Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Tuesday, October 14, 2014

@rekafoto heart Instagram

Egy ideje jelen vagyok az Instagramon és mivel egyre több időt töltök ott, gondoltam, leírom, miért tetszik - és miért nem - ez a szociális hálózat. 
Az Instagramról sok embernek az idióta szelfik jutnak eszébe és mi tagadás, van belőle elég. De én majdnem 400 felhasználót követek és szavamra, sose látok szelfit, vagy legalábbis nagyon ritkán. Mint minden más, ez is olyan lesz, amilyenné tesszük. 
(Ha a mai bejegyzésben a szokásosnál is több zagyvaságot írok, az azért van, mert a "The Killing" című sorozatot nézzük a Netflixen és nagyon zavar, hogy megy a háttérben. Illetve nem is a háttérben, hiszen én is itt ülök a kanapén és pont a jobbik fülembe kapom a hangot. Ajánlom a sorozatot egyébként, iszonyú jó. Olyan plot twistek vannak benne, hogy hangosan felkiáltok, hogy HÁT EZ MEG MI AZ ISTEN és fogom a fejem, meg az éjjel fél kettőig fent voltam, hogy csak még az első évadzárót nézzem meg.) 
Szóval az Instagram! Csakúgy, mint a Flickren vagy manapság a Facebookon, itt is rengeteg tehetséges fotós tartózkodik. A mobilos formátum nem tűnik a legjobb, legminőségibb fotónézegető felületnek, de a mai korszerű, lassan tepsi méretű okostelefonok és persze a tabletek egyre alkalmasabbak a fotónézegetésre és persze a legnagyobb előny: mindig velünk van ez a végtelen nagyságú galéria, bármikor üres perceinkben elő tudjuk venni, hogy szép és érdekes fotókkal töltődjünk fel.
Technikailag az tetszik az Instagramban, hogy nagyon gyors. Vigyázat, zabálja az adatforgalmat, ezért wifi használata ajánlott! Az alkalmazás azonban villámgyors és a Facebookkal ellentétben nem kell szöveges bejegyzéseken, reklámon átrágnunk magunkat, mert itt minden a fotóról szól. Kép kép hegyén, végtelenítve. Ha az ember nem vigyáz, hashtagről hashtagre ugrálva órákat is el lehet tölteni böngészéssel. 
A hashtagek, vagyis a #címkék az Instagram agya és érrendszere. Ezek által címkézhetjük fel a saját fotóinkat a megtalálhatóság érdekében, és ezekre keresve találunk rá érdeklődési körünknek megfelelő galériákra, felhasználókra. Ma például a #foliage címkére kerestem rá, hogy lássam, milyen ellenfényes sárgaleveleket töltöttek fel az emberek az elmúlt időszakban. Aki nem szigorúan a családnak töltöget, az általában ügyesen elláttja a megfelelő hashtagekkel a fotóit. (Persze ezzel is megy a simliskedés, néhány lájkgyűjtő szelfibajnok rájött, hogy ha felcímkézik a fotóikat az összes nagyváros nevével, akkor megnő a nézettségük.)
Van egy ún. Explore oldal is, ezt nemrég fejlesztették tovább, addig eléggé használhatatlan volt, mert a "mainstream" ízléshez és trendekhez próbált alkalmazkodni és ennek megfelelően csupa celebszelfi, ukrán luxusprosti és wannabe repperek sportkocsijai szerepeltek rajta, néhány agyonszaturált HDR-el megdobva. Mostanában viszont a saját kattintásainkat elemezve igazodik az ízlésünkhöz és érdeklődési körünkhöz, én például rengeteg körömlakkos, balettes és tájképfotós képet kapok az Explore menüben. 
#foliage találatok

Ami nem tetszik
Mint az előbb is utaltam rá, főleg a fiatalabb korosztály körében iszonyú szinten megy a lájk- és követőgyűjtés és ennek érdekében semmitől nem riadnak vissza. Hamis hashtageket használnak, bekommentelnek a népszerű felhasználók fotói alá, hogy "please follow me" és elvárt a "F4F", azaz "follow for follow": ha valaki bejelöl, akkor lájkvadász körökben illik viszontkövetni. Én ezt azzal oldottam meg, hogy a profilomra kiírtam: ha követlek, az azt jelenti, hogy tetszik a munkád - így tiszta sor, hogy csak udvariasságból nem jelölök be senkit.

Az Instagram nem csak fotómegosztó, hanem amolyan mikroblog is, ennek megfeleően sokan "kölcsönzött" fotókat posztolnak, pl. "legszebb tájképek" és hasonló gyűjtőoldalak keretén belül. Itt látszik, hogy még mindig mennyire elterjedt a nézet, miszerint, amit a "guglin" találunk, azt ingyen és forrásmegjelölés nélkül úgy használhatjuk, ahogy jólesik. Teljesen elképesztő, hogy 2014-ben még mindig itt tartunk, emberek milliói gondolkodás nélkül posztolnak "talált" képeket, nem feltétlenül sajátként, aljas szándékkal fotós babérokra törve, de ettől még ugyanúgy jogsértően. Viszont egy balettfotós account alatt írtam egy hosszú kommentet erről, és a tulajdonos azóta csak olyan fotókat posztol, ahol tisztán látszik a fotós neve. Szóval van remény! :)

Az Instagram legnépszerűbb felhasználói nem meglepően a popsztárok: J-Lo, Justin Bieber és Iggy Azalea. De jelen van több neves balett-társulat, a National Geographic és több fotósa is (pl. Paul Nicklen) hivatalos Instagrammal rendelkeznek és remek magyar közösség is van, a magyar fotósok a #mik (magyar instagramközösség) és a #umcollective hashtagek alatt laknak, utóbbinak nemrégiben Budapesten kiállítása is volt.

És hogy én kiket követek? Íme néhány példa a majd négyszázból:
@badgirlnails, nail art minden mennyiségben!

@molnarde, magyar feelgood

@Amonamarth. Elég lustán posztolnak, de nem lehet nem követni, ha már egysszer fent vannak!

@apartmenttherapy, lakáskultúra

Svéd tehetség, @scottieg322

Egyik kedvencem, @paperfashion, divatillusztrátor fotóblogja2 comments:

 1. Réka, hogyan követsz annyit? Nekem kifolynak jó instások képei a fókuszomból, átállok manuálfókuszra, beírom a keresőbe a neveket, de ez rengeteg idő. Különben eszméletlen jó "újságot" lehetne csinálni a képekből- Követek Észak-Koreában, Szíriában, Afganisztánban dolgozó fotóst, nagyon gyorsak és jó képaláik vannak. Pont elég. Az egyik régi énem ezt csinálná, a legutóbbi az autó- és motorsportos ismerőseim képeiből tudna friss médiát csinálni. Általában nem vacakolnak fb-kal, meg főleg blogokkal, egyből küldik személyesen vagy ügynökségen, adminjukon keresztül Instagramra. (Nehogy magadra vedd, egy ilyen blog, mint a tied, a maradandóbb és értékesebb, mint egy eltűnő kép a fb-on vagy az instán:)) Említed a natgeo-t. Direkt néztem, hogy a fotós felteszi saját Insta profiljára a baromi jó képet és lesz max. párszáz kürűli lájkja, ugyanazt a natgeo is kiteszi és ugyanannyi idő alatt felfuthat 10 ezer fölé is a lájkok száma. Végül. Nagyon kevés fotós száll be a saját képei kommentcunamijába. Nincs idejük, pedig jó lenne néha csevegni velük.
  Most jutott közben eszembe. Sokan csinálnak képgyűjtő fotóblogot és tematikus pályázatot hirdetnek valamilyen címkére fűzve. És utána győztest hirdetnek, holott életben nem volt egy jó fotójuk vagy arról elképzelésük sem. És a győztesek megköszönik nekik, a nem győztes részvevők meg gratulálnak a győzteseknek. Itt is terjed az értéktelen "felértékelődése" és kitörése a belterjességből. Ízlésrombolás szalagszerű termelésben.
  G.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hú nem tudom, elég sok időt töltök ott :D és azért velem is előfordul, hogy csak félszemmel görgetem végig az aznapi termést.
   Ami a natgeo fotósokat illeti, velük könnyebb kommunikálni a saját fotóik alatt, némelyikük válaszolgat a kommentekre :) de pont ma fontolgattam, hogy "unfollow'-oljam (úristen!!) a natgeo-t, mert iszonyú sokat posztolnak és tényleg minden második kép az övék, ez követhetetlenné teszi a képfolyamot és elsikkadnak azok az ismerősök, akik kicsit ritkábban töltenek.
   Egyébként tudod, hogy soha nem pályázom, sose láttam értelmét. Viszont pont nemrég volt egy pályázat, amire beneveztem! Nem írtam a posztban, de kimondottan szeretek olyan fotósokat követni, akiknek viszonylag kevés követője van. Jó és szép @paulnicklen (szépnek pláne, hiszen kommandósként kezdte, de eltérek a témától), de sokkal könnyebb azonosulni egy másik hobbifotóssal, aki maga is munka mellett kattog és néhány száz követője van. Na egy ilyen srác hirdetett egy mini pályázatot erdős képekre, az volt a feltétel, hogy a pályázó képet lássuk el egy erre szánt címkével. Pár száz pályamű érkezett és második helyezett lettem a fotómmal! És rengeteg bátorítást meg szeretetet kaptam a többi helyezettől meg a résztvevőktől és ez baromi jólesett. Olyan közösségépítő hangulat volt, határokon túl. Tudom ez most nagyon sziruposan hangzik, de tényleg jó volt, szóval máskor is benne leszek ilyen mókákban. A srác viszont maga is ügyes fotós, nem csak egy random képgyűjtő.

   Ui. Örülök, hogy látlak :)

   Delete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!