Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Wednesday, October 22, 2014

Miért trendik a kéregetők?

Ez a koldus téma sokat foglalkoztat. Gyerekkorom Romániájában nem láttam ennyi rokolyás-olajoshajú bandázó oláh cigányt. Nem tudom, ott és akkor miből éltek, itt és most a koldulásra specializálódtak. Korábban is írtam, hogy a hozzám legközelebb eső plázát teljesen elárasztották, már nem is járok oda, amióta két nő kétszer is orrom alá dugta a poharát ebéd közben, tíz perc lefolyása alatt. De kint is tüzet raknak, a parkolóban, felfedezték maguknak az egyszer használatos grilltálcákat és azon melegítik a virslit, nem viccelek. Nem is akarok viccelni, nyilván fogalmam sincs, hogy milyen lehet az életük és nem is az én dolgom, hogy bíráljam őket, egyszerűen megállapítom, hogy az ő életmódjuk semmilyen képpen nem kompatibilis az enyémmel, ezért jobb, ha kerüljük egymást. A svédekkel szöges ellentétben viszont nekem meggyőződésem, hogy ez választott életmód és minden alamizsna csak ezt a rettenetesen antiszociális életmódot betonozza be a társadalomba, a koldusok gyerekeinek totális cserbenhagyásáról nem is beszélve.

Újabban azon morfondíroztam, hogy juthatott ide Svédország. A látom, hogy rengetegen segítenek a koldusoknak, természetesen azon téves gondolatból kiindulva, hogy ezeknek az embereknek nincs más választása és kétségbeesésből kényszerültek erre az életre. Ezen hit persze önzetlen adakozásra készteti a jámbor svédeket, erről is írtam már. Viszont minap rádöbbentem - valahol persze végig tudtam, csak most állt össze bennem annyira, hogy meg is tudjam fogalmazni - 

azért szaporodtak el itt a koldusok, mert tökéletes piaci igényt töltenek be.

Ez a piaci igény pedig nem más, mint a Svédországban minden moderáció nélkül tomboló lelkiismeret-trend. Amely elsősorban az egyén lelkiismeretes és jólelkű imidzséről, másodsorban a valós lelkiismereti dilemmákról szól.
Ma már nem tudsz úgy egy lépést tenni, hogy valaki, valahol ne kérdőjelezné meg a lelkiismeretedet. Leginkább az elvárt, hogy saját magadat vizsgáld: 
 Remélem, fairtrade kávét iszom? Ugye nem gyerekek varrták a cipőmet? A sminkem ugye szigorúan állatkísérlet-mentes? Remélem, nem magyar libatollal töltött vánkoson alszom! Ugye bojkottálom a boltot, ahol valódi szőrmegalléros kabátot árulnak, meg azt is, ahol annak a verekedő férfinak a képmásával díszített pólót láttam? Ma posztoltam a Facebookra valamilyen felhívást a pálmaolajat használó csokigyártó vagy a kiskutyákat kínzó gyógyszergyár ellen? Még nem? Jézusom, azt fogják hinni, hogy egy lelketlen szörnyeteg vagyok! Azonnal találnom kell valamit, amin felháborodhatok. Nicsak! Az a gyorsétterem nem akar ingyen kávét adni szegény koldusoknak? Gyorsan, hol a mobilom. Ezeket a rasszista hamburgerforgatókat azonnal pellengérre kell állítani!

Nem viccelek (még mindig), de Stockholmban van egy sokfős civil szervezet, amely a koldustáborok szervezésében és felépítésében segédkezik. Ezek a nyomorúságos táborok általában az önkormányzat területén állnak, nyilván közművek és higiéniai megoldások nélkül, ezért az önkormányzat, a kötelező bürokráciai körök lefutása után, rendre kilakoltatja a romákat és a tábort elbontatja. Nos ez a szervezet a kilakoltatás napján, vagy még azelőtt közvetlenül, segít lebontani a tábort és odébbhurcolni egy másik helyre, majd ott újra felépíteni. Még deszkákat meg sátorlapot is visznek. Mindezt természetesen a Facebook-csoportjuk számos fotóján dokumentálják. A szervezet Facebook-oldalát jelenleg több mint 16 ezer ember követi.

Svédországban jelenleg semmi nem olyan trendi, mint minden szempontból tökéletesen polkorrektnek lenni és az élet legapróbb részleteit is tiszta lelkiismerettől vezérelve kialakítani. A korábban dúló kommersz konzumidiotizmust felváltotta a környezettudatos és főleg etikus életmód. Még a magánnyugdíj-alapot kezelő brókercégek választékában is van etikus alapcsomag, ahol csupa olyan alapba teszik a pénzt, amelyek nem foglalkoznak pl. fegyverexporttal. Az újrahasznosítás, biokaja, bio-bor és helyi termelők támogatása már magától értetődő dolgok.
Ebbe a trendbe illeszkednek szinte ördögi szemfülességgel és piaci rátermettséggel a kéregetők, hiszen miféle lelkiismerethuszár az, aki elmegy a koldus mellett anélkül, hogy legalább egy szatyor tartós élelmiszert vigyen neki?

Ha valaki engem kérdez, akkor elmondanám, hogy szerintem marhára nem segít a koldusokon a svéd alamizsna, sőt a svéd lelkivilágon sem fog segíteni. Még csak rövidtávú haszna sincs, egyedül arra jó, hogy leamortizálja az eddig élhető és kellemes környékeket, kül- és belvárosban egyaránt. Hosszútávon pedig rettenetesen káros, az oláh cigányra és a svéd középosztályra nézve egyaránt. De engem nem kérdezett meg senki, arról meg már leszoktam, hogy kéretlen prófétaként károgjak az utcasarkon.  Így elégítik ki egymás rovására saját önző igényeiket a svédek és a koldusok... én pedig valahol félúton megrekedve, tehetetlenül, értetlenkedve nézek és fél szemmel a menekülési útvonalakat vizslatom.4 comments:

 1. En itt is azt latom, amit a menekültek eseteben: egy hangos kisebbseg segit nekik, de a többseg tisztes tavolbol elkerüli öket, es valoszinüleg egyaltalan nem örül annak hogy itt vannak. Ahhoz kepest hogy mennyi ember elsetal egy koldus mellett, alig ad nekik penzt valaki.

  A fö problemam a cigany koldusokkal az, hogy abszolut semmi közük Svedorszaghoz, de egyes szelsösegesen liberalis ujsagirok mar lenyegeben a tarsadalom(!) reszekent tekintenek rajuk, akiket nem szabad cserbenhagynunk.

  Azt nem tudom hogy a ferfiak mit "dolgoznak", mert koldulni szinte csak a nöket latni. A media valoszinüleg egy ideig elhallgatna, ha lopnanak/rabolnanak/betörnenek, mint ahogy azt is elhallgattak egy ideig, hogy szervezett koldulasrol van szo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hát, lehet, hogy a többség csendesen átlép rajtuk/nem ad pénzt, de az a hangos kisebbség - ha kisebbség - is van akkora volumenü, hogy ennek a nagyon sok ezer embernek egytől egyig megéri Európa túlsó szegletéből ideutazni, itt bérleti díjat fizetni a legjobb helyekért...
   Azt meg valóban nagyon hangoztatják, hogy Svédországnak kötelessége segíteni rajtuk, "ha már itt vannak". Az ő felelősségüket viszont valahogy sosem firtatják. Svédországnak meg Romániának is "felelőssége eltartani őket" - egy nagy túrót. Felelőssége elsősorban az egyénnek van.

   Delete
 2. Biztos érzéketlen vagyok de engem mindenhol zavarnak. Ráadásul gyakran erőszakosak is. Nem tudom magamra venni a problémájukat. Szeretnék nyugodtan közlekedni mindenhol és nem félni a zárt helyeken hogy a gyerekem valamilyen fertőző nyavalyát összeszed.
  Turchi

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!