Komment

" Olyanok a fotóid, mintha egy párhuzamos világban élnél, ami majdnem ugyanolyan, mint a mienk, de minden egy kicsit szebb"

Sunday, November 30, 2014

"Megjött? :)"

Aki csak kicsit is ismer, akár on-, akár offline, az tisztában van vele, hogy gyűlölöm a feminizmus álnéven tomboló paranoiás tömegpszichózist. Távol áll tőlem minden bokorban patriarkális struktúrákat látni; annál többre becsülöm az egyéni szabadságot és azt vallom, hogy szuverén egyéniségként mindenki önmaga dönt arról, hogy mit enged ki a száján. Ez azonban nem zárja ki a véleményemet, hogy rengeteg magyar pasi iszonyúan szexista és ezt javarészt az elfogadott közhangulattal szívják magukba.
Jellemző példa a "Megjött? :)" kérdés egy vita során. Jellemzően így, smileyval, hogy élét vegye a kérdésnek és adjon egy esélyt a nőnek (!!!) tréfára venni a dolgot. Ebben a smileyban vastagon benne van az is, hogy ha a nő nem veszi tréfára a kérdést, neadjisten megsértődik érte, akkor az a nő nemjófej, nem érti a tréfát. Esetleg még egy bizonyíték arra, hogy megjött neki. :)

Lássuk be: a kérdés sokszor teljesen releváns. Személy szerint iszonyú düh- és egyéb érzelmi kitöréseim vannak PMS esetén (tehát nem akkor, amikor "megjött :)", hanem pár nappal előtte. Vagyok annyira vén, hogy megtanultam észrevenni a jeleket és általában félrevonulok. Leülök egyedül a tévé elé és hangosan hüppögve bőgök a Spongyabobon vagy az Agymenőkön. Ezzel biztosan nem vagyok egyedül, és bizonyára sokan püfölik a billentyűzetet eme hormonális állapot közepette is, ami nem túl bölcs és nem is korrekt dolog, azonban a férfiaknak is ugyanúgy lehet rossz napja, ami miatt hisztisek, csak más okokból.
A képernyő másik oldalán ülő pasi viszont nem tudhatja, hogy épp megjött-e. Ráadásul az égvilágon semmi köze hozzá nincsen. Sőt megkockáztatom, hogy az esetek 99 százalékában nem is érdekli a havi ciklusom. Hanem mivel nem talál rajtam fogódzkodót, esetleg rossz kedve van, unja a vitát, vagy ki tudja, "nem áll fel neki :)" Viszont ezzel az egy szócskával megfoszt attól, hogy komolyan vegye, amit mondok, attól, hogy egyenlő feltételek mellett vitatkozzunk. Lekicsinylő, lenéző viselkedés ez, igazi hatalmi sakkmatt, amiből a nőnek esélye sincs jól kijönni, hiszen innentől minden szava csak erősíti a "megjött :)" álérvet. Ha megjött neki, ha nem - nem érdekes.

Azt hiszem, 2014-ben alapvető elvárás,  hogy egyenrangú partnerként vehessek részt egy vitában és kizárólag az érveim, szavaim alapján ítéljék meg a mondanivalóm hitelességét, ne pedig valami hormonvezérelt értelmi fogyatékosnak nézzenek, akit buksin kell simogatni, mint egy kisgyereket, hátha attól majd elmúlik neki. A megjöttözők az én szememben szintén nem egyenrangúak velem, hanem valahol a középkori nőszemléletű, ösztöneiket vezérelni képtelen fundamentalista félállatok szintjén vegetálnak és onnan próbálnak - sikertelenül - belekapcsolódni a beszélgetésbe. Kb., mint a képen látható úriember, akin a filmben röhögünk, de magunk közé nem hívnánk meg.

Nem szeretek bezzegezni, de nyugodtan kijelenthetem, hogy Svédországban nem tudok olyan közeget elképzelni, ahol ez a kérdés elhangozhatna anélkül, hogy a kérdezőt egyszer s mindenkorra kizárják az adott szociális közösségből és az idők végezetéig szexista seggfejként könyvelik el, aki nem tud kulturáltan viselkedni.  Sokat szidom a svéd feminácikat, de tény, hogy történt errefelé sok jó dolog is az egyenjogúság terén (ami nem feltétlenül a femináciknak köszönhető). Szeretném, ha nemsokára a magyar internetes és irl kultúrában is ez lenne a természetes.


3 comments:

 1. Magyar internetes kultúra ? Kérek engedélyt röhögni! DDD Néha úgy érzem jobb bele sem szólni, le sem írni semmit mert valaki mindig leköp...
  Turchi

  ReplyDelete
  Replies
  1. ja, csak te is meg én is beleszólós fajták vagyunk :D még szép!

   Delete
 2. Jaja, meg is vagyunk köpködve rendesen DD. Én legutóbb kaptam egy olyan kommentet hogy még szerencsére moderált a blogom mert a 18-as karika kevés lett volna rá, de még a blog.hu-ról is kizárnak ha kiteszem. Kemény dolog az internet :-)
  Turchi

  ReplyDelete

Az elszaporodó spambot kommentek miatt muszáj előszűrnöm a hozzászólásokat. Igyekszem mindenkit hamar beengedni!