnepélyes ígéretet tett, hogy a büdös életben nem fognak együttműködni velük. Lássuk, mire ennyire faksznis a többi párt! 
Először az SD fő politikai pontjai:
- A bevándorlás korlátozása mintegy 90%-al, a többi EU állam szintjéhez igazítva, az ezzel megspórolt pénzt az oktatásra, szociális hálóra fordítaná a párt
- A jelenleginél bőkezűbb segély a fejlődő országoknak és háborús övezeteknek. Az SD helyben szeretne segíteni a menekülteknek, mivel a jelenlegi mintegy 50 millió menekültnek csak nagyon pici hányadát lehet Svédországban fogadni, ezért több emberhez jut el a segítség, ha migráció helyett elsősorban helyben intézkednek a segélyszolgálatok
- A munkaerő-bevándorlás korlátozása kvalifikált munkaerőre
- Az állampolgárság nyelv- és társadalmi orientációs vizsgához, valamint büntetlen előélethez kötése
- Hatékonyabb bűnüldözés, szigorúbb büntetések
- A svéd honvédelem megerősítése
- A svéd értékek megőrzése; integráció helyett asszimiláció

Ez így nem is hangzik rosszul, bár a svéd politikában és médiában edzett pógár számára világos, hogy a bevándorlás bárminemű csökkentése a legtabubb tabutéma. Ez az első hét párt bevándorlási politikájának ismertetéséből is kiderülhetett. De nem csak ezzel van a gond. A másik nagy bibi a párt múltja. 
Jimmie Åkesson
Az SD 1988-ban alakult, néhány kimondottan rasszista és fasiszta mozgalomból nőtte ki magát. Értsd ez alatt a bőrfejú, bomberdzsekis-bakancsos alakokat. És 1988 azért nem volt olyan régen. A párt azóta sok átalakuláson ment keresztül és 2010-re, amikor a bevándorlás és emiatt keletkezett társadalmi feszültség minden addigi mértéket meghaladt, akkor kerültek be először a parlamentbe. Akkor 5,7 százalékot kaptak. A választás másnapján emberek tízezrei gyűltek össze Stockholm főterén, hogy a párt ellen tiltakozzanak. Ekkor történt az a bizonyos sminkszobás incidens is a tévében. Az összes többi párt keményen elítéli őket, és a társadalomban is igen megosztó jelenség a párt. Mint minden populista párt, az SD is egy rendkívül ügyes, karizmatikus elnökkel dicsekedhet. Jimmie Åkesson retorikai képességeit, felkészültségét és hidegvérét ellenfelei, sőt ellenségei is elismerik. A tévés vitákból rendszerint győztesen kerül ki. Teheti mindezt azért, mert igaza van: a bevándorlással kapcsolatos problémákra a többi párt nem tud érdemi ellenérvet felhozni, csupán azt tudják mondani, hogy "számunkra fontos mindenki egyenlő értéke" vagy valami hasonló elcsépelt közhelyet.
Viszont egy fecske nem csinál nyarat. Az SD-nek még mindig problémát jelent a képviselők rasszista megnyilvánulásai. Számtalan botrány származott már ebből: titokban lehallgatott vagy internetes álnév alatt kommentelő, leleplezett önkormányzati és néhány esetben parlamenti képvislők buktak le teljesen vállalhatatlan nézetek hangoztatásával. A pártnak több éve kimondottan antirasszista profilja van és zéró toleranciát hirdet a fasista megnyilvánulások ellen: a pártvezetőség ezeket az egyéneket szorgalmasan tisztogatja kifelé, azonban minden egyes leleplezéssel felmerül a gyanú: mi van, ha még mindig nem sikerült az SD:t tisztára mosni a rasszizmustól?
SD-ellenes tüntetés Stockholmban, a párt 2010-es parlamenti bekerülése után

Érdekes jelenség azonban, hogy az egyes botrányok kirobbanása nem hogy csökkentené, hanem inkább növeli az SD népszerűségét. Elemzők szerint ez azért van, mert az SD választói hozzászoktak a párt fekete bárány imidzséhez és akik megunták a bevándorlást és a média egyoldalúan pozitív hozzáállását a bevándorláshoz, azok alapból gyanakvóak a médiával szemben, akik ezeket a botrányokat kirobbantják. A szavazók, szimpatizánsok minden botrányban egy új, rosszindulatú kampányt látnak, amely a valós problémákról (=bevándorlás) hivatott elterelni a figyelmet. A ravasz SD-szavazó eszén azonban nem lehet csak úgy, holmi rasszistázással túljárni! Csak azért is Jimmie-re és csipet csapatára szavaz legközelebb is.

De a fő ok, amiért az SD napról napra erősödik, az nem a választók közömbössége a botrányos, rasszista kijelentésekkel szemben. Nem is a választók rasszista vagy akár xenofób volta. Hanem mindaz, amit az eddigi öt bejegyzésben elmeséltem nektek. Aki a bevándorlást tartja a legfontosabb politikai kérdésnek, annak számára egyszerűen nincs más választási lehetősége, csak ez a kétes múltú, kétes erkölcsű képviselőkkel fertőzött, marginalizált fekete bárány. 


A szöveg fordítása:
Így akarják a pártok finanszírozni a bevándorlás elszabadult költségeit
Adóemelés (Vänsterpartiet, Miljöpartiet)
??? (Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna)
Segély csökkentése (Socialdemokraterna)
Bevándorlás csökkentése (és a segély növelése) Sverigedemokraterna
(A propagandakép kissé hamis, ugyanis a moderát párt is jelezte, hogy a bevándorlás költségei miatt valószínűleg ők is adót emelnének, sőt a segélyből is lefaragnának, hogy a bevándorlást finanszírozzák)

 A skandináv államokba érkezett menekültek száma 2014. első hét hónapjában. Az SD választási plakátjaA plakát fordítása:
Erőbedobás a bűnözés ellen
Több támogatást a bűncselekmények áldozatainak
Ezt a plakátot a nagyvárosi autóbuszokra tervezték, azonban a buszvezetők szakszervezete betiltotta a hirdetést - arra hivatkozva, hogy "egyes városrészekben egyes csoportok" provokálva érezhetik magukat, ami a buszvezetők elleni erőszakhoz, kődobáláshoz vezethet. Ezt a hírt olvasva lelki szemeim előtt láttam az SD pártvezetőségét, ahogy pezsgővel koccintanak a titkárságon: politikájuk létjogosultságát ilyen tökéletesen szemléltető reklámot a világ legjobb PR-irodája sem csinált volna nekik.

Bárhogyan is van, az SD jelenleg súrolja a 10 százalékos határt. Saját jóslatom szerint 13 és 15 százalék között fognak landolni vasárnap.

Ezennel fel is tettem az i-re a pontot a bevándorlási sorozatommal. Nagyon remélem, hogy holnap még tudok írni egy bejegyzést a média és a közhangulat alakulásáról, de nem ígérek semmit, mert közeleg a szabadság és még sehol nem tartok a készülődésben. Legrosszabb esetben a téma megvár, legfeljebb több botrányról számolhatok be. :)

Köszönöm, hogy velem tartottatok!


8 comments:

 1. Borzasztó érdekes sorozat volt! Nekünk itt csak halvány elképzeléseink vannak az északi országok életéről, a kultúrájukról, problémáikról és politikájáról szinte semmi, az ilyen írások egész egyszerűen hiánypótlóak. Nagyon jó stílusú, gördülékeny, élvezetes és összeszedett művek, gratulálok!

  ReplyDelete
 2. A számból vetted ki a szót, TiSza!
  Gratulálok Réka, a blogod nagyszerű, ez a sorozat pedig különösen érdekes és hasznos volt!

  ReplyDelete
 3. Én is gratulálok Réka :) Akkor ez volt az utolsó rész?

  ReplyDelete
 4. S mi lett a feminista párttal?

  ReplyDelete
 5. A feminististkt initiativ nem jutott be, a prognosztizált 4.0% helyett 3.1%-ot kapott. 4 év múlva megint megpróbálják.

  ReplyDelete
 6. Így végigolvasva a Sverigedemokraterna tűnik az egyetlen értelmes pártnak.

  ReplyDelete
 7. Szerintem is sikerült korrekten körbejarni egy nehez temat.
  Bar a bünözeses resztöl az eletkedvem is elment, az egy kicsit tömeny volt ugy egy posztban. (Es az ilyen extrem peldak ilyen tömenysegben tenyleg nagyon rossz szinben tüntetik fel az amugy teljesen artalmatlan többseget.)

  Most viszont mar tul vagyunk a valasztasokon. Az SD 13%-a intö jel kellene hogy legyen, miszerint a nagy partok teljesen ignoralnak bizonyos problemakat, es ez egyre több embert zavar. Sajnos az elsö reakciokbol az jön le hogy a többseg meg mindig nem az alapproblemat latja, hanem tovabbra is a "rasszizmuson" lovagol. Lattam olyan facebook kommentet, ami konkretan "1 millio rasszistarol" ir. Ha a partok tovabbra is a szönyeg ala söprik a bevandorlasi problemakat, az SD csak tovabb fog növekedni.
  Magyaran a rasszizmus elleni harc csak meg több "rasszistat" fog eredmenyezni. (Es itt nyilvan nem veletlenül hasznalom az idezöjelet.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En peldaul nagyon szivesen szavaznek egy zöld partra, amely a termeszetvedelem mellett azt is kimondja, hogy limitaljuk a menekültek szamat, gazdasagi alapokon. Kivancsi vagyok, lesz-e ilyen part negy ev mulva. Negy ev sok idö, addig meg kigyulladhat nehanyszor egy-ket lakotelep.

   De tegyük hozza, hogy en lennek a legboldogabb, ha az uj szocialdemokrata kormanyzas negy ev alatt helyreteszi a lakasproblemakat, a szegregalt varosreszek problemait, jövökepet ad a mostani külvarosi tiniknek (akik 12 evesen mar rabolnak), es nem lesz szükseg SD jellegü partokra egyaltalan. Csak erre keves eselyt latok :(

   Delete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!